Üzüm yaprağı sarması, birçok mutfakta ve ev hanımlarının olmazsa olmazıdır. Üzüm yaprağı sarması birçok kişinin severek tükettiği bu yemek hamarat ellerle yapılınca sofraların renkli görünmesi severek yenilen yaprağın tadını hemen herkes bilir. Yapılışı biraz hamaratlı ellere bakan üzüm yaprağı sarması son derece lezzetli ve görsel olarak ta muhteşem bir yemek seçimidir. Ne kadar zahmetli bir yemek olsa da sofralarda keyifle yenilmesi her mutfak hanımını mutlu eder. Bilindiği gibi üzüm yaprağı sarması yaz aylarında asmalardan toplanır kış aylarına hazırlanarak salamura olarak kurulur. Birçok kişinin yaz aylarında hazırlayıp kışa saklanması tabii ki ev hanımlarının tercihi ve damak zevkine kalmıştır. Nasıl seviliyorsa ev hanımları o şekil hazırlığını yapar, salamura olan üzüm yaprağının sarması kışa hazırlığı bol tuzla saklanır ve kış aylarında yapılmadan tuzu giderilerek 1 gün önceden ıslatılarak hazırlanır. Yaz aylarında ise taze toplanmış ekşimsi tadıyla adından çok söz ettiren yaprağın tadı bir başka güzel olmaktadır.
Üzüm yaprağı sarması taze asmalardan toplanılan mis ve yeşil yaprakların yapılan sarmasıyla tadına doyum olunmaz. Tercih meselesi olan bu yemek her toplum aile mutfak hanımları tarafından farklı yapılmaktadır. Bazı zamanlar saatler süren sarmalar mutfak hanımlarını iyice yorarak zahmetle yapılır bu uğraşın ardından bütün ailenin masada yediği güzel bir yemeğin ardından afiyetle kalkılır.
Üzüm yaprağı sarması için gerekli malzemeler:
Yarım kg taze veya salamura üzüm yaprağı.
Yarım kg dana kıyma.
Yarım kg pirinç.
1 fincan sıvı yağ.
1 yemek kaşığı biber salçası.
1 tatlı kaşığı karabiber.
1 tatlı kaşığı tuz.
1 demet maydanoz.
1 demet taze nane.
3 adet kuru soğan.
1 baş kuru sarımsak.
1 adet limon suyu.
Üzüm yaprağı sarması yapılışı: tercih edilen yaprak ılık suda yıkanarak süzgece konur. Bu arada iç harç hazırlanır, pirinç geniş bir kap içine konur ve yıkanır. Ardından yıkanan pirinç üzerine kıyma eklenir önceden temizlenip doğranan yeşillikler harç içine ilave edilir ve salça baharatlar, kuru soğan doğranır. Üzerine sarımsak eklenerek limon sıkılarak son olarak sıvı yağı eklenir güzelce harç karıştırılır. Üzüm yaprağısarması iç harcı hazır olmak üzere yaprak tek şekilde elde yada masada açılıp içine hazırlanan harçtan 1 çay kaşığı dolu yaprağa konup sarılır. Bu şekilde aynı işlem yaprak bitene kadar aynı şekilde yapılarak tencereye dizilir. Üzüm yaprağı sarması bitince üzerine bir su bardağı su eklenerek ocağa konarak pişirilir. Yaklaşık 45 dakika pişen yapraklar kişilerin tercihine göre sıcak yada soğuk servis edilebilir. Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 30.04.2021 01:26:06
Kaynakça / İçeriği Geliştiren Uzmanlar
Uzm. Gülşen boğa - 30.04.2021 01:26:06
Üzüm Yaprağı Sarması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
1 Yorum Yapılmış "Üzüm Yaprağı Sarması"
Üzüm sarması yaprağını çok seviyorum ama daha önce hiç kendim yapmadım. Geçen gün yapmayı denedim. Aslında oldukça güzel oldu ama arada bazıları açılmıştı ve diğerlerini de etkilemişti. Bu şekilde açılmasının nedeni nedir? Aynur . 01.10.2018 00:47:35
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
Vezir : Üzüm yaprağını sararken sıkıca sarmalısınız yoksa pişerken açılırlar. Ve ayrıca pişirirken sarmaların üzerine varsa sarma taşı yok ise bir tabak ile üzerini kapatmalısınız. 05.10.2018 20:33:05
Üzüm Nasıl Kurutulur
Üzüm Nasıl Kurutulur, Üzüm, çoğu
insanların severek yediği bir meyvedir. Ancak her meyve gibi bu meyvede zamanla
bozulacağından dolayı, bu bozulmayı geciktirmek ve bu sevilen meyvenin, mevsiminin
dışında da tüketilmesini sağlamak amacıyla ve üzümü...
Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir
Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir, Bektaşi üzümünün nerelerde yetiştiğine bakmadan önce bu üzüm hakkında biraz bilgi sahibi olalım. Bektaşi üzümü özellikle safa kesesini temizleme, insan vücudun da bulunan kanı temizleme, iltihapları yok etme gibi bir ço...
Üzüm İlaçlama
Üzüm İlaçlama, Üzüm anayurdu Ege Bölgesi olarak bilinen bir bitki türüdür. Üzüm ağaçlarına asma adı verilir. Asma ağaçlarında oluşan üzüm salkımları üzüm meyvesini oluşturmaktadır. Bağda yetiştirilen üzüm hasat mevsiminde toplanmasıyla taze olarak ya...
Üzüm Hangi Bölgede Yetişir
Üzüm Hangi Bölgede Yetişir: Üzüm soğukta –40 dereceye kadar dayanabilen bir meyve
türüdür. Bu nedenle mevcut meyveler içerisinde üretim alanı çok geniştir. Üzüm
hangi bölgede yetişir sorusuna genel
olarak baktığımız zaman, üzüm; Türkiye’
nin hem...
Siyah Üzüm Çeşitleri
Siyah üzüm çeşitleri, Siyah üzümün çekirdeğinden kurusuna ve yaprağına kadar şifa deposu olan bir besindir. Siyah üzüm kansızlık, migren, hazımsızlık, yumurtalık kistleri, cilt sorunları gibi bir çok rahatsızlığın tedavisi için tüketilmesi gereken be...
Çavuş Üzüm
Çavuş Üzüm, Ülkemizin iklim ve
toprak yapısı bağcılık için uygun şartlara sahip olduğundan, bazı türleri bazı
bölgelere özgü olmakla birlikte, üzümün her çeşidinin yetiştiriciliği asırlardan beri
yapılır. Çavuş Üzüm, Ülkemizde
en çok Ka...
Üzüm Aşısı
Üzüm aşısı, genellikle bitkinin
çoğalmasında kullanılan yöntemdir. Bitkinin çeşidinden bir gözün çıkarılması
veya kalem ismi verilen bir parça dal parçasıyla öteki bitkinin üstüne
konulmasına ve tutturulmasına denir. Üzüm aşısı, verimliliği, kalit...
Üzüm Çekirdeği Kremi
Üzüm çekirdeği kremi, piyasada bir çok bitki ve besin içerikli kremler mevcuttur. Her birinin farklı farklı özellikleri ve yararları vardır. Toplumda yaygın olarak kullanılmayan ve faydaları hakkında çok bilgiye sahip olunmayan üzüm çekirdeği kremini...
Üzüm Cinsleri
Üzüm Cinsleri: Ülkemiz üzüm kültürünün anavatanı olarak kabul edilen bir
ülkedir. Anadolu’da üzüm bağcılığın tarihçesi M.Ö. 5000 senesine kadar dayanmaktadır.
Ülkemizin bağcılık yönünden çok elverişli bir ekolojik koşula sahip olması
nedeniyle, Tü...
Kan Üzümü
Kan Üzümü, Genellikle tadı güzel olduğundan dolayı insanlar çok fazla tüketim yaparlar. Damak tadına doyum olmaz. Kan üzümü olarak bilinir. Ancak bunun bir diğer adı siyah üzümdür. Bu üzümü kurutulmuş halde yemek de çok sağlıklıdır. Ama çok fazla tük...
Köpek Üzümü
Köpek Üzümü, Latince adı Herba solani nigri olan ve ülkemizin bazı
yörelerinde safur, it üzümü, yaban asması olarak da bilinen bir bitkidir. Çok fazla ağır olmayan, humus ve azot bakımından zengin, killi
topraklarda yetişen bir bitki olup, Azot yön...
Besni Üzümü
Besni
Üzümü: Güneydoğu bölgemizde yer alan Adıyaman’ın Besni ilçesinde üretimi yapılan ve
tüm Türkiye tarafından bilinen meşhur bir üzümdür. Anadolu Yarımadası kültür
asmasının anavatanı olarak kabul edilmekte bu bölgede bağcılık ve üzümcülükle uğ...
Üzüm Nasıl Kurutulur
Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir
Üzüm İlaçlama
Üzüm Hangi Bölgede Yetişir
Siyah Üzüm Çeşitleri
Çavuş Üzüm
Üzüm Aşısı
Üzüm Çekirdeği Kremi
Üzüm Cinsleri
Kan Üzümü
Köpek Üzümü
Besni Üzümü
Red Globe Üzüm
Üzüm Asması
Kuş Üzümü
Çekirdeksiz Üzüm Çeşitleri
Sofralık Üzüm Çeşitleri
Diyette Kuru Üzüm
Kuru Üzüm Çeşitleri
Üzüm Fidanı
Üzüm Pestili
1 Adet Kuru Üzüm Kaç Kalori
Üzüm Nerede Yetişir
Şizandra Üzümü
Gebelikte Kuru Üzüm
Üzüm Türleri
Yeşil Üzümün Faydaları
Acai Üzümü
Üzüm Asması Bakımı
Kuru Üzüm Suyu
Popüler İçerik
Red Globe Üzüm
Red Globe Üzüm, Yapısı itibariyle açık renkli kırmızı habbeleri olan kaliteli bir üzümdür. Üretimi Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi ve Akdeniz kıyılarında...
Üzüm Asması
Üzüm Asması, Ülkemizde dört mevsimin tam anlamıyla yaşanıyor olması, meyve ve sebze çeşitliliğinin artmasına neden olmuştur. Bu eşsiz coğrafyanın bizl...
Kuş Üzümü
Kuş üzümü, koyu renkli, çekirdeksiz ve küçük üzümdür. Kuş üzümü yıllardır mutfaklarda güzel yemeklerin ana malzemesi olarak kullanılmaktadır. Esasen k...
Çekirdeksiz Üzüm Çeşitleri
Çekirdeksiz Üzüm Çeşitleri, Yurdumuzda iklimin ve toprak özelliklerinin çok olması sebebiyle, çekirdeksiz üzüm yetiştiriciliğinde önemli yere sahiptir...
Sofralık Üzüm Çeşitleri
Sofralık Üzüm Çeşitleri, ülkemizin ve dünyanın bir çok bölgesinde yetiştirilen üzüm bir çok alanda kullanılmaktadır. Üzüm yetiştirmek zahmetli olmasın...
Diyette Kuru Üzüm
Diyette Kuru Üzüm, Kuru üzüm kişiyi uzun süre tok tutmasından ve açlık hissi vermemesinden dolayı diyet programlarında sıklıkla kuru üzüme yer verilir...
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mayıs - 2022