Üzüm Sarması

Üzüm Sarması

Üzüm Sarması, özellikle üzüm yaprağından hazırlanan sarma büyük küçük herkes tarafından en çok sevilerek tüketilen ve sofraların baş tacı olan lezzetli yemek çeşidinden bir tanesidir. Üzüm sarması özellikle yaz aylarında üzümün körpecik yaprakları kullanılarak yapılmaktadır. Üzüm sarmasını isterseniz kıymalı isterseniz zeytinyağlı olarak kendi damak zevkinize uygun olarak pişirebilirsiniz. Eğer kış aylarında üzüm sarması yemek isterseniz, salamura olarak saklayabilirsiniz. Hamarat hanımlar genellikle kış ayları için her türlü besin maddesini hazırlayarak derin dondurucuda ya da serin ve karanlı bir ortamda muhafaza etmektedir. Üzüm sarması günlük akşam yemeklerinde tercih edilirken, aynı zamanda düğün yemeklerinde, özel misafirlere, hanımların altın gününde, kermeslerde ve daha pek çok özel günde en sık olarak yapılan nefis yemektir. Üzüm sarması biraz zahmetli bir iş olsa da piştikten sonra o mükemmel lezzeti herkesi cezbetmektedir.

Üzüm Sarması İçin Gerekli Olan Malzemeler
  • 500 gram taze ya da salamura üzüm yaprağı
  • 4 adet orta boy kuru soğan
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket dolmalık fıstık
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 yemek kaşığı nane
  • 1 tatlı kaşığı yenibahar
  • Kaynamış sıcak su
  • Yeterli oranda tuz
  • Limon
Üzüm Sarması Hazırlanışı, salamura üzüm yaprağı kullanacaksanız mutlaka ılık suyun içerisinde 3-4 saat kadar bekletmek gerekmektedir. Bekleyen üzüm yapraklarını bol su ile yıkadıktan sonra çok sıkmadan yaprakları ezmeden avuç içinde hafif şekilde sıkın. Taze üzüm yaprağında ise, kaynamış sıcak suyun içine taze yaprakları atıp sararıncaya kadar bir kaç dakika haşlayın ve ardından soğuk suyun içine atalım. Elimiz ile sıkıp kabın içine alalım. İç harcını hazırlamak için kuru soğanların kabuklarını soyalım ve yemeklik olacak şekilde küp küp doğrayalım. Daha sonra tavanın içine sıvı yağı ekleyelim, üzerine doğranmış kuru soğanı ve dolmalık fıstıkları ilave edip kavurmaya başlayalım. Soğanların ve fıstıkların rengi pembeleştikten sonra yıkanmış pirinci ilave edelim. Tarçını, tuzunu ve yenibaharı ekleyip karıştıralım. Üzerine bir bardak sıcak su ekleyip kısık ateşte pişirelim. Harç hazır olunca nane ve kuş üzümünü ekleyelim. Yaprakların sap kısımlarını kopardıktan sonra hazırladığımız harçtan bir miktar içine koyduktan sonra sigara böreği gibi saralım. Sardığımız üzüm sarmalarını sıra ile tencereye dizelim en üstüne ekşi olması için limon dilimleri ve sıcak suyunu ilave edelim. Tenceredeki su kaynadıktan sonra ocağın altını kısalım ve suyunu çekinceye kadar pişirelim. Üzüm sarması piştikten sonra servis tabağına alalım. Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 12.11.2018 00:49:30
Üzüm Sarması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Düzenle Düzenleme Geçmişi Katkıda Bulunanlar

Üzüm Sarması Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Üzüm Sarması"
Merhaba ben bayılırım üzüm sarmasına ama yaprağı pek bulamıyordum sağolsun eltim bağdan toplamış bana üzüm yaprağı getirmiş. Üzün sarması yapmak için önceden üzüm yapraklarını pişirmek gerekir mi bir de içerine konan baharat oranını verir misiniz? Çünkü daha önce yaptığımda içindeki baharatlar suya geçmişti tadı yoktu sarmanın
Aslım . 04.11.2018 20:23:48
CEVAP YAZ
Üzüm Nasıl Kurutulur
Üzüm Nasıl Kurutulur
Üzüm Nasıl Kurutulur, Üzüm, çoğu insanların severek yediği bir meyvedir. Ancak her meyve gibi bu meyvede zamanla bozulacağından dolayı, bu bozulmayı geciktirmek ve bu sevilen meyvenin, mevsiminin dışında da tüketilmesini sağlamak amacıyla ve üzümü...
Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir
Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir
Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir, Bektaşi üzümünün nerelerde yetiştiğine bakmadan önce bu üzüm hakkında biraz bilgi sahibi olalım. Bektaşi üzümü özellikle safa kesesini temizleme, insan vücudun da bulunan kanı temizleme, iltihapları yok etme gibi bir ço...
Üzüm İlaçlama
Üzüm İlaçlama
Üzüm İlaçlama, Üzüm anayurdu Ege Bölgesi olarak bilinen bir bitki türüdür. Üzüm ağaçlarına asma adı verilir. Asma ağaçlarında oluşan üzüm salkımları üzüm meyvesini oluşturmaktadır. Bağda yetiştirilen üzüm hasat mevsiminde toplanmasıyla taze olarak ya...
Üzüm Hangi Bölgede Yetişir
Üzüm Hangi Bölgede Yetişir
Üzüm Hangi Bölgede Yetişir: Üzüm soğukta –40 dereceye kadar dayanabilen bir meyve türüdür. Bu nedenle mevcut meyveler içerisinde üretim alanı çok geniştir. Üzüm hangi bölgede yetişir sorusuna genel olarak baktığımız zaman, üzüm; Türkiye’ nin hem...
Siyah Üzüm Çeşitleri
Siyah Üzüm Çeşitleri
Siyah üzüm çeşitleri, Siyah üzümün çekirdeğinden kurusuna ve yaprağına kadar şifa deposu olan bir besindir. Siyah üzüm kansızlık, migren, hazımsızlık, yumurtalık kistleri, cilt sorunları gibi bir çok rahatsızlığın tedavisi için tüketilmesi gereken be...
Çavuş Üzüm
Çavuş Üzüm
Çavuş Üzüm, Ülkemizin iklim ve toprak yapısı bağcılık için uygun şartlara sahip olduğundan, bazı türleri bazı bölgelere özgü olmakla birlikte, üzümün her çeşidinin yetiştiriciliği asırlardan beri yapılır. Çavuş Üzüm, Ülkemizde en çok Ka...
Üzüm Aşısı
Üzüm Aşısı
Üzüm aşısı, genellikle bitkinin çoğalmasında kullanılan yöntemdir. Bitkinin çeşidinden bir gözün çıkarılması veya kalem ismi verilen bir parça dal parçasıyla öteki bitkinin üstüne konulmasına ve tutturulmasına denir. Üzüm aşısı, verimliliği, kalit...
Üzüm Çekirdeği Kremi
Üzüm Çekirdeği Kremi
Üzüm çekirdeği kremi, piyasada bir çok bitki ve besin içerikli kremler mevcuttur. Her birinin farklı farklı özellikleri ve yararları vardır. Toplumda yaygın olarak kullanılmayan ve faydaları hakkında çok bilgiye sahip olunmayan üzüm çekirdeği kremini...
Üzüm Cinsleri
Üzüm Cinsleri
Üzüm Cinsleri: Ülkemiz üzüm kültürünün anavatanı olarak kabul edilen bir ülkedir. Anadolu’da üzüm bağcılığın tarihçesi M.Ö. 5000 senesine kadar dayanmaktadır. Ülkemizin bağcılık yönünden çok elverişli bir ekolojik koşula sahip olması nedeniyle, Tü...
Kan Üzümü
Kan Üzümü
Kan Üzümü, Genellikle tadı güzel olduğundan dolayı insanlar çok fazla tüketim yaparlar. Damak tadına doyum olmaz. Kan üzümü olarak bilinir. Ancak bunun bir diğer adı siyah üzümdür. Bu üzümü kurutulmuş halde yemek de çok sağlıklıdır. Ama çok fazla tük...
Köpek Üzümü
Köpek Üzümü
Köpek Üzümü, Latince adı Herba solani nigri olan ve ülkemizin bazı yörelerinde safur, it üzümü, yaban asması olarak da bilinen bir bitkidir. Çok fazla ağır olmayan, humus ve azot bakımından zengin, killi topraklarda yetişen bir bitki olup, Azot yön...
Besni Üzümü
Besni Üzümü
Besni Üzümü: Güneydoğu bölgemizde yer alan Adıyaman’ın Besni ilçesinde üretimi yapılan ve tüm Türkiye tarafından bilinen meşhur bir üzümdür. Anadolu Yarımadası kültür asmasının anavatanı olarak kabul edilmekte bu bölgede bağcılık ve üzümcülükle uğ...

 

Üzüm Nasıl Kurutulur
Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir
Üzüm İlaçlama
Üzüm Hangi Bölgede Yetişir
Siyah Üzüm Çeşitleri
Çavuş Üzüm
Üzüm Aşısı
Üzüm Çekirdeği Kremi
Üzüm Cinsleri
Kan Üzümü
Köpek Üzümü
Besni Üzümü
Red Globe Üzüm
Üzüm Asması
Kuş Üzümü
Çekirdeksiz Üzüm Çeşitleri
Sofralık Üzüm Çeşitleri
Diyette Kuru Üzüm
Kuru Üzüm Çeşitleri
Üzüm Fidanı
Üzüm Pestili
1 Adet Kuru Üzüm Kaç Kalori
Üzüm Nerede Yetişir
Şizandra Üzümü
Gebelikte Kuru Üzüm
Üzüm Türleri
Yeşil Üzümün Faydaları
Acai Üzümü
Üzüm Asması Bakımı
Kuru Üzüm Suyu
Popüler İçerik
Red Globe Üzüm
Red Globe Üzüm
Red Globe Üzüm, Yapısı itibariyle açık renkli kırmızı habbeleri olan kaliteli bir üzümdür. Üretimi Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi ve Akdeniz kıyılarında...
Üzüm Asması
Üzüm Asması
Üzüm Asması, Ülkemizde dört mevsimin tam anlamıyla yaşanıyor olması, meyve ve sebze çeşitliliğinin artmasına neden olmuştur. Bu eşsiz coğrafyanın bizl...
Kuş Üzümü
Kuş Üzümü
Kuş üzümü, koyu renkli, çekirdeksiz ve küçük üzümdür. Kuş üzümü yıllardır mutfaklarda güzel yemeklerin ana malzemesi olarak kullanılmaktadır. Esasen k...
Çekirdeksiz Üzüm Çeşitleri
Çekirdeksiz Üzüm Çeşitleri
Çekirdeksiz Üzüm Çeşitleri, Yurdumuzda iklimin ve toprak özelliklerinin çok olması sebebiyle, çekirdeksiz üzüm yetiştiriciliğinde önemli yere sahiptir...
Sofralık Üzüm Çeşitleri
Sofralık Üzüm Çeşitleri
Sofralık Üzüm Çeşitleri, ülkemizin ve dünyanın bir çok bölgesinde yetiştirilen üzüm bir çok alanda kullanılmaktadır. Üzüm yetiştirmek zahmetli olmasın...
Diyette Kuru Üzüm
Diyette Kuru Üzüm
Diyette Kuru Üzüm, Kuru üzüm kişiyi uzun süre tok tutmasından ve açlık hissi vermemesinden dolayı diyet programlarında sıklıkla kuru üzüme yer verilir...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Üzüm Nasıl Kurutulur
Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir
Üzüm İlaçlama
Üzüm Hangi Bölgede Yetişir
Siyah Üzüm Çeşitleri
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2019