Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Üzüm Budama

Üzüm Budama

Üzüm budama; üzümbağında doğru ve zamanında budama hem üzümün hem kalitesini hem verim rekoltesini arttırmak amacı ile yapılmaktadır. Zamanında ve uygun şekilde budanmayan üzüm bağında verim kaybının olması da kaçınılmaz olacaktır. Üzüm yetiştiriciliği bilgi, beceri ve tecrübe gerektiren bir iştir ve üzüm budama işi toprak verimliliğinden iklim şartlarına kadar birçok konuya hâkim olmamızı da gerektirir. Üzümün cinsine ve iklim şartlarına uygun budama, bitkinin size azami düzeyde ürün vermesini sağlaması açısından üzüm yetiştiriciliğinde önemli bir yer tutmaktadır. Üzüm budamanın asıl amaçlardan birisi de asmanın gelişimini dengelemek ve verimi arttırmak olduğu da söylenebilir. Genel anlamda bilgi ve tecrübe gerektiren üzüm budama konusu, birçok kişinin tecrübeye dayalı olarak yaptığı, fakat bilimsel metotlarının pek fazla bilinmediği bir gerçektir.

Üzüm budamanın amacı ve budama biçimleri


Üzüm budamanın asıl amacı ise asmanın ürün veren çubuklarının asma üzerinde ve asmalar arasında dengeli olarak ve belli bir sayıda dağıtıp yerleştirmek, toprak işleme, ilaçlama ve hasat dönemleri için kolaylık sağlamak, asma üzerindeki yaprak ve salkım oranını dengede tutmak ve bunun uzun süre korunmasını sağlamaktır. Üzüm budama yapılış zamanına göre, kış budaması ve yaz budaması olarak iki şekilde yapılmaktadır.

Kış budaması; üzümler hasadı sonrası asmalarda yaprakların dökülmesinden taze gözlerin sürmesine kadar geçen dönemde yapılmaktadır. Orta Anadolu gibi don tehlikesi bulunan bölgelerde budama daha geç, Ege ve Akdeniz gibi ılıman iklime sahip don tehlikesi bulunmayan bölgelerde ise daha erken yapılır. Kış budaması sırasında dikkat edilmesi gereken husus, budama sonrası bırakılacak olan dalların gelişme durumudur. Budama sonrası bırakılacak olan dallarının gelişiminin iyi olması, bırakılacak dallarda herhangi bir hastalık belirtisinin olmamasıdır.

Yaz budaması; asmanın büyüme dönemine uygun olarak, yeni sürmüş tomurcukların alınması, yeni sürgünlerin kısaltılması, yaprakların ve dip sürgünlerinin alınması işlemlerine denir. Üzüm bağında uygulanan başlıca yaz budamaları şunlardır.

Filiz alma; asmaların yaşlı bölgelerinden çıkan istenmeyen filizlerin ve salkımı olayan sürgünlerin alınması işlemidir. Bu şekilde salkımı olmayan dallar yerine, asmanın gücünün salkım ve dallara gitmesi sağlanır ve ilkbaharla birlikte son salkımların dallarda görülmesinden hemen sonra yapılır.

Salkım seyreltme; Üzüm asması üzerinde bulunan fazla salkımların tane tutumundan hemen sonra alınarak seyreltilmesi işlemidir. Salkım seyreltme işlemindeki amaç, tane iriliğinin ve verimin arttırılmasıdır. Salkım seyreltme daha çok salkımı çok iri ve sıkı salkımlı çeşitlerde uygulanmaktadır.

Yaprak seyreltme; Güneşlenmenin yeterli düzeyde olmadığı sık dikimlerde çubuğun havalanması, hastalık kontrolünün daha kolay yapılması ve salkımların olgunlaşması için salkım çevresinde bulunan olgunlaşmış yaprakların temizlenmesidir.
Son Güncelleme : 21.01.2024 10:45:24
Üzüm Budama ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Üzüm Budama Yorumları
şifre

1 Yorum Yapılmış "Üzüm Budama"
Üzüm budama işlemi sırasında yapılan yeni sürülmüş tomurcukların alınması işlemi hakkında bilgi almak istiyorum. Bu işlemi nasıl yapıyoruz acaba? Tomurcukların alınması işlemi için hangi aleti kullanmamız gerekiyor ve bu işlemi hangi mevsimde ya da hangi ayda yapmamız gerekiyor? Bu konu hakkında bilgi verebilir misiniz?
Fatih . 31.10.2018 21:15:57
CEVAP YAZ
Üzüm Nasıl Kurutulur
Üzüm Nasıl Kurutulur
Üzüm Nasıl Kurutulur, Üzüm, çoğu insanların severek yediği bir meyvedir. Ancak her meyve gibi bu meyvede zamanla bozulacağından dolayı, bu bozulmayı geciktirmek ve bu sevilen meyvenin, mevsiminin dışında da tüketilmesini sağlamak amacıyla ve üzümün b...
Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir
Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir
Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir, Bektaşi üzümünün nerelerde yetiştiğine bakmadan önce bu üzüm hakkında biraz bilgi sahibi olalım. Bektaşi üzümü özellikle safa kesesini temizleme, insan vücudun da bulunan kanı temizleme, iltihapları yok etme gibi birçok ...
Üzüm İlaçlama
Üzüm İlaçlama
Üzüm İlaçlama, Üzüm anayurdu Ege Bölgesi olarak bilinen bir bitki türüdür. Üzüm ağaçlarına asma adı verilir. Asma ağaçlarında oluşan üzüm salkımları üzüm meyvesini oluşturmaktadır. Bağda yetiştirilen üzüm hasat mevsiminde toplanmasıyla taze olarak ya...
Üzüm Hangi Bölgede Yetişir
Üzüm Hangi Bölgede Yetişir
Üzüm Hangi Bölgede Yetişir: Üzüm soğukta –40 dereceye kadar dayanabilen bir meyve türüdür. Bu nedenle mevcut meyveler içerisinde üretim alanı çok geniştir. Üzüm hangi bölgede yetişir sorusuna genel olarak baktığımız zaman, üzüm; Türkiye'nin hemen her...
Siyah Üzüm Çeşitleri
Siyah Üzüm Çeşitleri
Siyah üzüm çeşitleri, Siyah üzümün çekirdeğinden kurusuna ve yaprağına kadar şifa deposu olan bir besindir. Siyah üzüm kansızlık, migren, hazımsızlık, yumurtalık kistleri, cilt sorunları gibi birçok rahatsızlığın tedavisi için tüketilmesi gereken bes...
Çavuş Üzüm
Çavuş Üzüm
Çavuş Üzüm, Ülkemizin iklim ve toprak yapısı bağcılık için uygun şartlara sahip olduğundan, bazı türleri bazı bölgelere özgü olmakla birlikte, üzümün her çeşidinin yetiştiriciliği asırlardan beri yapılır. Çavuş Üzüm, Ülkemizde en çok Karadeniz bölges...
Üzüm Aşısı
Üzüm Aşısı
Üzüm aşısı, genellikle bitkinin çoğalmasında kullanılan yöntemdir. Bitkinin çeşidinden bir gözün çıkarılması veya kalem ismi verilen bir parça dal parçasıyla öteki bitkinin üstüne konulmasına ve tutturulmasına denir. Üzüm aşısı, verimliliği, kaliteyi...
Üzüm Çekirdeği Kremi
Üzüm Çekirdeği Kremi
Üzüm çekirdeği kremi, piyasada birçok bitki ve besin içerikli kremler mevcuttur. Her birinin farklı farklı özellikleri ve yararları vardır. Toplumda yaygın olarak kullanılmayan ve faydaları hakkında çok bilgiye sahip olunmayan üzüm çekirdeği kreminin...
Üzüm Cinsleri
Üzüm Cinsleri
Üzüm Cinsleri: Ülkemiz üzüm kültürünün anavatanı olarak kabul edilen bir ülkedir. Anadolu'da üzüm bağcılığın tarihçesi M. Ö. 5000 senesine kadar dayanmaktadır. Ülkemizin bağcılık yönünden çok elverişli bir ekolojik koşula sahip olması nedeniyle, Türk...
Kan Üzümü
Kan Üzümü
Kan Üzümü, Genellikle tadı güzel olduğundan dolayı insanlar çok fazla tüketim yaparlar. Damak tadına doyum olmaz. Kanüzümü olarak bilinir. Ancak bunun bir diğer adı siyah üzümdür. Bu üzümü kurutulmuş halde yemek de çok sağlıklıdır. Ama çok fazla tüke...
Köpek Üzümü
Köpek Üzümü
Köpek Üzümü, Latince adı Herba solani nigri olan ve ülkemizin bazı yörelerinde safur, it üzümü, yaban asması olarak da bilinen bir bitkidir. Çok fazla ağır olmayan, humus ve azot bakımından zengin, killi topraklarda yetişen bir bitki olup, Azot yönün...
Besni Üzümü
Besni Üzümü
Besni Üzümü: Güneydoğu bölgemizde yer alan Adıyaman'ın Besni ilçesinde üretimi yapılan ve tüm Türkiye tarafından bilinen meşhur bir üzümdür. Anadolu Yarımadası kültür asmasının anavatanı olarak kabul edilmekte bu bölgede bağcılık ve üzümcülükle uğraş...

 

Üzüm Nasıl Kurutulur
Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir
Üzüm İlaçlama
Üzüm Hangi Bölgede Yetişir
Siyah Üzüm Çeşitleri
Çavuş Üzüm
Üzüm Aşısı
Üzüm Çekirdeği Kremi
Üzüm Cinsleri
Kan Üzümü
Köpek Üzümü
Besni Üzümü
Red Globe Üzüm
Üzüm Asması
Kuş Üzümü
Çekirdeksiz Üzüm Çeşitleri
Sofralık Üzüm Çeşitleri
Diyette Kuru Üzüm
Kuru Üzüm Çeşitleri
Üzüm Fidanı
Üzüm Pestili
1 Adet Kuru Üzüm Kaç Kalori?
Üzüm Nerede Yetişir
Şizandra Üzümü
Gebelikte Kuru Üzüm
Üzüm Türleri
Yeşil Üzümün Faydaları
Acai Üzümü
Üzüm Asması Bakımı
Kuru Üzüm Suyu
Popüler İçerik
Red Globe Üzüm
Red Globe Üzüm
Red Globe Üzüm, Yapısı itibariyle açık renkli kırmızı habbeleri olan kaliteli bir üzümdür. Üretimi Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi ve Akdeniz kıyılarında...
Üzüm Asması
Üzüm Asması
Üzüm Asması, Ülkemizde dört mevsimin tam anlamıyla yaşanıyor olması, meyve ve sebze çeşitliliğinin artmasına neden olmuştur. Bu eşsiz coğrafyanın bizl...
Kuş Üzümü
Kuş Üzümü
Kuş üzümü, koyu renkli, çekirdeksiz ve küçük üzümdür. Kuş üzümü yıllardır mutfaklarda güzel yemeklerin ana malzemesi olarak kullanılmaktadır. Esasen k...
Çekirdeksiz Üzüm Çeşitleri
Çekirdeksiz Üzüm Çeşitleri
Çekirdeksiz Üzüm Çeşitleri, Yurdumuzda iklimin ve toprak özelliklerinin çok olması sebebiyle, çekirdeksiz üzüm yetiştiriciliğinde önemli yere sahiptir...
Sofralık Üzüm Çeşitleri
Sofralık Üzüm Çeşitleri
Sofralık Üzüm Çeşitleri, ülkemizin ve dünyanın bir çok bölgesinde yetiştirilen üzüm bir çok alanda kullanılmaktadır. Üzüm yetiştirmek zahmetli olmasın...
Diyette Kuru Üzüm
Diyette Kuru Üzüm
Diyette Kuru Üzüm, Kuru üzüm kişiyi uzun süre tok tutmasından ve açlık hissi vermemesinden dolayı diyet programlarında sıklıkla kuru üzüme yer verilir...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Üzüm Nasıl Kurutulur
Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir
Üzüm İlaçlama
Üzüm Hangi Bölgede Yetişir
Siyah Üzüm Çeşitleri
Çavuş Üzümünün Latince Adı Nedir?
Çekirdekli Kırmızı Üzümün Kurusu Neden Yapılmıyor
Kırmızı Üzüm
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Çavuş Üzümünün Latince Adı Nedir?
Çekirdekli Kırmızı Üzümün Kurusu Neden Yapılmıyor
Kırmızı Üzüm
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024