Sofralık Üzüm Çeşitleri Ülkemizde ve dünyanın birçok bölgesinde yetiştirilen üzüm, çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Üzüm yetiştirme süreci zahmetli olmasına rağmen, oldukça karlı ve keyifli bir uğraştır. Üzümler; kurutmalık, şaraplık, şıralık ve sofralık olmak üzere farklı çeşitlere ayrılmaktadır. Bu çeşitlere göre farklı bölgelerde yetiştirilmektedir. Üzümler ayrıca çekirdekli ve çekirdeksiz olarak iki ana türe ayrılır. Taze üzüm, sofralarda yemelik olarak oldukça lezzetli bir meyvedir. Taze tüketiminin yanı sıra, kurutulmuş üzüm kış aylarının vazgeçilmezlerindendir. Aşure, zerde, kurabiye ve kek yapımında da sıkça kullanılmaktadır. Bunun dışında, şarap, sirke ve meyve suları gibi çeşitli ürünlerin yapımında da üzüm önemli bir bileşendir. Horoz Karası Horoz Karası, siyah ve mavi renkli iri taneleri olan, oldukça güzel kokulu bir üzüm çeşididir. Taneleri uzun olup hem sofralık hem de şaraplık olarak değerlendirilebilir. Salkımları oldukça sık ve iridir; dolgun etli yapısıyla dikkat çeker. Oldukça yüksek verimli bir üzüm çeşididir. Cardinal Cardinal, sofralık üzüm çeşitleri arasında en iri taneli olanlardan biridir. Bir tanesi yaklaşık 7-8 gram ağırlığındadır. Kırmızı renkli yuvarlak taneleri vardır. Salkımları seyrek olmakla beraber çekirdekli üzüm çeşitlerindendir. Sofralık olarak üretilen Cardinal üzümü, yüksek verim sağlayan bir çeşittir. Ata Sarısı Ata Sarısı, sofralık olarak üretilen çok iri taneli bir üzüm çeşididir. Bir tanesi yaklaşık 10-12 gram ağırlığındadır. Beyaz renkli ve şeffaftır. Az sulu ve çekirdeklidir. Salkımları orta ve büyük olmakla beraber sıkıdır. İri taneli olması sofralık olma özelliğini artırmaktadır. Trakya İlkeren Trakya İlkeren, siyah ve mavi renkli yuvarlak, orta iri taneli çekirdekli bir üzüm çeşididir. Akdeniz, Ege, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sıkça yetiştirilmektedir. Verimi orta olmasına rağmen yüksek fiyatlarla satıldığı için oldukça gelir sağlayan bir üzüm çeşididir. Crimson Seedless Crimson Seedless, geç olgunlaşan bir üzüm çeşidi olup uzun ömürlüdür. Kırmızı ve koyu pembe renkli, taneleri orta büyüklükte ve oval şekillidir. Salkımları iri ve sık yapılıdır. Sofralık olarak üretilmekte olup çekirdeksiz üzüm çeşididir. Narince Narince, beyaz renkli, orta büyüklükte ve kalın kabuklu bir üzüm çeşididir. Genellikle sofralık ve şaraplık olarak üretilmektedir. Çekirdekli olup salkımları sık yapılıdır. Oldukça verimlidir. Bazı bölgelerde sadece Narince üzümü üretilmektedir. Türkiye'de özellikle Tokat ve Amasya'da yetiştirilmektedir. Yalova İncisi Yalova İncisi, sarı ve yeşil renkli, orta irilikte, yuvarlak ve oval yapılı taneleri olan bir üzüm çeşididir. Sofralık olarak üretilmekte olup salkımları orta sıklıkta ve çekirdekli üzüm çeşididir. Pembe Gemre Pembe Gemre, pembe renkli ve iri tanelidir. Salkımları büyük ve orta sıklıkta olup oldukça verimli bir üzüm çeşididir. Görsel olarak oldukça güzel bir görünüme sahiptir. Ege Bölgesi'nde yetiştirilmektedir. Flame Seedless Flame Seedless, pembe ve kırmızı renktedir. Salkımları çok büyük değildir. Tadı oldukça şekerlidir ve canlı bir görünüme sahiptir. Razaki Razaki, açık yeşil renkte olup seyrek salkımlıdır. Neredeyse hiç kokusu yoktur ancak çok tatlı bir üzüm çeşididir. Genellikle Ege Bölgesi'nde yetiştirilmektedir. Mevlana Mevlana, yeşil ve sarı renkli, konik şekilli, büyük taneli, seyrek salkımlı bir üzüm çeşididir. Taneleri büyük olup yaklaşık 7 gram ağırlığındadır. Hamburg Misketi Hamburg Misketi, koyu mor renkli, çekirdekli ve büyük salkımlı bir üzüm çeşididir. Şekil olarak yuvarlak misket şeklindedir. Tadı oldukça lezzetlidir ve genellikle üzüm suyu yapımında kullanılmaktadır. |