Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Üzüm Yetiştiriciliği

Üzüm Yetiştiriciliği

Üzüm Yetiştiriciliği, Birçok kişinin severek tükettiği meyveler arasında yer alan üzüm aynı zamanda pekmezi yapılarak da tüketileceği için yetiştiriciliği oldukça yaygın yapılan bir meyvedir. Sağlık açısından faydaları saymakla bitmeyecek kadar çok olan üzüm aynı zamanda şarap, cevizli sucuk, kuru üzüm ve pestil olarak da tüketilir. Ülkemizde en çok da Akdeniz Bölgesinde üzüm yetiştiriciliğiyapılır. Bununla beraber Ege Bölgesinde de oldukça yaygın yetiştirilen üzüm aynı zamanda yurt dışına da ihraç edilmektedir. Zevkli olarak yapılan üzüm yetiştiriciliği bazı yöntemleri bilindiği takdirde oldukça kolay yapılır. Sizde kendiniz üzüm yetiştiriciliği yapmak istiyorsanız bu bilgilerden faydalanabilirsiniz.

Üzüm yetiştiriciliği nasıl yapılır?


Üzümün İklim ve toprak isteği


Toprağın ve asmada yetişecek olan üzüm ile uyum içerisinde olması oldukça önemlidir. Uzun bir gelişme dönemine sahip olan üzüm için en uygun sıcaklık 10 derecedir. Sıcaklık bu dereceye ulaştığında üzümün gelişmesi daha iyi olur. Bu nedenle sonbahar mevsiminde ısının düşmesi ile gelişimi yavaşlayan üzüm asmasının kökleri toprağın derinliğine inmesi nedeniyle yağışın iyi olduğu yerlerde daha iyi yetişir. İlkbahar mevsiminin başlangıcı ve kış mevsiminde yağan yağmurların oldukça yararlı olduğu üzüm asmasının ilkbahar yağışları başlamadan evvel bazı hastalıkları ortaya çıkabilir. Kökleri derine inen bir bitki olması nedeniyle üzüm, yumuşak dokulu topraklarda daha iyi yetişir. Bu nedenle üzüm yetiştiriciliğinde toprağın önemi büyüktür. Su geçiren, derin ve su tutma özelliği yüksek olan topraklardan hoşlanan üzüm asmasının köklerinin gelişmesi açısından uygun topraklarda veremi daha iyi olur. Su geçirir killi topraklar, kalkerli topraklar ve humuslu toprakları üzüm yetiştiriciliği açısından oldukça uygundur.

Üzüm Budama


Gelişimi açısından büyük bir öneme sahip olan üzüm budaması beceri isteyen bir uygulamadır. Bu nedenden dolayı yüksek verim, kalite ve boncuklanma probleminin giderilmesi bakımından doğru budama yapılması gerekir. Yanlış budama üzümünün kalitesinin düşmesine ve verimin azalmasına neden olur. Budama işlemi yaşlı dallar ve sürgünlerden yapılacak kısaltma ve seyreltme ile yapılır. Üzüm yetiştiriciliğinde kış budaması oldukça önemlidir. Kış budamasında sürgün şeklinde meydana gelen dalların çoğunluğu kesilerek çıkarılır. Yaz budaması ise uç alma uygulaması ile yapılır. Üzüm yetiştiriciliğinde her yıl budama yapılmasına ürünün miktarı, kök gelişmesi ve olgunlaşması bakımından önem verilmelidir.

Üzümlerin Sulanması

Üzümün en çok geliştiği dönem olan mayıs haziran aylarında sulamaya önem verilmelidir. Aksi takdirde girişim yavaşlamakla beraber üzüm yaprakları solar. Özellikle de kışın kurak geçtiği mevsimlerde bitki uyanmadan su verimi yapılmalı ve sonra toprak işlenmelidir. Üzümde çiçeklenmeden sonra sulama dikkatli yapılmalıdır. Genellikle karık usulü yapılması gereken sulama işlemi aynı zamanda sprink yöntemi ile de yapılabilir.

Üzüm Gübreleme

Üzümün miktarı ve kalitesinin artması için yapılan gübreleme, üzümde oluşacak hastalıklar ve dona karşı bitkinin gücünün artmasını sağlar. Üzüm yetiştiriciliğinde sonbahar mevsiminde toprak işlenirken fosforlu ve çiftlik gübresi toprakla karıştırılarak verilirken İlkbaharda azotlu gübre tercih edilir.

Üzümlerin Hasat edilmesi

Üzümün türüne göre olgunlaşma suresi farklı olduğundan hasat zamanı değişebilir. Üzümün lezzeti ve şekli yeterli seviyeye ulaştığında hasat yapılabilir. Üzüm yetiştiriciliğinde hasat yapılırken, üzüm tanelerine zarar vermeden olgun olan salkımların alınması gerekir.
Son Güncelleme : 19.01.2024 07:38:16
Üzüm Yetiştiriciliği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Üzüm Yetiştiriciliği Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Üzüm Yetiştiriciliği"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Üzüm Nasıl Kurutulur
Üzüm Nasıl Kurutulur
Üzüm Nasıl Kurutulur, Üzüm, çoğu insanların severek yediği bir meyvedir. Ancak her meyve gibi bu meyvede zamanla bozulacağından dolayı, bu bozulmayı geciktirmek ve bu sevilen meyvenin, mevsiminin dışında da tüketilmesini sağlamak amacıyla ve üzümün b...
Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir
Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir
Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir, Bektaşi üzümünün nerelerde yetiştiğine bakmadan önce bu üzüm hakkında biraz bilgi sahibi olalım. Bektaşi üzümü özellikle safa kesesini temizleme, insan vücudun da bulunan kanı temizleme, iltihapları yok etme gibi birçok ...
Üzüm İlaçlama
Üzüm İlaçlama
Üzüm İlaçlama, Üzüm anayurdu Ege Bölgesi olarak bilinen bir bitki türüdür. Üzüm ağaçlarına asma adı verilir. Asma ağaçlarında oluşan üzüm salkımları üzüm meyvesini oluşturmaktadır. Bağda yetiştirilen üzüm hasat mevsiminde toplanmasıyla taze olarak ya...
Üzüm Hangi Bölgede Yetişir
Üzüm Hangi Bölgede Yetişir
Üzüm Hangi Bölgede Yetişir: Üzüm soğukta –40 dereceye kadar dayanabilen bir meyve türüdür. Bu nedenle mevcut meyveler içerisinde üretim alanı çok geniştir. Üzüm hangi bölgede yetişir sorusuna genel olarak baktığımız zaman, üzüm; Türkiye'nin hemen her...
Siyah Üzüm Çeşitleri
Siyah Üzüm Çeşitleri
Siyah üzüm çeşitleri, Siyah üzümün çekirdeğinden kurusuna ve yaprağına kadar şifa deposu olan bir besindir. Siyah üzüm kansızlık, migren, hazımsızlık, yumurtalık kistleri, cilt sorunları gibi birçok rahatsızlığın tedavisi için tüketilmesi gereken bes...
Çavuş Üzüm
Çavuş Üzüm
Çavuş Üzüm, Ülkemizin iklim ve toprak yapısı bağcılık için uygun şartlara sahip olduğundan, bazı türleri bazı bölgelere özgü olmakla birlikte, üzümün her çeşidinin yetiştiriciliği asırlardan beri yapılır. Çavuş Üzüm, Ülkemizde en çok Karadeniz bölges...
Üzüm Aşısı
Üzüm Aşısı
Üzüm aşısı, genellikle bitkinin çoğalmasında kullanılan yöntemdir. Bitkinin çeşidinden bir gözün çıkarılması veya kalem ismi verilen bir parça dal parçasıyla öteki bitkinin üstüne konulmasına ve tutturulmasına denir. Üzüm aşısı, verimliliği, kaliteyi...
Üzüm Çekirdeği Kremi
Üzüm Çekirdeği Kremi
Üzüm çekirdeği kremi, piyasada birçok bitki ve besin içerikli kremler mevcuttur. Her birinin farklı farklı özellikleri ve yararları vardır. Toplumda yaygın olarak kullanılmayan ve faydaları hakkında çok bilgiye sahip olunmayan üzüm çekirdeği kreminin...
Üzüm Cinsleri
Üzüm Cinsleri
Üzüm Cinsleri: Ülkemiz üzüm kültürünün anavatanı olarak kabul edilen bir ülkedir. Anadolu'da üzüm bağcılığın tarihçesi M. Ö. 5000 senesine kadar dayanmaktadır. Ülkemizin bağcılık yönünden çok elverişli bir ekolojik koşula sahip olması nedeniyle, Türk...
Kan Üzümü
Kan Üzümü
Kan Üzümü, Genellikle tadı güzel olduğundan dolayı insanlar çok fazla tüketim yaparlar. Damak tadına doyum olmaz. Kanüzümü olarak bilinir. Ancak bunun bir diğer adı siyah üzümdür. Bu üzümü kurutulmuş halde yemek de çok sağlıklıdır. Ama çok fazla tüke...
Köpek Üzümü
Köpek Üzümü
Köpek Üzümü, Latince adı Herba solani nigri olan ve ülkemizin bazı yörelerinde safur, it üzümü, yaban asması olarak da bilinen bir bitkidir. Çok fazla ağır olmayan, humus ve azot bakımından zengin, killi topraklarda yetişen bir bitki olup, Azot yönün...
Besni Üzümü
Besni Üzümü
Besni Üzümü: Güneydoğu bölgemizde yer alan Adıyaman'ın Besni ilçesinde üretimi yapılan ve tüm Türkiye tarafından bilinen meşhur bir üzümdür. Anadolu Yarımadası kültür asmasının anavatanı olarak kabul edilmekte bu bölgede bağcılık ve üzümcülükle uğraş...

 

Üzüm Nasıl Kurutulur
Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir
Üzüm İlaçlama
Üzüm Hangi Bölgede Yetişir
Siyah Üzüm Çeşitleri
Çavuş Üzüm
Üzüm Aşısı
Üzüm Çekirdeği Kremi
Üzüm Cinsleri
Kan Üzümü
Köpek Üzümü
Besni Üzümü
Red Globe Üzüm
Üzüm Asması
Kuş Üzümü
Çekirdeksiz Üzüm Çeşitleri
Sofralık Üzüm Çeşitleri
Diyette Kuru Üzüm
Kuru Üzüm Çeşitleri
Üzüm Fidanı
Üzüm Pestili
1 Adet Kuru Üzüm Kaç Kalori?
Üzüm Nerede Yetişir
Şizandra Üzümü
Gebelikte Kuru Üzüm
Üzüm Türleri
Yeşil Üzümün Faydaları
Acai Üzümü
Üzüm Asması Bakımı
Kuru Üzüm Suyu
Popüler İçerik
Red Globe Üzüm
Red Globe Üzüm
Red Globe Üzüm, Yapısı itibariyle açık renkli kırmızı habbeleri olan kaliteli bir üzümdür. Üretimi Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi ve Akdeniz kıyılarında...
Üzüm Asması
Üzüm Asması
Üzüm Asması, Ülkemizde dört mevsimin tam anlamıyla yaşanıyor olması, meyve ve sebze çeşitliliğinin artmasına neden olmuştur. Bu eşsiz coğrafyanın bizl...
Kuş Üzümü
Kuş Üzümü
Kuş üzümü, koyu renkli, çekirdeksiz ve küçük üzümdür. Kuş üzümü yıllardır mutfaklarda güzel yemeklerin ana malzemesi olarak kullanılmaktadır. Esasen k...
Çekirdeksiz Üzüm Çeşitleri
Çekirdeksiz Üzüm Çeşitleri
Çekirdeksiz Üzüm Çeşitleri, Yurdumuzda iklimin ve toprak özelliklerinin çok olması sebebiyle, çekirdeksiz üzüm yetiştiriciliğinde önemli yere sahiptir...
Sofralık Üzüm Çeşitleri
Sofralık Üzüm Çeşitleri
Sofralık Üzüm Çeşitleri, ülkemizin ve dünyanın bir çok bölgesinde yetiştirilen üzüm bir çok alanda kullanılmaktadır. Üzüm yetiştirmek zahmetli olmasın...
Diyette Kuru Üzüm
Diyette Kuru Üzüm
Diyette Kuru Üzüm, Kuru üzüm kişiyi uzun süre tok tutmasından ve açlık hissi vermemesinden dolayı diyet programlarında sıklıkla kuru üzüme yer verilir...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Üzüm Nasıl Kurutulur
Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir
Üzüm İlaçlama
Üzüm Hangi Bölgede Yetişir
Siyah Üzüm Çeşitleri
Çavuş Üzümünün Latince Adı Nedir?
Çekirdekli Kırmızı Üzümün Kurusu Neden Yapılmıyor
Kırmızı Üzüm
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Çavuş Üzümünün Latince Adı Nedir?
Çekirdekli Kırmızı Üzümün Kurusu Neden Yapılmıyor
Kırmızı Üzüm
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024