Kıyma ile sarılmış üzüm yaprağı nasıl yapılır?

Geleneksel lezzetler arasında özel bir yere sahip olan kıymalı üzüm yaprağı sarmasının inceliklerini taşıyan bu tarif, hem pratik hem de lezzet garantili bir rehber sunuyor. Malzeme hazırlığından pişirme tekniklerine kadar tüm süreç adım adım anlatılarak, evde enfes sarmalar yapmanın püf noktaları paylaşılıyor.

27 Ekim 2025

Kıymalı Üzüm Yaprağı Sarma Tarifi


Malzemeler:


  • 1 kavanoz salamura üzüm yaprağı (veya taze)
  • 300 gr kıyma (kuzu/karışık)
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Yarım çay kaşığı tarçın
  • 1 limon
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı

Hazırlık Aşaması:


  • Üzüm yapraklarını sıcak suda 10 dakika bekletin ve süzün
  • Pirinci yıkayıp süzün
  • Soğanı ince ince doğrayın
  • Maydanozu kıyın

İç Harç Hazırlığı:

  • Geniş bir kasede kıyma, pirinç, soğan ve maydanozu karıştırın
  • 1 yemek kaşığı salça ve baharatları ekleyin
  • Tüm malzemeleri iyice yoğurun

Sarma İşlemi:

  • Üzüm yaprağının parlak yüzeyi alta gelecek şekilde düz bir yüzeye yerleştirin
  • Yaprağın sap kısmını kesin
  • Yaprağın geniş kısmına 1 tatlı kaşığı iç harç koyun
  • Önce iki yanını içe katlayın, sonra alt kısmı üste doğru rulo şeklinde sarın
  • Sarmaları çok sıkı olmayacak şekilde, pirinç pişince genişleyeceğini unutmayın

Pişirme:

  • Tencerenin tabanına birkaç üzüm yaprağı serin
  • Sarmaları sıkı bir şekilde dizin
  • Üzerine 1 yemek kaşığı salça, zeytinyağı ve limon suyu ekleyin
  • Sarmaların üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin
  • Üzerine bir tabak kapatarak pişirin
  • Kısık ateşte 40-45 dakika pişirin

Servis Önerisi:

  • Ilık veya soğuk olarak servis yapın
  • Üzerine yoğurt ile birlikte sunabilirsiniz
  • Bir gün bekletmek lezzetini artıracaktır

Püf Noktaları:

  • Salamura yapraklar çok tuzlu ise suda bekletin
  • Sarmaları çok sıkı dizmeyin, pirinç genişleyecek yer bırakın
  • Pişirme sırasında suyunu kontrol edin, gerekirse sıcak su ekleyin

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
İlk soruyu siz sormak istermisiniz?
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Üzüm Kaç Kalori?dir?
Üzüm Kaç Kalori?dir?
Üzüm Çekirdeği Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Üzüm Çekirdeği Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Üzüm Hangi Bölgede Yetişir?
Üzüm Hangi Bölgede Yetişir?
Üzüm Hoşafı Tarifi ve Malzemeleri
Üzüm Hoşafı Tarifi ve Malzemeleri
Frenk Üzümü Faydaları Nelerdir?
Frenk Üzümü Faydaları Nelerdir?
Güncel
Üzüm Kompostosu Tarifi ve Malzemeleri
Üzüm Kompostosu Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Evde Üzüm Sirkesi Yapımı
Evde Üzüm Sirkesi Yapımı
Güncel
Üzüm Türleri Nelerdir?
Üzüm Türleri Nelerdir?