Üzüm

Üzüm, tazesi ve kurusuyla herkesin severek yediği meyvelerden biridir. Ülkemizde de hemen her bölgede yetişir. Üzüm kütüklerde ve asmalarda yetiştirilen, üzümgiller familyasından olan bir meyvedir. Asmanın meyvesi üzümdür. Şarap dahil pek çok alkollü içeceğin temel malzemesi üzümdür. Üzüm suyuyla pekmez, sirke, şarap, şıra ve ispirto yapılır.

Üzüm yetiştiriciliği hemen her toprak için uygundur. Ancak üzüm bakımı biraz zorludur. Üzüm hastalıkları kalitenin ve verimin düşmesine neden olur. Anavatanı Anadolu'dan Kafkasya'ya kadar uzanan üzümün tarihçesi M. Ö. 5000 yıllarına kadar iner. Meyveler arasında türleri en fazla olan üzümdür. Yaklaşık on bin türü olduğu bilinmektedir. Anadolu'da bu türlerin yaklaşık 1200 kadarının yetiştiriciliği yapılmaktadır. Üzüm türleri temelde çekirdekli ve çekirdeksiz olarak ayrılır. Türlere göre farklı büyüklüklerde, renkte ve şekilde olur. Ülkemizde yetişen üzüm türlerinin en önemlileri razaki, kürt, misket, çavuş, müşküle, çekirdeksiz, keçi memesi, yapıncak üzümlerdir.

Rivayetlere göre ilk asma Anadolu'da kuzeydoğu tarafında bulunmuştur. Bağcılık için başlangıç Anadolu'da medeniyetin başladığı M. Ö 40. Yüzyıl olarak kabul edilir. Hititler bu dönemde bağcılık yaparak, şarap üretiyorlardı. Bağcılık alanında Bizanslılar ve Romalılarda oldukça ileri düzeydeydi. Osmanlılarda şarap yapımında kullanılan üzümler ise şarabın yasaklanmasıyla pekmez, şıra yapımında ve meyve olarak değerlendirilmiştir.

Ülkemizde yetiştirilen üzüm türleri


Ülkemizin farklı bölgelerinde değişik evsafta üzüm türleri yetiştirilir. Bu üzümler farklı amaçlar için kullanılır. Özellikle kurutmalık üzümler ülkemizin ihracatında önemli bir yere sahiptir. Kullanım amacına göre yetiştirilen üzümler ise;
  • Şaraplık üzümler (Öküzgözü, boğazkere, narince vs.)
  • Sofralık üzümler (Çekirdeksiz, sultani, çavuş vs.)
  • Şıralık üzümler (Papazkarası, kalacik karası, çalkarası, merlot vs.)
  • Kurutmalık üzümler (Besni, sultani çekirdeksiz, çekirdeksiz vs.)
Üzüm üretiminde ülkemizde en verimli olan bölge Ege bölgesidir. Daha sonra Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgeleri gelmektedir. Bahar ayları geldiğinde budanmaya başlayan asmalar yaza hazırlanır. Bazı bölgelerde sofralık üzüm yetiştiriciliği yaygın iken, bazı yörelerde de şarapçılık için üzüm yetiştiriciliği yaygındır. Yaz döneminde olgunlaşan üzümler Eylül, Ekim aylarında hasat edilir.

Üzümün faydaları nelerdir?


İçeriğinde A, C, E, B2 ve B1 vitaminleri, potasyum, kalsiyum, demir, fosfor ve magnezyum gibi minerallerle üzüm antioksidan özellikleri bulunan bir meyvedir. Anti kanserojen etkisi de vardır. Üzüm çekirdeği de antioksidan fenolik bileşenler içerir. Kurutulmuş üzümde protein ve karbonhidrat bakımından zengin olduğu gibi, kalsiyum, fosfat, demir ve vitaminlerce zengin bir içeriğe sahiptir.

Üzüm düşük oranda yağ ve protein içerir: Üzüm içeriğiyle bedensel gelişimde yaşanan sorunların giderilmesinde, saç ve cilt iltihaplarında oldukça faydalıdır. Karaciğer hastalıklarına, böbrek rahatsızlıklarına, madensel tuz eksikliğine, ateşli hastalıklara iyi gelir. Üzüm kalorisi yüksek bir meyvedir. Ancak hem düşük yağ oranına sahiptir hem de protein oranı düşüktür.

Stresi azaltmak için üzüm tüketmelisiniz: Antioksidan ve demir bakımından zengin olan üzüm, vücut yorgunluğunu giderir ve unutkanlığa iyi gelir. Alınan C vitamininin etkisini de arttırır. Kan yapıcı etkisi olan üzüm kansızlık çekenler için iyi bir alternatiftir. Hazmı kolaylaştırır ve kabızlığa iyi gelir. Stresin azaltılmasına da yardımcı olur.

Üzüm kolesterolü dengeler: Kalp ve damar sağlığında üzüm uzmanların tavsiye ettiği bir besindir. Kalp krizi riskini azaltır. Kolesterol yüksekliği olanların üzümle kolesterolü dengelemesi mümkündür. İyi kolesterolü yükseltirken, kötü kolesterolü düşürür. Damar yapısını güçlendirir, damar sertliğini önler. Ayrıca yüksek tansiyona da iyi gelir.

Üzüm katarakt düşmanıdır: Üzümün içeriğindeki maddeler kan sulandırmada, kan akımının hızlanmasında etkili olur. Gözdeki kılcal damarların güçlenmesini sağlayarak, gözdeki saydam tabakanın sağlığını korur. Dolayısıyla ileri yaşların sorunu olan kataraktı önlemede üzümün faydası çoktur.

Üzüm bunların dışında cildin yaşlanmasını önler, vücuttaki alkol ve sigaranın etkilerini azaltır, beyin hücrelerinin korunmasına yardımcı olur, kanseri önlemede etkili olur, potasyum içeriğiyle ödemin azaltılmasına yardımcı olur, romatizmaya engel olur, felce karşı koruyucudur. Ayrıca saçların daha hızlı uzamasını sağlar.
21.01.2024 05:31:23
Üzüm ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Üzüm Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Üzüm"
Üzüm şarap haline getirildikten sonra hangi besin değerlerini kaybediyor acaba? Hep merak etmişimdir. Şarap yaparken yapılan işlemlerle üzümün doğal halinin kaybolacağını düşünüyorum. Bu durumda yapılan şarabın da kalitesi bozulacaktır. Bu konuda bilgisi olan var mı?
Duran . 28.09.2018 18:52:58

Üzüm Nasıl Kurutulur

Üzüm Nasıl Kurutulur, Üzüm, çoğu insanların severek yediği bir meyvedir. Ancak her meyve gibi bu meyvede zamanla bozulacağından dolayı, bu bozulmayı geciktir...
Devamını Oku

Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir

Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir, Bektaşi üzümünün nerelerde yetiştiğine bakmadan önce bu üzüm hakkında biraz bilgi sahibi olalım. Bektaşi üzümü özellikle safa k...
Devamını Oku

Üzüm İlaçlama

Üzüm İlaçlama, Üzüm anayurdu Ege Bölgesi olarak bilinen bir bitki türüdür. Üzüm ağaçlarına asma adı verilir. Asma ağaçlarında oluşan üzüm salkımları üzüm mey...
Devamını Oku

Üzüm Hangi Bölgede Yetişir

Üzüm Hangi Bölgede Yetişir: Üzüm soğukta –40 dereceye kadar dayanabilen bir meyve türüdür. Bu nedenle mevcut meyveler içerisinde üretim alanı çok genişt...
Devamını Oku

Siyah Üzüm Çeşitleri

Siyah üzüm çeşitleri, Siyah üzümün çekirdeğinden kurusuna ve yaprağına kadar şifa deposu olan bir besindir. Siyah üzüm kansızlık, migren, hazımsızlık, yumurt...
Devamını Oku

Çavuş Üzüm

Çavuş Üzüm, Ülkemizin iklim ve toprak yapısı bağcılık için uygun şartlara sahip olduğundan, bazı türleri bazı bölgelere özgü olmakla birlikte, üzümün her çeş...
Devamını Oku

Üzüm Aşısı

Üzüm aşısı, genellikle bitkinin çoğalmasında kullanılan yöntemdir. Bitkinin çeşidinden bir gözün çıkarılması veya kalem ismi verilen bir parça dal parça...
Devamını Oku

Üzüm Çekirdeği Kremi

Üzüm çekirdeği kremi, piyasada birçok bitki ve besin içerikli kremler mevcuttur. Her birinin farklı farklı özellikleri ve yararları vardır. Toplumda yaygın o...
Devamını Oku

Üzüm Cinsleri

Üzüm Cinsleri: Ülkemiz üzüm kültürünün anavatanı olarak kabul edilen bir ülkedir. Anadolu'da üzüm bağcılığın tarihçesi M. Ö. 5000 senesine kadar dayanma...
Devamını Oku

Kan Üzümü

Kan Üzümü, Genellikle tadı güzel olduğundan dolayı insanlar çok fazla tüketim yaparlar. Damak tadına doyum olmaz. Kanüzümü olarak bilinir. Ancak bunun...
Devamını Oku

Köpek Üzümü

Köpek Üzümü, Latince adı Herba solani nigri olan ve ülkemizin bazı yörelerinde safur, it üzümü, yaban asması olarak da bilinen bir bitkidir. Çok fazla ağır o...
Devamını Oku

Besni Üzümü

Besni Üzümü: Güneydoğu bölgemizde yer alan Adıyaman'ın Besni ilçesinde üretimi yapılan ve tüm Türkiye tarafından bilinen meşhur bir üzümdür. Anadolu Yar...
Devamını Oku

Red Globe Üzüm

Red Globe Üzüm, Yapısı itibariyle açık renkli kırmızı habbeleri olan kaliteli bir üzümdür. Üretimi Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi ve Akdeniz kıyılarında yapılm...
Devamını Oku

Üzüm Asması

Üzüm Asması, Ülkemizde dört mevsimin tam anlamıyla yaşanıyor olması, meyve ve sebze çeşitliliğinin artmasına neden olmuştur. Bu eşsiz coğrafyanın bizler...
Devamını Oku

Kuş Üzümü

Kuş üzümü, koyu renkli, çekirdeksiz ve küçük üzümdür. Kuş üzümü yıllardır mutfaklarda güzel yemeklerin ana malzemesi olarak kullanılmaktadır. Esasen kuş üzüm...
Devamını Oku

Çekirdeksiz Üzüm Çeşitleri

Çekirdeksiz Üzüm Çeşitleri, Yurdumuzda iklimin ve toprak özelliklerinin çok olması sebebiyle, çekirdeksiz üzüm yetiştiriciliğinde önemli yere sahiptir. Çekir...
Devamını Oku

Sofralık Üzüm Çeşitleri

Sofralık Üzüm Çeşitleri, ülkemizin ve dünyanın birçok bölgesinde yetiştirilen üzüm birçok alanda kullanılmaktadır. Üzüm yetiştirmek zahmetli olmasına rağmen ...
Devamını Oku

Diyette Kuru Üzüm

Diyette Kuru Üzüm, Kuru üzüm kişiyi uzun süre tok tutmasından ve açlık hissi vermemesinden dolayı diyet programlarında sıklıkla kuru üzüme yer verilir. Kilo ...
Devamını Oku

Kuru Üzüm Çeşitleri

Kuru üzüm çeşitleri, kuru üzüm ülkemizin her bölgesinde yetiştirilebilen bir üründür. Ayrıca kurutulmuş hali dünya ticaretinde önemli bir yere sahip ihraç ür...
Devamını Oku

Üzüm Fidanı

Üzüm Fidanı, Asma şeklinde yetiştirilmeye elverişli olan meyve verimi sağlayan bir fidan türüdür. Birçok iklim ve toprak türüne uyum sağlayan bu fidan özelli...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Üzüm Nasıl Kurutulur
Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir
Üzüm İlaçlama
Üzüm Hangi Bölgede Yetişir
Siyah Üzüm Çeşitleri
Son Forum Konuları
Çavuş Üzümünün Latince Adı Nedir?
Çekirdekli Kırmızı Üzümün Kurusu Neden Yapılmıyor
Kırmızı Üzüm
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024