Üzüm yaprağı sarması, birçok mutfakta ve ev hanımlarının olmazsa olmazıdır.
Üzüm yaprağı sarması birçok kişinin severek tükettiği bu yemek hamarat ellerle yapılınca sofraların renkli görünmesi severek yenilen yaprağın tadını hemen herkes bilir. Yapılışı biraz hamaratlı ellere bakan üzüm yaprağı sarması son derece lezzetli ve görsel olarak da muhteşem bir yemek seçimidir.
Ne kadar zahmetli bir yemek olsa da sofralarda keyifle yenilmesi her mutfak hanımını mutlu eder. Bilindiği gibi
üzüm yaprağı sarması yaz aylarında asmalardan toplanır kış aylarına hazırlanarak salamura olarak kurulur. Birçok kişinin yaz aylarında hazırlayıp kışa saklanması tabii ki ev hanımlarının tercihi ve damak zevkine kalmıştır. Nasıl seviliyorsa ev hanımları o şekil hazırlığını yapar, salamura olan
üzüm yaprağının sarması kışa hazırlığı bol tuzla saklanır ve kış aylarında yapılmadan tuzu giderilerek 1 gün önceden ıslatılarak hazırlanır. Yaz aylarında ise taze toplanmış ekşimsi tadıyla adından çok söz ettiren yaprağın tadı bir başka güzel olmaktadır.
- Yarım kg taze veya salamura üzüm yaprağı.
- Yarım kg dana kıyma.
- Yarım kg pirinç.
- 1 fincan sıvı yağ.
- 1 yemek kaşığı biber salçası.
- 1 tatlı kaşığı karabiber.
- 1 tatlı kaşığı tuz.
- 1 demet maydanoz.
- 1 demet taze nane.
- 3 adet kuru soğan.
- 1 baş kuru sarımsak.
- 1 adet limon suyu.
Üzüm yaprağı sarması nasıl yapılır?
Tercih edilen yaprak ılık suda yıkanarak süzgece konur. Bu arada iç harç hazırlanır, pirinç geniş bir kap içine konur ve yıkanır. Ardından yıkanan pirinç üzerine kıyma eklenir önceden temizlenip doğranan yeşillikler harç içine ilave edilir ve salça baharatlar, kuru soğan doğranır. Üzerine sarımsak eklenerek limon sıkılarak son olarak sıvı yağı eklenir güzelce harç karıştırılır. Üzüm yaprağısarması iç harcı hazır olmak üzere yaprak tek şekilde elde ya da masada açılıp içine hazırlanan harçtan 1 çay kaşığı dolu yaprağa konup sarılır. Bu şekilde aynı işlem yaprak bitene kadar aynı şekilde yapılarak tencereye dizilir. Üzüm yaprağı sarması bitince üzerine bir su bardağı su eklenerek ocağa konarak pişirilir. Yaklaşık 45 dakika pişen yapraklar kişilerin tercihine göre sıcak ya da soğuk servis edilebilir.
Afiyet olsun.