Üzüm Sirkesi

Üzüm Sirkesi, Eskiden genellikle köylerde büyük toprak kaplar içinde yapılırmış. Daha sonra şehirlere yerleşim sonucu, fabrikalarda sirke üretilmesi ile doğal olarak yapılan sirke tercih edilmez olmuştur. Uzmanlar bile ilaçlara ek olarak bazı hastalıklara sirke tüketimi önermektedir.
Doğal sirke, alışılmışın dışında o kadar da keskin tatlı ve asidik değildir.
Yarıca doğal sirkenin sağlığa da birçok faydası vardır. Üzüm sirkesi safrayı giderir, yemek ihtiyacını azaltır, hazmı ve sindirim kolaylaştırır, vücudu zayıflatır. Müzmin öksürük ile nefes darlığı şikâyetleri için faydalıdır, zehirlenmeler için ısıtılarak içilir. Üzüm sirkesi bir miktar suyla karıştırıp içilirse, uykusuzluğa ve yorgunluğa iyi gelir.

Üzüm Sirkesi İçin Kullanılacak Malzemeleri

  • 1 kilo üzüm
  • 3 litre su
  • 1 dilim ekmeğin içi
  • 1 avuç dolusu nohut
  • Bir miktar bulgur

Üzüm Sirkesi Nasıl Yapılır?


Üzüm sirkesi yapımında, çürük üzüm kısımları ve sapları da kullanılabilir. Üzümün çekirdekli, siyah veya beyaz olması fark etmez. Üzümün yenmeyen kısımları, yani çürüğü ve sapını 5 litre cam kavanozun içine koyun. Plastik kaplar da kullanabilir fakat üzüm sirkesi için sağlık yönünden, cam ya da ahşap malzeme olması daha iyidir. Bir miktar çürük üzüm ve sapı için, 3 ölçü su ilavesi yapın, yani bir ölçü üzüme, 3 katı kadar su eklenebilir. Kavanozun ağzını bir tülbentle kapatın ki, bu hem hava almayı sağlasın hem de içine sinek ve benzeri haşerelerin girmesini önlesin.
Ara sıra karıştırmayı ihmal etmeyin. Bir süre sonra üzüm sirkesinin üzerinde beyaz bir katman meydana gelir, bu bir küf değildir, sirkeyi meydana getiren bakterilerin atıklarıdır. Yani bu doğal bir oluşumdur. Sirke 10-15 gün süre ile beklesin, üzüm ve üzüm sapları iyice yumuşayacaktır. Bu sürenin sonunda, sirkeyi ince bir süzgeçten geçirip, süzün. Üzümün cüruflarını iyice sıkıp, üzüm suyunu çıkarın. Geri kalan kuru atıkları çöpe atın veya bir toprağa karıştırın. Elde edilen sirke suyuna ufak bir ekmek içi, birkaç tane nohut ve 1 tatlı kaşığı miktarı tuz (Kaya tuzu, turşu için kullanılan tuz) ilave edin. Tuz sirkenin şarap oluşumunu önler. Kavanozun ağzını sıkıca kapatıp, bu şekilde 40 gün kadar dinlendirin. Üzüm sirkesi ne kadar uzun süre bekletilirse, o denli iyi olur Ayrıca bu sirkenin içine zevke göre tarhun, melisa ya da kekik koyabilirsiniz.

Afiyet olsun.

19.01.2024 23:13:37
Üzüm Sirkesi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Üzüm Sirkesi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Üzüm Sirkesi"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Üzüm Nasıl Kurutulur

Üzüm Nasıl Kurutulur, Üzüm, çoğu insanların severek yediği bir meyvedir. Ancak her meyve gibi bu meyvede zamanla bozulacağından dolayı, bu bozulmayı geciktir...
Devamını Oku

Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir

Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir, Bektaşi üzümünün nerelerde yetiştiğine bakmadan önce bu üzüm hakkında biraz bilgi sahibi olalım. Bektaşi üzümü özellikle safa k...
Devamını Oku

Üzüm İlaçlama

Üzüm İlaçlama, Üzüm anayurdu Ege Bölgesi olarak bilinen bir bitki türüdür. Üzüm ağaçlarına asma adı verilir. Asma ağaçlarında oluşan üzüm salkımları üzüm mey...
Devamını Oku

Üzüm Hangi Bölgede Yetişir

Üzüm Hangi Bölgede Yetişir: Üzüm soğukta –40 dereceye kadar dayanabilen bir meyve türüdür. Bu nedenle mevcut meyveler içerisinde üretim alanı çok genişt...
Devamını Oku

Siyah Üzüm Çeşitleri

Siyah üzüm çeşitleri, Siyah üzümün çekirdeğinden kurusuna ve yaprağına kadar şifa deposu olan bir besindir. Siyah üzüm kansızlık, migren, hazımsızlık, yumurt...
Devamını Oku

Çavuş Üzüm

Çavuş Üzüm, Ülkemizin iklim ve toprak yapısı bağcılık için uygun şartlara sahip olduğundan, bazı türleri bazı bölgelere özgü olmakla birlikte, üzümün her çeş...
Devamını Oku

Üzüm Aşısı

Üzüm aşısı, genellikle bitkinin çoğalmasında kullanılan yöntemdir. Bitkinin çeşidinden bir gözün çıkarılması veya kalem ismi verilen bir parça dal parça...
Devamını Oku

Üzüm Çekirdeği Kremi

Üzüm çekirdeği kremi, piyasada birçok bitki ve besin içerikli kremler mevcuttur. Her birinin farklı farklı özellikleri ve yararları vardır. Toplumda yaygın o...
Devamını Oku

Üzüm Cinsleri

Üzüm Cinsleri: Ülkemiz üzüm kültürünün anavatanı olarak kabul edilen bir ülkedir. Anadolu'da üzüm bağcılığın tarihçesi M. Ö. 5000 senesine kadar dayanma...
Devamını Oku

Kan Üzümü

Kan Üzümü, Genellikle tadı güzel olduğundan dolayı insanlar çok fazla tüketim yaparlar. Damak tadına doyum olmaz. Kanüzümü olarak bilinir. Ancak bunun...
Devamını Oku

Köpek Üzümü

Köpek Üzümü, Latince adı Herba solani nigri olan ve ülkemizin bazı yörelerinde safur, it üzümü, yaban asması olarak da bilinen bir bitkidir. Çok fazla ağır o...
Devamını Oku

Besni Üzümü

Besni Üzümü: Güneydoğu bölgemizde yer alan Adıyaman'ın Besni ilçesinde üretimi yapılan ve tüm Türkiye tarafından bilinen meşhur bir üzümdür. Anadolu Yar...
Devamını Oku

Red Globe Üzüm

Red Globe Üzüm, Yapısı itibariyle açık renkli kırmızı habbeleri olan kaliteli bir üzümdür. Üretimi Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi ve Akdeniz kıyılarında yapılm...
Devamını Oku

Üzüm Asması

Üzüm Asması, Ülkemizde dört mevsimin tam anlamıyla yaşanıyor olması, meyve ve sebze çeşitliliğinin artmasına neden olmuştur. Bu eşsiz coğrafyanın bizler...
Devamını Oku

Kuş Üzümü

Kuş üzümü, koyu renkli, çekirdeksiz ve küçük üzümdür. Kuş üzümü yıllardır mutfaklarda güzel yemeklerin ana malzemesi olarak kullanılmaktadır. Esasen kuş üzüm...
Devamını Oku

Çekirdeksiz Üzüm Çeşitleri

Çekirdeksiz Üzüm Çeşitleri, Yurdumuzda iklimin ve toprak özelliklerinin çok olması sebebiyle, çekirdeksiz üzüm yetiştiriciliğinde önemli yere sahiptir. Çekir...
Devamını Oku

Sofralık Üzüm Çeşitleri

Sofralık Üzüm Çeşitleri, ülkemizin ve dünyanın birçok bölgesinde yetiştirilen üzüm birçok alanda kullanılmaktadır. Üzüm yetiştirmek zahmetli olmasına rağmen ...
Devamını Oku

Diyette Kuru Üzüm

Diyette Kuru Üzüm, Kuru üzüm kişiyi uzun süre tok tutmasından ve açlık hissi vermemesinden dolayı diyet programlarında sıklıkla kuru üzüme yer verilir. Kilo ...
Devamını Oku

Kuru Üzüm Çeşitleri

Kuru üzüm çeşitleri, kuru üzüm ülkemizin her bölgesinde yetiştirilebilen bir üründür. Ayrıca kurutulmuş hali dünya ticaretinde önemli bir yere sahip ihraç ür...
Devamını Oku

Üzüm Fidanı

Üzüm Fidanı, Asma şeklinde yetiştirilmeye elverişli olan meyve verimi sağlayan bir fidan türüdür. Birçok iklim ve toprak türüne uyum sağlayan bu fidan özelli...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Üzüm Nasıl Kurutulur
Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir
Üzüm İlaçlama
Üzüm Hangi Bölgede Yetişir
Siyah Üzüm Çeşitleri
Son Forum Konuları
Çavuş Üzümünün Latince Adı Nedir?
Çekirdekli Kırmızı Üzümün Kurusu Neden Yapılmıyor
Kırmızı Üzüm
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024