Üzüm Sarması

Üzüm Sarması, özellikle üzüm yaprağından hazırlanan sarma büyük küçük herkes tarafından en çok sevilerek tüketilen ve sofraların baş tacı olan lezzetli yemek çeşidinden bir tanesidir. Üzüm sarması özellikle yaz aylarında üzümün körpecik yaprakları kullanılarak yapılmaktadır. Üzüm sarmasını isterseniz kıymalı isterseniz zeytinyağlı olarak kendi damak zevkinize uygun olarak pişirebilirsiniz.
Eğer kış aylarında üzüm sarması yemek isterseniz, salamura olarak saklayabilirsiniz. Hamarat hanımlar genellikle kış ayları için her türlü besin maddesini hazırlayarak derin dondurucuda ya da serin ve karanlı bir ortamda muhafaza etmektedir. Üzüm sarması günlük akşam yemeklerinde tercih edilirken, aynı zamanda düğün yemeklerinde, özel misafirlere, hanımların altın gününde, kermeslerde ve daha pek çok özel günde en sık olarak yapılan nefis yemektir. Üzüm sarması biraz zahmetli bir iş olsa da piştikten sonra o mükemmel lezzeti herkesi cezbetmektedir.

Üzüm Sarması İçin Gerekli Olan Malzemeleri

  • 500 gram taze ya da salamura üzüm yaprağı
  • 4 adet orta boy kuru soğan
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket dolmalık fıstık
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 yemek kaşığı nane
  • 1 tatlı kaşığı yenibahar
  • Kaynamış sıcak su
  • Yeterli oranda tuz
  • Limon

Üzüm Sarması Nasıl Yapılır?


Salamura üzüm yaprağı kullanacaksanız mutlaka ılık suyun içerisinde 3-4 saat kadar bekletmek gerekmektedir.
Bekleyen üzüm yapraklarını bol su ile yıkadıktan sonra çok sıkmadan yaprakları ezmeden avuç içinde hafif şekilde sıkın. Taze üzüm yaprağında ise kaynamış sıcak suyun içine taze yaprakları atıp sararıncaya kadar birkaç dakika haşlayın ve ardından soğuk suyun içine atalım. Elimiz ile sıkıp kabın içine alalım. İç harcını hazırlamak için kuru soğanların kabuklarını soyalım ve yemeklik olacak şekilde küp-küp doğrayalım. Daha sonra tavanın içine sıvı yağı ekleyelim, üzerine doğranmış kuru soğanı ve dolmalık fıstıkları ilave edip kavurmaya başlayalım. Soğanların ve fıstıkların rengi pembeleştikten sonra yıkanmış pirinci ilave edelim. Tarçını, tuzunu ve yenibaharı ekleyip karıştıralım. Üzerine bir bardak sıcak su ekleyip kısık ateşte pişirelim. Harç hazır olunca nane ve kuş üzümünü ekleyelim. Yaprakların sap kısımlarını kopardıktan sonra hazırladığımız harçtan bir miktar içine koyduktan sonra sigara böreği gibi saralım. Sardığımız üzüm sarmalarını sıra ile tencereye dizelim en üstüne ekşi olması için limon dilimleri ve sıcak suyunu ilave edelim. Tenceredeki su kaynadıktan sonra ocağın altını kısalım ve suyunu çekinceye kadar pişirelim. Üzüm sarması piştikten sonra servis tabağına alalım.

Afiyet olsun.
19.01.2024 20:59:04
Üzüm Sarması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Üzüm Sarması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Üzüm Sarması"
Merhaba ben bayılırım üzüm sarmasına ama yaprağı pek bulamıyordum sağolsun eltim bağdan toplamış bana üzüm yaprağı getirmiş. Üzün sarması yapmak için önceden üzüm yapraklarını pişirmek gerekir mi bir de içerine konan baharat oranını verir misiniz? Çünkü daha önce yaptığımda içindeki baharatlar suya geçmişti tadı yoktu sarmanın
Aslım . 04.11.2018 20:23:48

Üzüm Nasıl Kurutulur

Üzüm Nasıl Kurutulur, Üzüm, çoğu insanların severek yediği bir meyvedir. Ancak her meyve gibi bu meyvede zamanla bozulacağından dolayı, bu bozulmayı geciktir...
Devamını Oku

Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir

Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir, Bektaşi üzümünün nerelerde yetiştiğine bakmadan önce bu üzüm hakkında biraz bilgi sahibi olalım. Bektaşi üzümü özellikle safa k...
Devamını Oku

Üzüm İlaçlama

Üzüm İlaçlama, Üzüm anayurdu Ege Bölgesi olarak bilinen bir bitki türüdür. Üzüm ağaçlarına asma adı verilir. Asma ağaçlarında oluşan üzüm salkımları üzüm mey...
Devamını Oku

Üzüm Hangi Bölgede Yetişir

Üzüm Hangi Bölgede Yetişir: Üzüm soğukta –40 dereceye kadar dayanabilen bir meyve türüdür. Bu nedenle mevcut meyveler içerisinde üretim alanı çok genişt...
Devamını Oku

Siyah Üzüm Çeşitleri

Siyah üzüm çeşitleri, Siyah üzümün çekirdeğinden kurusuna ve yaprağına kadar şifa deposu olan bir besindir. Siyah üzüm kansızlık, migren, hazımsızlık, yumurt...
Devamını Oku

Çavuş Üzüm

Çavuş Üzüm, Ülkemizin iklim ve toprak yapısı bağcılık için uygun şartlara sahip olduğundan, bazı türleri bazı bölgelere özgü olmakla birlikte, üzümün her çeş...
Devamını Oku

Üzüm Aşısı

Üzüm aşısı, genellikle bitkinin çoğalmasında kullanılan yöntemdir. Bitkinin çeşidinden bir gözün çıkarılması veya kalem ismi verilen bir parça dal parça...
Devamını Oku

Üzüm Çekirdeği Kremi

Üzüm çekirdeği kremi, piyasada birçok bitki ve besin içerikli kremler mevcuttur. Her birinin farklı farklı özellikleri ve yararları vardır. Toplumda yaygın o...
Devamını Oku

Üzüm Cinsleri

Üzüm Cinsleri: Ülkemiz üzüm kültürünün anavatanı olarak kabul edilen bir ülkedir. Anadolu'da üzüm bağcılığın tarihçesi M. Ö. 5000 senesine kadar dayanma...
Devamını Oku

Kan Üzümü

Kan Üzümü, Genellikle tadı güzel olduğundan dolayı insanlar çok fazla tüketim yaparlar. Damak tadına doyum olmaz. Kanüzümü olarak bilinir. Ancak bunun...
Devamını Oku

Köpek Üzümü

Köpek Üzümü, Latince adı Herba solani nigri olan ve ülkemizin bazı yörelerinde safur, it üzümü, yaban asması olarak da bilinen bir bitkidir. Çok fazla ağır o...
Devamını Oku

Besni Üzümü

Besni Üzümü: Güneydoğu bölgemizde yer alan Adıyaman'ın Besni ilçesinde üretimi yapılan ve tüm Türkiye tarafından bilinen meşhur bir üzümdür. Anadolu Yar...
Devamını Oku

Red Globe Üzüm

Red Globe Üzüm, Yapısı itibariyle açık renkli kırmızı habbeleri olan kaliteli bir üzümdür. Üretimi Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi ve Akdeniz kıyılarında yapılm...
Devamını Oku

Üzüm Asması

Üzüm Asması, Ülkemizde dört mevsimin tam anlamıyla yaşanıyor olması, meyve ve sebze çeşitliliğinin artmasına neden olmuştur. Bu eşsiz coğrafyanın bizler...
Devamını Oku

Kuş Üzümü

Kuş üzümü, koyu renkli, çekirdeksiz ve küçük üzümdür. Kuş üzümü yıllardır mutfaklarda güzel yemeklerin ana malzemesi olarak kullanılmaktadır. Esasen kuş üzüm...
Devamını Oku

Çekirdeksiz Üzüm Çeşitleri

Çekirdeksiz Üzüm Çeşitleri, Yurdumuzda iklimin ve toprak özelliklerinin çok olması sebebiyle, çekirdeksiz üzüm yetiştiriciliğinde önemli yere sahiptir. Çekir...
Devamını Oku

Sofralık Üzüm Çeşitleri

Sofralık Üzüm Çeşitleri, ülkemizin ve dünyanın birçok bölgesinde yetiştirilen üzüm birçok alanda kullanılmaktadır. Üzüm yetiştirmek zahmetli olmasına rağmen ...
Devamını Oku

Diyette Kuru Üzüm

Diyette Kuru Üzüm, Kuru üzüm kişiyi uzun süre tok tutmasından ve açlık hissi vermemesinden dolayı diyet programlarında sıklıkla kuru üzüme yer verilir. Kilo ...
Devamını Oku

Kuru Üzüm Çeşitleri

Kuru üzüm çeşitleri, kuru üzüm ülkemizin her bölgesinde yetiştirilebilen bir üründür. Ayrıca kurutulmuş hali dünya ticaretinde önemli bir yere sahip ihraç ür...
Devamını Oku

Üzüm Fidanı

Üzüm Fidanı, Asma şeklinde yetiştirilmeye elverişli olan meyve verimi sağlayan bir fidan türüdür. Birçok iklim ve toprak türüne uyum sağlayan bu fidan özelli...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Üzüm Nasıl Kurutulur
Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir
Üzüm İlaçlama
Üzüm Hangi Bölgede Yetişir
Siyah Üzüm Çeşitleri
Son Forum Konuları
Çavuş Üzümünün Latince Adı Nedir?
Çekirdekli Kırmızı Üzümün Kurusu Neden Yapılmıyor
Kırmızı Üzüm
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024