Üzüm Pekmezi

Üzüm pekmezi; Pekmez doğada yetişen bazı meyvelerden yapılan bir şifa kaynağı bir besin maddesidir. Bu meyvelerin başında keçiboynuzu, armut, dut ve üzüm gelmektedir. Özellikle üzüm pekmezi Ülkemizde en çok üretilen ve tüketilen pekmez türüdür. Üzüm pekmezi bazı kırsal bölgelerde ev imkânlarıyla kolaylıkla yapılabildiği gibi fabrikasyon olarak da üretilerek ambalajlı olarak satışa sunulmaktadır.
Üzüm pekmezi, kahvaltı sofralarında, simit ve helva gibi bazı gıda maddelerinin yapımında yoğun olarak kullanılmaktadır. Tabi pekmezi tahinden ayrı düşünmek pekmeze haksızlık olur. Sağlıklı bir yaşam ve hastalıklardan kurtulmak için her gün düzenli olarak üzüm pekmezi tüketilmesi tavsiye edilir. Daha çok hamileler ve çocuklar için pekmezi yeri doldurulmaz. Özellikle kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek için bol bol pekmez tüketilmelidir. Vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerin sağlanması için kimyasal ilaçlar kullanmak yerine çocuklarda günde 1 tatlı kaşığı, yetişkinlerde ise 2 tatlı kaşığı üzüm pekmezi içilebilir. Pekmezin tüketimi kadar tüketilen pekmezi kalitesi de maksimum faydanın sağlanması için büyük önem taşımaktadır. Bunun için bildiğiniz markalar tercih etmeye özen gösterin.

Üzüm pekmezi nasıl tüketilmelidir?

  • Üzüm pekmezi demir içerir. Bu nedenle de doğru tüketilmesi pekmezden istenilen faydanın sağlanabilmesi için çok önemlidir. Bunun için sabahları içmek en doğrusudur.
    Demirin emilimini hızlandırmak için hemen arkasından birkaç damla limon suyu da içilebilir. Pekmez içildikten sonra yaklaşık birkaç saat süt ve süt ürünlerinden uzak kalmak en doğrusudur.
  • Pekmezi içmekte zorlanıyorsanız ekmek batırarak da tüketebilirsiniz. Ayrıca pekmez kadar faydalı olan tahin ve cevizle bir arada tüketilmesi çok daha etkili olabilir. Fakat kilo sorununuz varsa tükettiğiniz üzüm pekmezi miktarına dikkat edin. Çünkü hem ekmek hem pekmez size kilo aldırabilir.
  • Doğal olarak üretilmiş, içine şeker ve glikoz gibi maddeler katılmamış pekmezi bulmaya çalışın.
  • Tüketeceğiniz üzüm pekmezini en iyi koşullarda saklamak gerekir. Bunun için serin yerleri tercih etmek en doğrusudur. Çünkü üzüm pekmezi çok kolay ekşir. Eğer mümkün değilse veya yaz aylarında buzdolabında saklayabilirsiniz.

Üzüm pekmezini faydaları nelerdir?

  • En faydalı pekmez türlerinden biri olan üzüm pekmezi iyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağıdır. Pekmezin içerisinde fazla miktarda glikoz bulunur. Glikoz sayesinde pekmez kısa süre içinde enerjiye dönüşür.
  • Kan yapımında vücudun ihtiyaç duyduğu hemoglobin takviyesine iyi gelir.
  • İştah kaybına iyi gelir.
  • Kemik ve iskete sağlığı için gerekli olan kalsiyum ihtiyacının karşılanmasında rol oynar. Bu nedenle özellikle gebeler, anne karnındaki bebekler ve menopoz evresindeki bayanlar için çok faydalıdır.
  • Erken yaşlanma belirtilerini azaltır.
  • Kalp ve damar sağlığı için tavsiye edilir. Kalp damarlarının sertleşmesini önler, kan basıncını düzenler ve kalp krizi riskini azaltır.
  • Üzüm pekmezi kilo almak isteyenler için de iyi bir şifa kaynağıdır.
20.01.2024 04:57:46
Üzüm Pekmezi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Üzüm Pekmezi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Üzüm Pekmezi"
Merhaba ben üzüm pekmezi ile bir kase yoğurdu karıştırıp yemeyi çok seviyorum ama bu karışımın insan vücuduna faydalı olan bütün vitaminleri nötürlediğini söylediler doğru mu acaba?
İldemir . 04.09.2018

Üzüm Nasıl Kurutulur

Üzüm Nasıl Kurutulur, Üzüm, çoğu insanların severek yediği bir meyvedir. Ancak her meyve gibi bu meyvede zamanla bozulacağından dolayı, bu bozulmayı geciktir...
Devamını Oku

Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir

Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir, Bektaşi üzümünün nerelerde yetiştiğine bakmadan önce bu üzüm hakkında biraz bilgi sahibi olalım. Bektaşi üzümü özellikle safa k...
Devamını Oku

Üzüm İlaçlama

Üzüm İlaçlama, Üzüm anayurdu Ege Bölgesi olarak bilinen bir bitki türüdür. Üzüm ağaçlarına asma adı verilir. Asma ağaçlarında oluşan üzüm salkımları üzüm mey...
Devamını Oku

Üzüm Hangi Bölgede Yetişir

Üzüm Hangi Bölgede Yetişir: Üzüm soğukta –40 dereceye kadar dayanabilen bir meyve türüdür. Bu nedenle mevcut meyveler içerisinde üretim alanı çok genişt...
Devamını Oku

Siyah Üzüm Çeşitleri

Siyah üzüm çeşitleri, Siyah üzümün çekirdeğinden kurusuna ve yaprağına kadar şifa deposu olan bir besindir. Siyah üzüm kansızlık, migren, hazımsızlık, yumurt...
Devamını Oku

Çavuş Üzüm

Çavuş Üzüm, Ülkemizin iklim ve toprak yapısı bağcılık için uygun şartlara sahip olduğundan, bazı türleri bazı bölgelere özgü olmakla birlikte, üzümün her çeş...
Devamını Oku

Üzüm Aşısı

Üzüm aşısı, genellikle bitkinin çoğalmasında kullanılan yöntemdir. Bitkinin çeşidinden bir gözün çıkarılması veya kalem ismi verilen bir parça dal parça...
Devamını Oku

Üzüm Çekirdeği Kremi

Üzüm çekirdeği kremi, piyasada birçok bitki ve besin içerikli kremler mevcuttur. Her birinin farklı farklı özellikleri ve yararları vardır. Toplumda yaygın o...
Devamını Oku

Üzüm Cinsleri

Üzüm Cinsleri: Ülkemiz üzüm kültürünün anavatanı olarak kabul edilen bir ülkedir. Anadolu'da üzüm bağcılığın tarihçesi M. Ö. 5000 senesine kadar dayanma...
Devamını Oku

Kan Üzümü

Kan Üzümü, Genellikle tadı güzel olduğundan dolayı insanlar çok fazla tüketim yaparlar. Damak tadına doyum olmaz. Kanüzümü olarak bilinir. Ancak bunun...
Devamını Oku

Köpek Üzümü

Köpek Üzümü, Latince adı Herba solani nigri olan ve ülkemizin bazı yörelerinde safur, it üzümü, yaban asması olarak da bilinen bir bitkidir. Çok fazla ağır o...
Devamını Oku

Besni Üzümü

Besni Üzümü: Güneydoğu bölgemizde yer alan Adıyaman'ın Besni ilçesinde üretimi yapılan ve tüm Türkiye tarafından bilinen meşhur bir üzümdür. Anadolu Yar...
Devamını Oku

Red Globe Üzüm

Red Globe Üzüm, Yapısı itibariyle açık renkli kırmızı habbeleri olan kaliteli bir üzümdür. Üretimi Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi ve Akdeniz kıyılarında yapılm...
Devamını Oku

Üzüm Asması

Üzüm Asması, Ülkemizde dört mevsimin tam anlamıyla yaşanıyor olması, meyve ve sebze çeşitliliğinin artmasına neden olmuştur. Bu eşsiz coğrafyanın bizler...
Devamını Oku

Kuş Üzümü

Kuş üzümü, koyu renkli, çekirdeksiz ve küçük üzümdür. Kuş üzümü yıllardır mutfaklarda güzel yemeklerin ana malzemesi olarak kullanılmaktadır. Esasen kuş üzüm...
Devamını Oku

Çekirdeksiz Üzüm Çeşitleri

Çekirdeksiz Üzüm Çeşitleri, Yurdumuzda iklimin ve toprak özelliklerinin çok olması sebebiyle, çekirdeksiz üzüm yetiştiriciliğinde önemli yere sahiptir. Çekir...
Devamını Oku

Sofralık Üzüm Çeşitleri

Sofralık Üzüm Çeşitleri, ülkemizin ve dünyanın birçok bölgesinde yetiştirilen üzüm birçok alanda kullanılmaktadır. Üzüm yetiştirmek zahmetli olmasına rağmen ...
Devamını Oku

Diyette Kuru Üzüm

Diyette Kuru Üzüm, Kuru üzüm kişiyi uzun süre tok tutmasından ve açlık hissi vermemesinden dolayı diyet programlarında sıklıkla kuru üzüme yer verilir. Kilo ...
Devamını Oku

Kuru Üzüm Çeşitleri

Kuru üzüm çeşitleri, kuru üzüm ülkemizin her bölgesinde yetiştirilebilen bir üründür. Ayrıca kurutulmuş hali dünya ticaretinde önemli bir yere sahip ihraç ür...
Devamını Oku

Üzüm Fidanı

Üzüm Fidanı, Asma şeklinde yetiştirilmeye elverişli olan meyve verimi sağlayan bir fidan türüdür. Birçok iklim ve toprak türüne uyum sağlayan bu fidan özelli...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Üzüm Nasıl Kurutulur
Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir
Üzüm İlaçlama
Üzüm Hangi Bölgede Yetişir
Siyah Üzüm Çeşitleri
Son Forum Konuları
Çavuş Üzümünün Latince Adı Nedir?
Çekirdekli Kırmızı Üzümün Kurusu Neden Yapılmıyor
Kırmızı Üzüm
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024