Üzüm Nasıl Kurutulur

Üzüm Nasıl Kurutulur, Üzüm, çoğu insanların severek yediği bir meyvedir. Ancak her meyve gibi bu meyvede zamanla bozulacağından dolayı, bu bozulmayı geciktirmek ve bu sevilen meyvenin, mevsiminin dışında da tüketilmesini sağlamak amacıyla ve üzümün bazı türlerinin kurutulmaya elverişli olması nedeniyle kurutma yöntemine başvurulur. Kurutulan üzüm ileriki zamanlarda çerez olarak, hoşaf ve bazı yemeklerde kullanılmaktadır.
Peki, üzüm nasıl kurutulur? Aşağıdaki satırlarda bu soruyu cevaplandırmaya çalışacağım.

Üzüm Kurutma İşlemi


Üzüm kurutma iki türlü yapılmaktadır. Bunlar doğal usullerle kurutma yöntemi ve bandırma yapılarak kurutma sitemi.

Doğal Usullerle Kurutma


Bu doğal kurutma usulü genel olarak siyah ve çekirdekli üzüm çeşitleri için uygulanır. Bu usulde; hasat edilen üzüm salkım halinde, üzüm bağında güneş alan uygun bir yere toprak üzerine serilir, bir hafta bekletilir. Bir hafta sonra üzüm salkımının diğer yüzü çevrilir bir hafta daha bu şekilde kalan üzümler doğal ortamında kurutulmuş olur. Bazı yerlerde üzüm salkımları ipe dizilerek çardak veya sundurmalarda da kurutulmaktadır.

Bandırma Yapılarak Üzüm Kurutma


Çekirdekli veya çekirdeksiz beyaz üzümlerse bandırma usulüyle kurutulur. Bu usulde gaye, üzüm tanesi üzerinde bulunan mumsu pus katmanının taneden ayrılmasını sağlayıp ayrıca bir miktar çatlama yaptırarak, tanedeki su kaybını hızlandırıp, kurumada çabuklaştırma ve güzel bir renk elde edilir.

Bandırma için sıvı olarak, potasyum karbonat ve buna zeytinyağı eklenmiş şekli bazı zamanda küllü su, zeytinyağı karışımı kullanılır. Bandırma uygulanan üzüm kâğıt, toprak, beton ya da tel sergi üzerinde kurutulur.

Bandırarak Güneşte Kurutma

Bandırma yönteminde üzümler, bir miktar zeytinyağı katılan potas eriyiğe bandırılıp, sonra da güneşe serilerek kurutulur.

Burada Potas eriğinin yerine küllü su eriyiği de kullanılabilir. Ayçiçeği, pamuk kozası kapçığı, asma çubuğu ya da zakkum külü bu iş için daha elverişlidir. Salkım üzümler, delikli bir kap ya da sepetler ile toplu şekilde, bandırma suyu denilen eriyiğin içine 10-12 kez daldırılıp çıkarılır ve suları süzülerek, sergi yerine ya da kerevet üzerine yan serilir, üzümler hiçbir şekilde üst üste konulmaz.

Güneş önüne serilen bu üzümler, 5-8 günde kurur. Kuruma esnasında üzümlere dokunulmaz, ancak temiz ve güzel renkli kurumaları amacıyla bir miktar bandırma suyu serpilir. Üzümlerin kurumasından sonra avuç içinde ovalanıp, sapları çıkarılır, rüzgâra tutularak ve çalkalama makinesinden geçirilmesi ile üzümün çöpü temizlenir. Üzerindeki potası gidermek içinde soğuk su ile yıkanır. Son olarak her katın arasına limon ya da portakal yaprağı serilip, tahta sandıklara sıkı olarak basılır. 4-5 kilo yaş üzümden 1 kilo kuru üzüm alınır.

Bandırmadan Güneşte Kurutma

Bu yöntem yukarıda siyah üzüm kurutma yönteminde yapılan uygulama gibidir. Bu yazımız ile “üzüm nasıl kurutulur” yöntemlerini öğrenmiş olduk.
21.01.2024 02:47:51
Üzüm Nasıl Kurutulur ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Üzüm Nasıl Kurutulur Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Üzüm Nasıl Kurutulur"
Acaba sıcak suya mı yoksa soğuk suya mı bandırılır
Semih . 19.09.2018 17:40:58

Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir

Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir, Bektaşi üzümünün nerelerde yetiştiğine bakmadan önce bu üzüm hakkında biraz bilgi sahibi olalım. Bektaşi üzümü özellikle safa k...
Devamını Oku

Üzüm İlaçlama

Üzüm İlaçlama, Üzüm anayurdu Ege Bölgesi olarak bilinen bir bitki türüdür. Üzüm ağaçlarına asma adı verilir. Asma ağaçlarında oluşan üzüm salkımları üzüm mey...
Devamını Oku

Üzüm Hangi Bölgede Yetişir

Üzüm Hangi Bölgede Yetişir: Üzüm soğukta –40 dereceye kadar dayanabilen bir meyve türüdür. Bu nedenle mevcut meyveler içerisinde üretim alanı çok genişt...
Devamını Oku

Siyah Üzüm Çeşitleri

Siyah üzüm çeşitleri, Siyah üzümün çekirdeğinden kurusuna ve yaprağına kadar şifa deposu olan bir besindir. Siyah üzüm kansızlık, migren, hazımsızlık, yumurt...
Devamını Oku

Çavuş Üzüm

Çavuş Üzüm, Ülkemizin iklim ve toprak yapısı bağcılık için uygun şartlara sahip olduğundan, bazı türleri bazı bölgelere özgü olmakla birlikte, üzümün her çeş...
Devamını Oku

Üzüm Aşısı

Üzüm aşısı, genellikle bitkinin çoğalmasında kullanılan yöntemdir. Bitkinin çeşidinden bir gözün çıkarılması veya kalem ismi verilen bir parça dal parça...
Devamını Oku

Üzüm Çekirdeği Kremi

Üzüm çekirdeği kremi, piyasada birçok bitki ve besin içerikli kremler mevcuttur. Her birinin farklı farklı özellikleri ve yararları vardır. Toplumda yaygın o...
Devamını Oku

Üzüm Cinsleri

Üzüm Cinsleri: Ülkemiz üzüm kültürünün anavatanı olarak kabul edilen bir ülkedir. Anadolu'da üzüm bağcılığın tarihçesi M. Ö. 5000 senesine kadar dayanma...
Devamını Oku

Kan Üzümü

Kan Üzümü, Genellikle tadı güzel olduğundan dolayı insanlar çok fazla tüketim yaparlar. Damak tadına doyum olmaz. Kanüzümü olarak bilinir. Ancak bunun...
Devamını Oku

Köpek Üzümü

Köpek Üzümü, Latince adı Herba solani nigri olan ve ülkemizin bazı yörelerinde safur, it üzümü, yaban asması olarak da bilinen bir bitkidir. Çok fazla ağır o...
Devamını Oku

Besni Üzümü

Besni Üzümü: Güneydoğu bölgemizde yer alan Adıyaman'ın Besni ilçesinde üretimi yapılan ve tüm Türkiye tarafından bilinen meşhur bir üzümdür. Anadolu Yar...
Devamını Oku

Red Globe Üzüm

Red Globe Üzüm, Yapısı itibariyle açık renkli kırmızı habbeleri olan kaliteli bir üzümdür. Üretimi Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi ve Akdeniz kıyılarında yapılm...
Devamını Oku

Üzüm Asması

Üzüm Asması, Ülkemizde dört mevsimin tam anlamıyla yaşanıyor olması, meyve ve sebze çeşitliliğinin artmasına neden olmuştur. Bu eşsiz coğrafyanın bizler...
Devamını Oku

Kuş Üzümü

Kuş üzümü, koyu renkli, çekirdeksiz ve küçük üzümdür. Kuş üzümü yıllardır mutfaklarda güzel yemeklerin ana malzemesi olarak kullanılmaktadır. Esasen kuş üzüm...
Devamını Oku

Çekirdeksiz Üzüm Çeşitleri

Çekirdeksiz Üzüm Çeşitleri, Yurdumuzda iklimin ve toprak özelliklerinin çok olması sebebiyle, çekirdeksiz üzüm yetiştiriciliğinde önemli yere sahiptir. Çekir...
Devamını Oku

Sofralık Üzüm Çeşitleri

Sofralık Üzüm Çeşitleri, ülkemizin ve dünyanın birçok bölgesinde yetiştirilen üzüm birçok alanda kullanılmaktadır. Üzüm yetiştirmek zahmetli olmasına rağmen ...
Devamını Oku

Diyette Kuru Üzüm

Diyette Kuru Üzüm, Kuru üzüm kişiyi uzun süre tok tutmasından ve açlık hissi vermemesinden dolayı diyet programlarında sıklıkla kuru üzüme yer verilir. Kilo ...
Devamını Oku

Kuru Üzüm Çeşitleri

Kuru üzüm çeşitleri, kuru üzüm ülkemizin her bölgesinde yetiştirilebilen bir üründür. Ayrıca kurutulmuş hali dünya ticaretinde önemli bir yere sahip ihraç ür...
Devamını Oku

Üzüm Fidanı

Üzüm Fidanı, Asma şeklinde yetiştirilmeye elverişli olan meyve verimi sağlayan bir fidan türüdür. Birçok iklim ve toprak türüne uyum sağlayan bu fidan özelli...
Devamını Oku

Üzüm Pestili

Üzüm Pestili, Üzüm pestili, üzerine badem kırıkları atılan ince yufka gibi olan kurutulmuş meyve ezmesidir. Üzüm pestili çok güzel lezzettir. Zevkle yen...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Üzüm Nasıl Kurutulur
Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir
Üzüm İlaçlama
Üzüm Hangi Bölgede Yetişir
Siyah Üzüm Çeşitleri
Son Forum Konuları
Çavuş Üzümünün Latince Adı Nedir?
Çekirdekli Kırmızı Üzümün Kurusu Neden Yapılmıyor
Kırmızı Üzüm
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024