Üzüm Asması

Üzüm Asması, Ülkemizde dört mevsimin tam anlamıyla yaşanıyor olması, meyve ve sebze çeşitliliğinin artmasına neden olmuştur. Bu eşsiz coğrafyanın bizleri sunduğu en güzel bitkilerden birisi olan üzüm asması, efsanelere konu olmuş, mitolojik resimlerde, frekslerde ve yer mozaiklerinde süsleme olarak kullanılmıştır.

Bu şekilde kullanımı üzüm asmasının geçmişte de önem verilen tadına doyum olmayan bir meyve olmasının yanında; prenses meyvesi olduğu Kız Kalesi efsanelerinde bahsedilir.
Üzüm Asması, Anavatanı Anadolu ve Kafkasya bölgesidir. Kayıtlar M. Ö 5000 yıllarına kadar gitmektedir. Besin değeri oldukça yüksek olan üzüm; glikoz, potasyum ve lif yönünden zengindir.

Üzün Asması Toprağı nasıl olmalıdır? Üzüm asması yumuşak dokulu derin toprakları sever, bu nedenle kökler derinlemesine gider. Daha çok yağışsız ve kurak yerlerde yetişen üzüm asması su tutma kapasitesi fazla topraklarda daha iyi yetişir. Yerli asmalar kireçli topraklara kendini adapte etmiş ve kirece karşı dayanıklıdır. İthal asmaları yetiştirirken toprak seçimine dikkat edilmelidir.

Üzüm asması yetiştirmek için seçilen topraklar, su geçirir olmak kaydıyla killi topraklarda oldukça iyi verim alınır. Kumlu, killi topraklarda verim orta seviyededir. Bu topraklar üzüm kalitesi (Kantite) bakımından yüksek besin içeriğine sahiptir.

Şaraplık asma yetiştirmek için kalkerli topraklar seçilir. Fakat bazı ithal asma üzümleri bu topraklarda yetişmez bu nedenle bilmediğiniz tür için toprak analizi yaptırmanız gerekir.
Bununla birlikte humuslu topraklarda asma üzümü iyi olmaz faka yüzde beş on oranında toprakta humus bulunması istenir.

Toprağı hazırlama; Üzüm asmasının ömrü 40 yıldır, bu nedenle bağın titizlikle tesviye yapılarak temizliğinin yapılması gerekir. Unutmayın bakarsanız bağ bakmazsanız dağ olur. Toprağın sert olduğu yerlerde krizma (40 cm. Derin işleme) işleme yapılır. Krizma işlemi sonbaharda yapılır, 40 cm derinlik açan pulluklar kullanılır. Krizma işlemi ile fidan dikimi arasında 2 - 3 aylık bir zaman geçmelidir.

Üzüm asması dikimi; krizma yapılmış bağ; baharın düzeltilerek makina ile aralarına girilecek aralık ve uzunlukta çukur açılır. Her Arazi düz ise doğu batı yönünde; eğimli ise yağmur sularını tutmak için eğime dik olarak hazırlanır. Ekime başlanır, düz bir sıra üzerinde her 2 m. 'ye işaret konur. Bir kürek yardımı ile işaretlenen yerler bir kürek boyu açılır. Yanmış çiftlik gübresi ile kum karışımı çukurun dibine konur. Üzerine budanmış asma fidanı dikilir. 10 cm. Dışarıda kalacak şekilde dikim yapılır, fidanın etrafı kapatılır, can suyu verilir. Diğer sıra için 2,5 m. Ara verilir aynı işlem tekrarlanır.

Üzüm asmasının gübreleme ve sulaması; Çiftlik gübresi daha toprağın sürülme aşamasında, azotlu gübreler ise baharda toprağın işlenmesinden önce verilir. İstenirse ikinci azotlu gübre nisan mayıs aylarında verilir. İhtiyacına göre yeterli seviyede su verilmelidir özellikle temmuz ağustos aylarında suyu eksik edilmemelidir.
20.01.2024 05:21:29
Üzüm Asması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Üzüm Asması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Üzüm Asması"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Üzüm Nasıl Kurutulur

Üzüm Nasıl Kurutulur, Üzüm, çoğu insanların severek yediği bir meyvedir. Ancak her meyve gibi bu meyvede zamanla bozulacağından dolayı, bu bozulmayı geciktir...
Devamını Oku

Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir

Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir, Bektaşi üzümünün nerelerde yetiştiğine bakmadan önce bu üzüm hakkında biraz bilgi sahibi olalım. Bektaşi üzümü özellikle safa k...
Devamını Oku

Üzüm İlaçlama

Üzüm İlaçlama, Üzüm anayurdu Ege Bölgesi olarak bilinen bir bitki türüdür. Üzüm ağaçlarına asma adı verilir. Asma ağaçlarında oluşan üzüm salkımları üzüm mey...
Devamını Oku

Üzüm Hangi Bölgede Yetişir

Üzüm Hangi Bölgede Yetişir: Üzüm soğukta –40 dereceye kadar dayanabilen bir meyve türüdür. Bu nedenle mevcut meyveler içerisinde üretim alanı çok genişt...
Devamını Oku

Siyah Üzüm Çeşitleri

Siyah üzüm çeşitleri, Siyah üzümün çekirdeğinden kurusuna ve yaprağına kadar şifa deposu olan bir besindir. Siyah üzüm kansızlık, migren, hazımsızlık, yumurt...
Devamını Oku

Çavuş Üzüm

Çavuş Üzüm, Ülkemizin iklim ve toprak yapısı bağcılık için uygun şartlara sahip olduğundan, bazı türleri bazı bölgelere özgü olmakla birlikte, üzümün her çeş...
Devamını Oku

Üzüm Aşısı

Üzüm aşısı, genellikle bitkinin çoğalmasında kullanılan yöntemdir. Bitkinin çeşidinden bir gözün çıkarılması veya kalem ismi verilen bir parça dal parça...
Devamını Oku

Üzüm Çekirdeği Kremi

Üzüm çekirdeği kremi, piyasada birçok bitki ve besin içerikli kremler mevcuttur. Her birinin farklı farklı özellikleri ve yararları vardır. Toplumda yaygın o...
Devamını Oku

Üzüm Cinsleri

Üzüm Cinsleri: Ülkemiz üzüm kültürünün anavatanı olarak kabul edilen bir ülkedir. Anadolu'da üzüm bağcılığın tarihçesi M. Ö. 5000 senesine kadar dayanma...
Devamını Oku

Kan Üzümü

Kan Üzümü, Genellikle tadı güzel olduğundan dolayı insanlar çok fazla tüketim yaparlar. Damak tadına doyum olmaz. Kanüzümü olarak bilinir. Ancak bunun...
Devamını Oku

Köpek Üzümü

Köpek Üzümü, Latince adı Herba solani nigri olan ve ülkemizin bazı yörelerinde safur, it üzümü, yaban asması olarak da bilinen bir bitkidir. Çok fazla ağır o...
Devamını Oku

Besni Üzümü

Besni Üzümü: Güneydoğu bölgemizde yer alan Adıyaman'ın Besni ilçesinde üretimi yapılan ve tüm Türkiye tarafından bilinen meşhur bir üzümdür. Anadolu Yar...
Devamını Oku

Red Globe Üzüm

Red Globe Üzüm, Yapısı itibariyle açık renkli kırmızı habbeleri olan kaliteli bir üzümdür. Üretimi Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi ve Akdeniz kıyılarında yapılm...
Devamını Oku

Kuş Üzümü

Kuş üzümü, koyu renkli, çekirdeksiz ve küçük üzümdür. Kuş üzümü yıllardır mutfaklarda güzel yemeklerin ana malzemesi olarak kullanılmaktadır. Esasen kuş üzüm...
Devamını Oku

Çekirdeksiz Üzüm Çeşitleri

Çekirdeksiz Üzüm Çeşitleri, Yurdumuzda iklimin ve toprak özelliklerinin çok olması sebebiyle, çekirdeksiz üzüm yetiştiriciliğinde önemli yere sahiptir. Çekir...
Devamını Oku

Sofralık Üzüm Çeşitleri

Sofralık Üzüm Çeşitleri, ülkemizin ve dünyanın birçok bölgesinde yetiştirilen üzüm birçok alanda kullanılmaktadır. Üzüm yetiştirmek zahmetli olmasına rağmen ...
Devamını Oku

Diyette Kuru Üzüm

Diyette Kuru Üzüm, Kuru üzüm kişiyi uzun süre tok tutmasından ve açlık hissi vermemesinden dolayı diyet programlarında sıklıkla kuru üzüme yer verilir. Kilo ...
Devamını Oku

Kuru Üzüm Çeşitleri

Kuru üzüm çeşitleri, kuru üzüm ülkemizin her bölgesinde yetiştirilebilen bir üründür. Ayrıca kurutulmuş hali dünya ticaretinde önemli bir yere sahip ihraç ür...
Devamını Oku

Üzüm Fidanı

Üzüm Fidanı, Asma şeklinde yetiştirilmeye elverişli olan meyve verimi sağlayan bir fidan türüdür. Birçok iklim ve toprak türüne uyum sağlayan bu fidan özelli...
Devamını Oku

Üzüm Pestili

Üzüm Pestili, Üzüm pestili, üzerine badem kırıkları atılan ince yufka gibi olan kurutulmuş meyve ezmesidir. Üzüm pestili çok güzel lezzettir. Zevkle yen...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Üzüm Nasıl Kurutulur
Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir
Üzüm İlaçlama
Üzüm Hangi Bölgede Yetişir
Siyah Üzüm Çeşitleri
Son Forum Konuları
Çavuş Üzümünün Latince Adı Nedir?
Çekirdekli Kırmızı Üzümün Kurusu Neden Yapılmıyor
Kırmızı Üzüm
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024