Üzüm Asması Bakımı

Üzüm Asması Bakımı, Üzüm asması ülkemiz sınırlarında genel olarak Ege Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesi başta olmak üzere bu bölgelerde yetiştirilmektedir. Üzüm asması soğuğa dayanıklı olduğundan dolayı kış şartlarında 35 ile 40 derece arasında soğuklarda bile yetişir. Üzüm asması yetiştiriciliği ülkemiz genelinde bölgesel olarak en az Karadeniz Bölgesinde yetiştirilmektedir.
Bu durum toprağın yapısı ve güneşlenme süresi ile alakalı olmaktadır.

Üzüm Asması Bakımı Nasıl Yapılır?

  • Üzüm Asması Toprak İhtiyacı ve Bakımı: Genel olarak üzüm bitkisinin bakman çok fazla ihtiyaç duymasından kaynaklar bakımı oldukça kolaydır. Üzüm asması bakımında önemli olan husus yağış miktarı az olan ve güneşlenme süresi fazla olan bölgelerde toprak bakımı çapalama işlemi düzenli olarak yapılmasıdır. Kırsal alanlarda toprak bakımı belli dönemlerde yapılması gerekmektedir. Fakat yağış alan bir bölgede üzüm asması bakımı sıklıkla yapılmasına gerek duyulmaz. Toprağın geçirgenlik düzeyi ne kadar yüksek olursa üzüm asması kökleri nem alacağından dolayı sağlıklı bir şekilde gelişecektir. Üzüm asması toprak yapısı kırsal bir bölgede yetiştirilecek ise sulama yapılması gerekir. Üzüm asması toprak yapısından dolayı çapalama gerekli görülen bir uygulamadır. Çapalama işlemi sene içerisinde 2 ile 4 kez yapılmalıdır. Bu işlem genel olarak yaz aylarında yapılır.
  • Üzüm Asması Budama İşlemi: Çok zor bir iş olduğundan dolayı teknik bilgi gerektiren bir uygulamadır.
    Üzüm asması budaması yapacak olan kişinin deneyimli olması gerekir. Budama yapan kişinin bilinçsizce budama yapmasıyla hasat zamanında mahsulde önemli derecede düşüş olacak ve üzüm asması yapısı itibariyle bozulmaya başlayacaktır. Üzüm asması bakımında budama işlemi genel olarak gereksizce uzayan üzüm dallarının budama yapılmasıyla gerçekleşen bir işlemdir. Üzüm asması üzerinde uzayan gereksiz dallar kesilerek meyve verecek dalları asma üzerinde bırakmasıyla budama işlemi gerçekleşir. Üzüm asması bakımı ve budama işlemi belirli tarihlerde yapılmaktadır. Genellikle ocak-şubat ve mart aylarında budama işlemi yapılır. Yani bu işlem güz döneminde yapıldığında gerekli verim sağlanacaktır. Budama işlemi eğer sonbaharda yapılırsa üzüm asması verimsiz olacak budama işlemi yanlış zamanda yapılmış olacaktır.
Üzüm asması bakımında gübreleme dönemi oldukça önemlidir. Üzüm asmasında gübreleme, çapalama işlemi sonrasında yapılır. Dekar başına 3 ile 4 kilogram kükürt kullanılarak gübreleme yapılmaktadır. Üzüm asması bakımında önemli olan bütün bakımları zamanında yaparak yüksek verim elde etmektir.
20.01.2024 00:29:51
Üzüm Asması Bakımı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Üzüm Asması Bakımı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Üzüm Asması Bakımı"
Öncelikle merhaba arkadaşlar. Bizim bahçemiz var ve bahçede üzüm asmaları da bulunuyor. Yalnız bu bahçenin bakımıyla artık ben ilgileniyorum. Ama üzüm asmalarının bakımı nasıl olur bilmiyorum. Ayrıca budama nasıl oluyor? Lütfen kısaca bahseder misiniz? Teşekkür ederim.
Yahya . 30.10.2018 20:27:28

Üzüm Nasıl Kurutulur

Üzüm Nasıl Kurutulur, Üzüm, çoğu insanların severek yediği bir meyvedir. Ancak her meyve gibi bu meyvede zamanla bozulacağından dolayı, bu bozulmayı geciktir...
Devamını Oku

Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir

Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir, Bektaşi üzümünün nerelerde yetiştiğine bakmadan önce bu üzüm hakkında biraz bilgi sahibi olalım. Bektaşi üzümü özellikle safa k...
Devamını Oku

Üzüm İlaçlama

Üzüm İlaçlama, Üzüm anayurdu Ege Bölgesi olarak bilinen bir bitki türüdür. Üzüm ağaçlarına asma adı verilir. Asma ağaçlarında oluşan üzüm salkımları üzüm mey...
Devamını Oku

Üzüm Hangi Bölgede Yetişir

Üzüm Hangi Bölgede Yetişir: Üzüm soğukta –40 dereceye kadar dayanabilen bir meyve türüdür. Bu nedenle mevcut meyveler içerisinde üretim alanı çok genişt...
Devamını Oku

Siyah Üzüm Çeşitleri

Siyah üzüm çeşitleri, Siyah üzümün çekirdeğinden kurusuna ve yaprağına kadar şifa deposu olan bir besindir. Siyah üzüm kansızlık, migren, hazımsızlık, yumurt...
Devamını Oku

Çavuş Üzüm

Çavuş Üzüm, Ülkemizin iklim ve toprak yapısı bağcılık için uygun şartlara sahip olduğundan, bazı türleri bazı bölgelere özgü olmakla birlikte, üzümün her çeş...
Devamını Oku

Üzüm Aşısı

Üzüm aşısı, genellikle bitkinin çoğalmasında kullanılan yöntemdir. Bitkinin çeşidinden bir gözün çıkarılması veya kalem ismi verilen bir parça dal parça...
Devamını Oku

Üzüm Çekirdeği Kremi

Üzüm çekirdeği kremi, piyasada birçok bitki ve besin içerikli kremler mevcuttur. Her birinin farklı farklı özellikleri ve yararları vardır. Toplumda yaygın o...
Devamını Oku

Üzüm Cinsleri

Üzüm Cinsleri: Ülkemiz üzüm kültürünün anavatanı olarak kabul edilen bir ülkedir. Anadolu'da üzüm bağcılığın tarihçesi M. Ö. 5000 senesine kadar dayanma...
Devamını Oku

Kan Üzümü

Kan Üzümü, Genellikle tadı güzel olduğundan dolayı insanlar çok fazla tüketim yaparlar. Damak tadına doyum olmaz. Kanüzümü olarak bilinir. Ancak bunun...
Devamını Oku

Köpek Üzümü

Köpek Üzümü, Latince adı Herba solani nigri olan ve ülkemizin bazı yörelerinde safur, it üzümü, yaban asması olarak da bilinen bir bitkidir. Çok fazla ağır o...
Devamını Oku

Besni Üzümü

Besni Üzümü: Güneydoğu bölgemizde yer alan Adıyaman'ın Besni ilçesinde üretimi yapılan ve tüm Türkiye tarafından bilinen meşhur bir üzümdür. Anadolu Yar...
Devamını Oku

Red Globe Üzüm

Red Globe Üzüm, Yapısı itibariyle açık renkli kırmızı habbeleri olan kaliteli bir üzümdür. Üretimi Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi ve Akdeniz kıyılarında yapılm...
Devamını Oku

Üzüm Asması

Üzüm Asması, Ülkemizde dört mevsimin tam anlamıyla yaşanıyor olması, meyve ve sebze çeşitliliğinin artmasına neden olmuştur. Bu eşsiz coğrafyanın bizler...
Devamını Oku

Kuş Üzümü

Kuş üzümü, koyu renkli, çekirdeksiz ve küçük üzümdür. Kuş üzümü yıllardır mutfaklarda güzel yemeklerin ana malzemesi olarak kullanılmaktadır. Esasen kuş üzüm...
Devamını Oku

Çekirdeksiz Üzüm Çeşitleri

Çekirdeksiz Üzüm Çeşitleri, Yurdumuzda iklimin ve toprak özelliklerinin çok olması sebebiyle, çekirdeksiz üzüm yetiştiriciliğinde önemli yere sahiptir. Çekir...
Devamını Oku

Sofralık Üzüm Çeşitleri

Sofralık Üzüm Çeşitleri, ülkemizin ve dünyanın birçok bölgesinde yetiştirilen üzüm birçok alanda kullanılmaktadır. Üzüm yetiştirmek zahmetli olmasına rağmen ...
Devamını Oku

Diyette Kuru Üzüm

Diyette Kuru Üzüm, Kuru üzüm kişiyi uzun süre tok tutmasından ve açlık hissi vermemesinden dolayı diyet programlarında sıklıkla kuru üzüme yer verilir. Kilo ...
Devamını Oku

Kuru Üzüm Çeşitleri

Kuru üzüm çeşitleri, kuru üzüm ülkemizin her bölgesinde yetiştirilebilen bir üründür. Ayrıca kurutulmuş hali dünya ticaretinde önemli bir yere sahip ihraç ür...
Devamını Oku

Üzüm Fidanı

Üzüm Fidanı, Asma şeklinde yetiştirilmeye elverişli olan meyve verimi sağlayan bir fidan türüdür. Birçok iklim ve toprak türüne uyum sağlayan bu fidan özelli...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Üzüm Nasıl Kurutulur
Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir
Üzüm İlaçlama
Üzüm Hangi Bölgede Yetişir
Siyah Üzüm Çeşitleri
Son Forum Konuları
Çavuş Üzümünün Latince Adı Nedir?
Çekirdekli Kırmızı Üzümün Kurusu Neden Yapılmıyor
Kırmızı Üzüm
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024