Üzüm Aşısı

Üzüm aşısı, genellikle bitkinin çoğalmasında kullanılan yöntemdir. Bitkinin çeşidinden bir gözün çıkarılması veya kalem ismi verilen bir parça dal parçasıyla öteki bitkinin üstüne konulmasına ve tutturulmasına denir. Üzüm aşısı, verimliliği, kaliteyi, üzümün ömrünü iyileştirmeye de yarar.

Üzüm Aşısı Nasıl Yapılır?


Yarma Aşı: bu aşı İlkbaharda Mart, Nisan ayları arasında aşılanır.
Aşılama öncesi üzüm ağacının çevresindeki toprak çapalanır ve toprak seviyesinde kesilir. Aşı bıçağı yardımıyla üst yüzeyi düzeltilir. Anacın çok yarılmaması için sıkıca bağlanmalıdır. Aşı keskisi yardımıyla ortadan 3-4 cm ölçüsünde yarılır. Aşı keskisinin ucu yarığa girdirilir. Aşılanan ağacın kalemi altındaki gözün 2 cm altından ve göz dışarıda kalacak şekilde kesilir. Bir tarafta öz diğer tarafta odun olmalıdır. Kalemin kabuğu anacın kabuğu aynı hizada olmalı ve boşluk kalmamalıdır sonra bağlanır.

Kakma Aşı: Aşılama şekli yarma aşı gibidir. Burada anaç toprak düzeyinin üzerinden kesildikten sonra ortasından keskiyle yarma.

Tarafına bir tarafına karşılıklı iç tarafa doğru küçülen V şeklinde yer olmalıdır. İki gözü olan kalem yarılan yere tam olacak durumda konumlandırılır. Bunu yapmak için kalemin bir gözü dışta kalacak gibi kama şeklinde kesilir ve anaçtaki tarafına birbirine değecek şekilde.

Sıkıca ve aralık olmadan konumlandırılır. Aşı tamamlandıktan sonra rafya yardımı ile bağlanır.
Aşılanan yerin üzeri yavaşça tavlı toprak yardımıyla örtülür ve bir yanına bir destek dikilir.

Göz Aşısı: Bağlarda en fazla tercih edilen göz aşısı yongalı göz aşısıdır. Üzüm bağında kullanılan yongalı göz aşısı iki şekilde yapılabilmektedir.
  • İlkbaharda üzüm bağlarına su geldiği zamanlarda yapılan göz aşısıdır.
  • Yazın ayının sonunda bağın gelişimi durduğu zaman yapılacak olan aşı durgun göz aşısı olarak bilinmektedir.
Yongalı göz aşısı kullanılırken genellikle çapı 1-3 cm arasındaki anaç olması iyi sonuç alabilmek için önemlidir. Bu aşının yapılışı ise; bu aşının uygulanması için anaca tam şekilde su gelmesi gerekmektedir. Aşılamadan yaklaşık bir gün önce anacın başının altından keski ile tepesi alınır. Anacın toprağa bitişik ya da toprağın 10-20 cm civarında üzerinden yaklaşık 6-8 cm arasında düz bir yerden yaklaşık 3-4 cm kabuğuyla alınır. Burada dikkat edilmesi gereken kısım nokta, göz parçasındaki kabuk altındaki odunla kabuk arasındaki kısım ile anacın kambiyum denilen kısmının üst üste bitişik olması gerekmektedir. Göz birleştirildikten sonra büyük, sıkı bir materyal ile arada boşluk olmayacak şekilde birleştirilmesi gerekir. Üzüm aşısından 8-10 gün geçtikten sonra aşılara bakılır, tutmayan aşılar yenilenir. İyice kaynaşan aşıların tırnak kısımları gözün yanından meyilli şekilde kesilir.
23.01.2024 04:25:52
Üzüm Aşısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Üzüm Aşısı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Üzüm Aşısı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Üzüm Nasıl Kurutulur

Üzüm Nasıl Kurutulur, Üzüm, çoğu insanların severek yediği bir meyvedir. Ancak her meyve gibi bu meyvede zamanla bozulacağından dolayı, bu bozulmayı geciktir...
Devamını Oku

Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir

Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir, Bektaşi üzümünün nerelerde yetiştiğine bakmadan önce bu üzüm hakkında biraz bilgi sahibi olalım. Bektaşi üzümü özellikle safa k...
Devamını Oku

Üzüm İlaçlama

Üzüm İlaçlama, Üzüm anayurdu Ege Bölgesi olarak bilinen bir bitki türüdür. Üzüm ağaçlarına asma adı verilir. Asma ağaçlarında oluşan üzüm salkımları üzüm mey...
Devamını Oku

Üzüm Hangi Bölgede Yetişir

Üzüm Hangi Bölgede Yetişir: Üzüm soğukta –40 dereceye kadar dayanabilen bir meyve türüdür. Bu nedenle mevcut meyveler içerisinde üretim alanı çok genişt...
Devamını Oku

Siyah Üzüm Çeşitleri

Siyah üzüm çeşitleri, Siyah üzümün çekirdeğinden kurusuna ve yaprağına kadar şifa deposu olan bir besindir. Siyah üzüm kansızlık, migren, hazımsızlık, yumurt...
Devamını Oku

Çavuş Üzüm

Çavuş Üzüm, Ülkemizin iklim ve toprak yapısı bağcılık için uygun şartlara sahip olduğundan, bazı türleri bazı bölgelere özgü olmakla birlikte, üzümün her çeş...
Devamını Oku

Üzüm Çekirdeği Kremi

Üzüm çekirdeği kremi, piyasada birçok bitki ve besin içerikli kremler mevcuttur. Her birinin farklı farklı özellikleri ve yararları vardır. Toplumda yaygın o...
Devamını Oku

Üzüm Cinsleri

Üzüm Cinsleri: Ülkemiz üzüm kültürünün anavatanı olarak kabul edilen bir ülkedir. Anadolu'da üzüm bağcılığın tarihçesi M. Ö. 5000 senesine kadar dayanma...
Devamını Oku

Kan Üzümü

Kan Üzümü, Genellikle tadı güzel olduğundan dolayı insanlar çok fazla tüketim yaparlar. Damak tadına doyum olmaz. Kanüzümü olarak bilinir. Ancak bunun...
Devamını Oku

Köpek Üzümü

Köpek Üzümü, Latince adı Herba solani nigri olan ve ülkemizin bazı yörelerinde safur, it üzümü, yaban asması olarak da bilinen bir bitkidir. Çok fazla ağır o...
Devamını Oku

Besni Üzümü

Besni Üzümü: Güneydoğu bölgemizde yer alan Adıyaman'ın Besni ilçesinde üretimi yapılan ve tüm Türkiye tarafından bilinen meşhur bir üzümdür. Anadolu Yar...
Devamını Oku

Red Globe Üzüm

Red Globe Üzüm, Yapısı itibariyle açık renkli kırmızı habbeleri olan kaliteli bir üzümdür. Üretimi Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi ve Akdeniz kıyılarında yapılm...
Devamını Oku

Üzüm Asması

Üzüm Asması, Ülkemizde dört mevsimin tam anlamıyla yaşanıyor olması, meyve ve sebze çeşitliliğinin artmasına neden olmuştur. Bu eşsiz coğrafyanın bizler...
Devamını Oku

Kuş Üzümü

Kuş üzümü, koyu renkli, çekirdeksiz ve küçük üzümdür. Kuş üzümü yıllardır mutfaklarda güzel yemeklerin ana malzemesi olarak kullanılmaktadır. Esasen kuş üzüm...
Devamını Oku

Çekirdeksiz Üzüm Çeşitleri

Çekirdeksiz Üzüm Çeşitleri, Yurdumuzda iklimin ve toprak özelliklerinin çok olması sebebiyle, çekirdeksiz üzüm yetiştiriciliğinde önemli yere sahiptir. Çekir...
Devamını Oku

Sofralık Üzüm Çeşitleri

Sofralık Üzüm Çeşitleri, ülkemizin ve dünyanın birçok bölgesinde yetiştirilen üzüm birçok alanda kullanılmaktadır. Üzüm yetiştirmek zahmetli olmasına rağmen ...
Devamını Oku

Diyette Kuru Üzüm

Diyette Kuru Üzüm, Kuru üzüm kişiyi uzun süre tok tutmasından ve açlık hissi vermemesinden dolayı diyet programlarında sıklıkla kuru üzüme yer verilir. Kilo ...
Devamını Oku

Kuru Üzüm Çeşitleri

Kuru üzüm çeşitleri, kuru üzüm ülkemizin her bölgesinde yetiştirilebilen bir üründür. Ayrıca kurutulmuş hali dünya ticaretinde önemli bir yere sahip ihraç ür...
Devamını Oku

Üzüm Fidanı

Üzüm Fidanı, Asma şeklinde yetiştirilmeye elverişli olan meyve verimi sağlayan bir fidan türüdür. Birçok iklim ve toprak türüne uyum sağlayan bu fidan özelli...
Devamını Oku

Üzüm Pestili

Üzüm Pestili, Üzüm pestili, üzerine badem kırıkları atılan ince yufka gibi olan kurutulmuş meyve ezmesidir. Üzüm pestili çok güzel lezzettir. Zevkle yen...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Üzüm Nasıl Kurutulur
Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir
Üzüm İlaçlama
Üzüm Hangi Bölgede Yetişir
Siyah Üzüm Çeşitleri
Son Forum Konuları
Çavuş Üzümünün Latince Adı Nedir?
Çekirdekli Kırmızı Üzümün Kurusu Neden Yapılmıyor
Kırmızı Üzüm
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024