Kuru Üzüm

Kuru üzüm, taze üzümün toplanıp haşlandıktan sonra kurutulması ile elde edilen kuru üzüm; kuruyemiş çeşidi olarak kabul görülen bir besindir. Rengine bağlı sarı ve siyah türde 2 çeşit kuru üzüm vardır. Çekirdekli ve çekirdeksiz olarak da ayırt edilir. Birçok kişinin severek tükettiği kuru üzüm oldukça faydalı bir atıştırmalıktır. Hatta öyle ki; artık okullarda çocuklara dağıtılmaktadır.
Çünkü; kuru meyve tüketimi bilhassa gelişim çağında büyük önem taşır. Ülkemizde üretimi ve tüketimi yaygın olan bir besin türlerinden biridir kuru üzüm. Adeta bir sağlık deposu olarak da dile getirilen kuru üzümü, doğrudan atıştırmalık olarak yiyende var, hoşafını yapıp içen de kek ve kurabiyelerde kullananda. Yalnız içerisindeki şeker oranından dolayı, kilo problemi olanlar için dezavantaj olabilir.

Bünyesinde bol miktarda demir, fosfor, folik asit, magnezyum, potasyum olan kuru üzüm; lif açısından da oldukça zengindir. Ayrıca kalsiyum, sodyum, A ve B1 vitaminleri kuru üzümde bolca bulunur. Özellikle kış aylarında tüketilmesi sağlık yönünden yararlı görülen gıdalar arasında yer almaktadır. Çünkü; vücuda önemli oranda enerji verir. İnsan sağlığı için ne kadar faydalı olduğu araştırmalarla kanıtlanmış olan kuru üzüm; alternatif tıpta da ilaç olarak kullanılmaktadır. Kaliteli bir besin kaynağı olan kuru üzüm, kendi küçük ama marifeti büyük denilecek türde bir besindir. Ayrıca evde rahatlıkla kendi kuru üzümünüzü kendiniz de yapabilirsiniz. Günde bir avuç kuru üzüm tüketilmesi, uzmanlar tarafından da önemle tavsiye edilmektedir.

Kuru üzümün faydaları nelerdir?


Kabızlık: Kuru üzüm çok eski yıllardan bu yana kabızlık sorunu yaşayanlar için etkili bir ev reçetesidir. Bağırsak hareketlerini düzenler, sindirimi kolaylaştırır.

Anemi: Güçlü bir demir kaynağı olan kuru üzüm, kansızlık (Anemi) rahatsızlığında en iyi tedavi yöntemlerinden biridir. Kan yapımında yardımcı olur ve yüksek miktarda "bakır" barındırdığından, kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna katkıda bulunur.

Kemik sağlığı: Kemik sağlığı için önemli olan kalsiyum ve bar bileşenleri, kuru üzümde fazlasıyla vardır. Kemik erimesini önler ve kemiklerin daha sağlıklı gelişmesine yardımcı olur.

Göz: Kuru üzümdeki antioksidanlar; katarakt gibi pek çok göz rahatsızlığına iyi gelir ve göz yapısını korur.

Hipertansiyon: Kan basıncının dengelenmesine yardımcı olan kuru üzüm, hipertansiyon rahatsızlığında düşürücü etkisi vardır.

Kanser: Bilhassa kolan kanseri gibi önemli kanser türlerinde koruyuculuğu olan kuru üzüm, antioksidan özelliği sayesinde hücre tahribatını önler.

Kilo. Kalori bakımından yüksek içeriğe sahip kuru üzüm, kilo almak veya kilo vermek isteyenlerin yemek listelerinde de yer almaktadır. Bilhassa diyet yapanlar için, günlük tatlı ihtiyaçlarını karşılar ve uzun bi süre kişiye tokluk duygusu verir.

Libido: Kuru üzüm içerisindeki yarı- esansiyel olan amino asit; özellikle erkeklerde yaşanan cinsel sorunlara oldukça iyi gelir.

Diş: İçeriğindeki fitokimyasal bileşenler sayesinde, diş çürükleri ve diş eti iltihabı rahatsızlıklarında kuru üzüm çok faydalıdır. Sağlıklı ve güçlü dişler için kuru üzüm tüketimi önemlidir.

Karaciğer: Kötü kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olan kuru üzüm, karaciğer sağlığı açısından da etkili ve doğal bir besindir.

Cilt sağlığı: Kuru üzümdeki "resveratrol" isimli bileşen; cilde dolgunluk verir, hücre yeniler, kırışıklık ve leke oluşumunu önemli ölçüde önler. Cildin daha parlak ve canlı görünmesine yardımcı olur.

Saç: Demir eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan saç dökülmelerini, düzenli kuru üzüm tüketerek durdurabilirsiniz. Saç diplerini güçlendirir ve kepek oluşumuna engel olur.
20.01.2024 15:30:20
Kuru Üzüm ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kuru Üzüm Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Kuru Üzüm"
Ben kuru üzüm da genellikle kek yaparken kullanıyorum çekirdeksiz ve sarı renkli olanlarını tercih ediyorum, ama aşırı süreli olduğu için tek başına çerez olarak tüketemiyorum. Bu tür şeker oranı yüksek gıdalar tüketmek ileride şeker hastalığına neden olur mu? hamur işiyle beraber tüketmek mi sağlıklı, yoksa tek başına tüketmek mi sağlıklıdır?
Yersel . 11.09.2018 16:58:38

Üzüm Nasıl Kurutulur

Üzüm Nasıl Kurutulur, Üzüm, çoğu insanların severek yediği bir meyvedir. Ancak her meyve gibi bu meyvede zamanla bozulacağından dolayı, bu bozulmayı geciktir...
Devamını Oku

Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir

Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir, Bektaşi üzümünün nerelerde yetiştiğine bakmadan önce bu üzüm hakkında biraz bilgi sahibi olalım. Bektaşi üzümü özellikle safa k...
Devamını Oku

Üzüm İlaçlama

Üzüm İlaçlama, Üzüm anayurdu Ege Bölgesi olarak bilinen bir bitki türüdür. Üzüm ağaçlarına asma adı verilir. Asma ağaçlarında oluşan üzüm salkımları üzüm mey...
Devamını Oku

Üzüm Hangi Bölgede Yetişir

Üzüm Hangi Bölgede Yetişir: Üzüm soğukta –40 dereceye kadar dayanabilen bir meyve türüdür. Bu nedenle mevcut meyveler içerisinde üretim alanı çok genişt...
Devamını Oku

Siyah Üzüm Çeşitleri

Siyah üzüm çeşitleri, Siyah üzümün çekirdeğinden kurusuna ve yaprağına kadar şifa deposu olan bir besindir. Siyah üzüm kansızlık, migren, hazımsızlık, yumurt...
Devamını Oku

Çavuş Üzüm

Çavuş Üzüm, Ülkemizin iklim ve toprak yapısı bağcılık için uygun şartlara sahip olduğundan, bazı türleri bazı bölgelere özgü olmakla birlikte, üzümün her çeş...
Devamını Oku

Üzüm Aşısı

Üzüm aşısı, genellikle bitkinin çoğalmasında kullanılan yöntemdir. Bitkinin çeşidinden bir gözün çıkarılması veya kalem ismi verilen bir parça dal parça...
Devamını Oku

Üzüm Çekirdeği Kremi

Üzüm çekirdeği kremi, piyasada birçok bitki ve besin içerikli kremler mevcuttur. Her birinin farklı farklı özellikleri ve yararları vardır. Toplumda yaygın o...
Devamını Oku

Üzüm Cinsleri

Üzüm Cinsleri: Ülkemiz üzüm kültürünün anavatanı olarak kabul edilen bir ülkedir. Anadolu'da üzüm bağcılığın tarihçesi M. Ö. 5000 senesine kadar dayanma...
Devamını Oku

Kan Üzümü

Kan Üzümü, Genellikle tadı güzel olduğundan dolayı insanlar çok fazla tüketim yaparlar. Damak tadına doyum olmaz. Kanüzümü olarak bilinir. Ancak bunun...
Devamını Oku

Köpek Üzümü

Köpek Üzümü, Latince adı Herba solani nigri olan ve ülkemizin bazı yörelerinde safur, it üzümü, yaban asması olarak da bilinen bir bitkidir. Çok fazla ağır o...
Devamını Oku

Besni Üzümü

Besni Üzümü: Güneydoğu bölgemizde yer alan Adıyaman'ın Besni ilçesinde üretimi yapılan ve tüm Türkiye tarafından bilinen meşhur bir üzümdür. Anadolu Yar...
Devamını Oku

Red Globe Üzüm

Red Globe Üzüm, Yapısı itibariyle açık renkli kırmızı habbeleri olan kaliteli bir üzümdür. Üretimi Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi ve Akdeniz kıyılarında yapılm...
Devamını Oku

Üzüm Asması

Üzüm Asması, Ülkemizde dört mevsimin tam anlamıyla yaşanıyor olması, meyve ve sebze çeşitliliğinin artmasına neden olmuştur. Bu eşsiz coğrafyanın bizler...
Devamını Oku

Kuş Üzümü

Kuş üzümü, koyu renkli, çekirdeksiz ve küçük üzümdür. Kuş üzümü yıllardır mutfaklarda güzel yemeklerin ana malzemesi olarak kullanılmaktadır. Esasen kuş üzüm...
Devamını Oku

Çekirdeksiz Üzüm Çeşitleri

Çekirdeksiz Üzüm Çeşitleri, Yurdumuzda iklimin ve toprak özelliklerinin çok olması sebebiyle, çekirdeksiz üzüm yetiştiriciliğinde önemli yere sahiptir. Çekir...
Devamını Oku

Sofralık Üzüm Çeşitleri

Sofralık Üzüm Çeşitleri, ülkemizin ve dünyanın birçok bölgesinde yetiştirilen üzüm birçok alanda kullanılmaktadır. Üzüm yetiştirmek zahmetli olmasına rağmen ...
Devamını Oku

Diyette Kuru Üzüm

Diyette Kuru Üzüm, Kuru üzüm kişiyi uzun süre tok tutmasından ve açlık hissi vermemesinden dolayı diyet programlarında sıklıkla kuru üzüme yer verilir. Kilo ...
Devamını Oku

Kuru Üzüm Çeşitleri

Kuru üzüm çeşitleri, kuru üzüm ülkemizin her bölgesinde yetiştirilebilen bir üründür. Ayrıca kurutulmuş hali dünya ticaretinde önemli bir yere sahip ihraç ür...
Devamını Oku

Üzüm Fidanı

Üzüm Fidanı, Asma şeklinde yetiştirilmeye elverişli olan meyve verimi sağlayan bir fidan türüdür. Birçok iklim ve toprak türüne uyum sağlayan bu fidan özelli...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Üzüm Nasıl Kurutulur
Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir
Üzüm İlaçlama
Üzüm Hangi Bölgede Yetişir
Siyah Üzüm Çeşitleri
Son Forum Konuları
Çavuş Üzümünün Latince Adı Nedir?
Çekirdekli Kırmızı Üzümün Kurusu Neden Yapılmıyor
Kırmızı Üzüm
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024