Kurt Üzümü Yetiştiriciliği

Kurt Üzümü Yetiştiriciliği, Kurt üzümü son zamanlarda insanlar arasında çok sevilen, istenen bir meyve haline gelmiştir. Yani bilen kişiler arasında çok popüler olmuştur. Çok yüksek antioksidan deposudur. Kurt üzümü saksıda bahçede ve tarlada yetişebilen bir bitkidir. Ayrıca kurt üzümü çok besleyici ve iyileştirici özelliği sayesinde oldukça değer kazanan bir meyve haline gelmiştir.
Her türlü toprak yapısında kolayca yetişebilen ve oldukça dirençli bir bitki yapısına sahiptir. Kurt üzümü meyveleri olgunlaşınca kırmızı renk olmaktadır.

Kurt Üzümü Yetiştiriciliği


Kurt üzümü nemli sahil bölgeleri dışında 200-2000 rakım arasında yüksek bölgelerde kolaylıkla yetişen bir bitki özelliği bulunur. Bu bitkinin yaklaşık ömrü bilinenler arasında 100 yıl kadar olduğudur. Çok hızlı büyüyen ve fidanları dikildiği yıldan itibaren meyve veren bir çalı türü grubudur. Kurt üzümü suyu seven bir bitki olduğu bilinmektedir. Yaz aylarında özellikle yetiştiricilerin mutlaka bitkiyi sulamaları gereklidir. Sulama olarak kurt üzümü damlama sulama ile yapılmalıdır. Yağışların bol olduğu bölgelerde sulama yapılmasına gerek olmamaktadır. Kurt üzümü yetiştiriciliği iki çeşit olarak yapılmaktadır. Bunlardan birincisi çelikleme ve ikincisi ise tohumlama yöntemleridir. Tohum olarak yetiştirilen kurt üzümü ortam ısısı 25 derece ulaştığında yaklaşık olarak 1 haftada çimlenme görülmektedir. Kurt üzümü çimlenme süresi sıcaklık ve hava koşullarına oranla daha da erken olabilmektedir.
Kurt üzümü çimlendirilmesi seralarda sürekli kontrol altında tutularak yapılmalıdır.

Kurt Üzümü Yetiştiriciliği Budama


Kurt üzümü budanmasından bahsedecek olursak fidan dikilmesinden sonra yaklaşık olarak 1 metrelik sırıklara bağlanarak yaklaşık 25-30 cm'den fidanların tepelerinden tepe kesimi yapılır. Bunun nedeni ise fidanın gövde yapısının kalınlaşması ve güçlenmesi içindir. Kurt üzümü budanmasında ilk birinci yılında fidan yaklaşık olarak 50-630 cm'den tepe kesimi budaması yapılmalıdır. Fidanın çatal sayısı bitkinin daha güçlü olması için üçe düşürülmelidir. Bu tür budama yapılmaz ise kurt üzümü boyuna uzayıp giden bir bitki olur. Kurt üzümü ikinci yılında budama ise kurt üzümü ağacı yaklaşık olarak 120-130 cm'den sonra tepe budaması yapılmalıdır. Kurt üzümü bitki boyu maksimum 175 cm olmalıdır. Budama zamanına bakıldığında kurt üzümü mart aylarının başlarında yapılmalıdır. Genellikle yaz aylarında budama yapılması bitkinin meyve kalitesini düşürecektir. O sebeple budama mart aylarında yapılmalıdır. Yetiştiricilerin bilmesi gereken önemli bir diğer konu ise kurt üzümü toprak isteğidir. Kurt üzümü toprağı balçık toprak en idealidir. Fakat her tür toprağa uygundur. Bitkiler dikilirken toprak derinliği en az 60 cm olmalıdır. Ayrıca ne kadar derine dikilirse o kadar iyi olacaktır.
20.01.2024 17:37:30
Kurt Üzümü Yetiştiriciliği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kurt Üzümü Yetiştiriciliği Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Kurt Üzümü Yetiştiriciliği"
Kurt üzümü ekimi ile birlikte aşılama işlemini de yapmak istiyorum. Ancak yazıda bu konudan bahsedilmemiş. Bu konu hakkında bilgi verebilir misiniz? Diğer ağaçlarda uygulanan benzer aşılama tekniğini mi kullanmalıyım yoksa farklı bir yöntemi var mı?
Demir . 23.10.2018 20:39:30

Üzüm Nasıl Kurutulur

Üzüm Nasıl Kurutulur, Üzüm, çoğu insanların severek yediği bir meyvedir. Ancak her meyve gibi bu meyvede zamanla bozulacağından dolayı, bu bozulmayı geciktir...
Devamını Oku

Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir

Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir, Bektaşi üzümünün nerelerde yetiştiğine bakmadan önce bu üzüm hakkında biraz bilgi sahibi olalım. Bektaşi üzümü özellikle safa k...
Devamını Oku

Üzüm İlaçlama

Üzüm İlaçlama, Üzüm anayurdu Ege Bölgesi olarak bilinen bir bitki türüdür. Üzüm ağaçlarına asma adı verilir. Asma ağaçlarında oluşan üzüm salkımları üzüm mey...
Devamını Oku

Üzüm Hangi Bölgede Yetişir

Üzüm Hangi Bölgede Yetişir: Üzüm soğukta –40 dereceye kadar dayanabilen bir meyve türüdür. Bu nedenle mevcut meyveler içerisinde üretim alanı çok genişt...
Devamını Oku

Siyah Üzüm Çeşitleri

Siyah üzüm çeşitleri, Siyah üzümün çekirdeğinden kurusuna ve yaprağına kadar şifa deposu olan bir besindir. Siyah üzüm kansızlık, migren, hazımsızlık, yumurt...
Devamını Oku

Çavuş Üzüm

Çavuş Üzüm, Ülkemizin iklim ve toprak yapısı bağcılık için uygun şartlara sahip olduğundan, bazı türleri bazı bölgelere özgü olmakla birlikte, üzümün her çeş...
Devamını Oku

Üzüm Aşısı

Üzüm aşısı, genellikle bitkinin çoğalmasında kullanılan yöntemdir. Bitkinin çeşidinden bir gözün çıkarılması veya kalem ismi verilen bir parça dal parça...
Devamını Oku

Üzüm Çekirdeği Kremi

Üzüm çekirdeği kremi, piyasada birçok bitki ve besin içerikli kremler mevcuttur. Her birinin farklı farklı özellikleri ve yararları vardır. Toplumda yaygın o...
Devamını Oku

Üzüm Cinsleri

Üzüm Cinsleri: Ülkemiz üzüm kültürünün anavatanı olarak kabul edilen bir ülkedir. Anadolu'da üzüm bağcılığın tarihçesi M. Ö. 5000 senesine kadar dayanma...
Devamını Oku

Kan Üzümü

Kan Üzümü, Genellikle tadı güzel olduğundan dolayı insanlar çok fazla tüketim yaparlar. Damak tadına doyum olmaz. Kanüzümü olarak bilinir. Ancak bunun...
Devamını Oku

Köpek Üzümü

Köpek Üzümü, Latince adı Herba solani nigri olan ve ülkemizin bazı yörelerinde safur, it üzümü, yaban asması olarak da bilinen bir bitkidir. Çok fazla ağır o...
Devamını Oku

Besni Üzümü

Besni Üzümü: Güneydoğu bölgemizde yer alan Adıyaman'ın Besni ilçesinde üretimi yapılan ve tüm Türkiye tarafından bilinen meşhur bir üzümdür. Anadolu Yar...
Devamını Oku

Red Globe Üzüm

Red Globe Üzüm, Yapısı itibariyle açık renkli kırmızı habbeleri olan kaliteli bir üzümdür. Üretimi Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi ve Akdeniz kıyılarında yapılm...
Devamını Oku

Üzüm Asması

Üzüm Asması, Ülkemizde dört mevsimin tam anlamıyla yaşanıyor olması, meyve ve sebze çeşitliliğinin artmasına neden olmuştur. Bu eşsiz coğrafyanın bizler...
Devamını Oku

Kuş Üzümü

Kuş üzümü, koyu renkli, çekirdeksiz ve küçük üzümdür. Kuş üzümü yıllardır mutfaklarda güzel yemeklerin ana malzemesi olarak kullanılmaktadır. Esasen kuş üzüm...
Devamını Oku

Çekirdeksiz Üzüm Çeşitleri

Çekirdeksiz Üzüm Çeşitleri, Yurdumuzda iklimin ve toprak özelliklerinin çok olması sebebiyle, çekirdeksiz üzüm yetiştiriciliğinde önemli yere sahiptir. Çekir...
Devamını Oku

Sofralık Üzüm Çeşitleri

Sofralık Üzüm Çeşitleri, ülkemizin ve dünyanın birçok bölgesinde yetiştirilen üzüm birçok alanda kullanılmaktadır. Üzüm yetiştirmek zahmetli olmasına rağmen ...
Devamını Oku

Diyette Kuru Üzüm

Diyette Kuru Üzüm, Kuru üzüm kişiyi uzun süre tok tutmasından ve açlık hissi vermemesinden dolayı diyet programlarında sıklıkla kuru üzüme yer verilir. Kilo ...
Devamını Oku

Kuru Üzüm Çeşitleri

Kuru üzüm çeşitleri, kuru üzüm ülkemizin her bölgesinde yetiştirilebilen bir üründür. Ayrıca kurutulmuş hali dünya ticaretinde önemli bir yere sahip ihraç ür...
Devamını Oku

Üzüm Fidanı

Üzüm Fidanı, Asma şeklinde yetiştirilmeye elverişli olan meyve verimi sağlayan bir fidan türüdür. Birçok iklim ve toprak türüne uyum sağlayan bu fidan özelli...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Üzüm Nasıl Kurutulur
Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir
Üzüm İlaçlama
Üzüm Hangi Bölgede Yetişir
Siyah Üzüm Çeşitleri
Son Forum Konuları
Çavuş Üzümünün Latince Adı Nedir?
Çekirdekli Kırmızı Üzümün Kurusu Neden Yapılmıyor
Kırmızı Üzüm
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024