Kara üzüm, asma meyvesi olarak bilinen üzüm çeşitlerinden bir tanesidir. Ülkemizde genellikle batı tarafında yoğunlaşılan
kara üzüm yetiştiriciliği, Güney Doğu Anadolu bölgesinin Antep yöresinde de çok gelişmiştir. Çiftçilerin her hasat mevsiminde yüzünü güldüren
kara üzüm yetiştiriciliği, tüm yöre halkı olmak üzere bütün ülkeye şifa dağıtmaktadır.
Kış aylarında çok soğuk havalara bile dayanıklı olması sebebiyle üzüm yetiştiricilerinin çoğunlukla tercih ettiği bir üzüm çeşididir.
Kara üzüm, salkımından olduğu gibi yapraklarından da faydalanılan bir bitkidir. Asma yaprağı olarak bilinen üzüm yaprağı, yemeklerde; turşularda ve birçok gıda yapımında kullanılmaktadır.
- Diş eti sağlığını korur.
- Romatizma ağrılarını önler
- Cildi gençleştirici ve sıkılaştırıcı özelliği mevcuttur.
- Damar dolayısıyla dolaşım sağlığı için faydalıdır.
- Tansiyon yüksekliği için tedavi edici özelliği vardır.
- Saç uzamasını kolaylaştırır ve dökülen saçların yenilenmesine katkı sağlar.
- Kolesterol dengesi sağlar.
- Lenfatik dolaşımı dengeler.
- Kansere karşı korur.
- Vitamin aktifleşmesinde etkilidir.
- Tıpta ateroskleroz olarak bilinen damar sertleşmesinin önüne geçer.
Tamamen doğal şifa kaynağı olan
kara üzüm, fermantasyon sonucu kırmızı şarap gibi bazı alkollü içeceklerin yapımında da kullanılmaktadır.