Bornova Misketi

Bornova Misketi, Eski tarihten beri adı bilinen en eski üzüm türü olan Misketle ilgili öğrenilecek çok şey var. Misket şeklinde isimlendirilen bu üzüm 200'den çok üyesi bulunan ve dünyanın belki de ne büyük üzüm türü olan Muscat'ın ta kendisidir. Misket adının da tanesinin, miskete benzemesiyle alakası yok. Misket adıyla bilinen bu üzüm cinsi eski kaynaklarda Moskhatos olarak geçiyor.
Hatta Bodrumlu Herodot tarih kitabı Historia'da Smyrna'nın (İzmir'in) gül ve bal olan kokulu moskhatos üzümünden söz etmesiyle MÖ 5. Yüzyılda Bornova misketinin en eski üzüm adlandırmasına sahip olma onurunu Anadolu'ya bahşetmiştir.

Misket İsminin Kaynağı


Moskhatos adının kaynağı için iki tez bulunuyor. Bunlardan ilk olanı mosca yani sinek isminden geliyor. Sineklerin üzerine çok konduğu ve sevdiği bir üzüm şeklinde biliniyor. Diğeriyse Bornova misketi“misk” kokulu olduğu anlamını taşıyor.

Tarihsel süreçte çok bilinen bu olağanüstü Bornova misketi üzümü soylu bir üzüm 200 kadar cinsi var dedik ya, bunların içerinde 4 misket cinsi soylu olarak biliniyor. Bir üzüme soylu demek, onun yüzlerce yıldan beri aynı topraklarda şaraplık olarak yetiştiriliyor olması anlamına gelir.

Soylu misket üzümünün diğer cinsleri ise Macar Misketi, İskenderiye Misketi, dünyada küçük taneli beyaz misket şeklinde bilinen Bornova Misketi bizim üzüm ve diğerlerinden renk olarak ayrılan ve siyah bir üzüm türü olan Hamburg misketidir.
Sıcak iklime sahip Ege Bölgesini seven ve bugün İzmir, Manisa ve Aydın'da üretilen bu Misket üzümü sek ve tatlı şarapların yapımında kullanılır.

Bornova Misketinin Şarabı


Bir zamanlar Bizans ve Osmanlı döneminin göz bebeği olan Bornova misketi bir dönem unutulmuş, ancak son zamanlarda, bilhassa aromatik kokulu şaraplara duyulan ihtiyaç ile yaz ayları içinde verilen değerle daha büyük olan bağlarda yetiştirilmeye başlanmış. Bu üzümden yapılan şaraplar, misket üzümünün kendisi gibi zarif, hafif yapılı olup, taze olduğu dönemde daha çok keyif verir. Esasen Bornova misketinin şarabı, üzümün üretildiği Ege'ye çok benzer. Ege'nin çiçekleri gibi güzel kokuyor ve Ege iklimi gibi de yumuşak. Birkaç sene öncesine kadar adı bile söylenmeyen Misket üzümünün şarapları ne mutlu ki marketlerin raflarında yeniden yerini almaya başladı.

Şarap konusunda Uzman kişiler en başarılı şarap olarak Corvus'un yaptığı Bornova misketini öneriyor. Bornova Misketinden yapılan sek şaraplar, hafif yemekler ile yoğurt, sirke olmayan mezelerle çok güzel içileceği gibi, serin bir yaz şarabı şeklinde tek başına da güzel olmaktadır.
20.01.2024 01:04:40
Bornova Misketi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Bornova Misketi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Bornova Misketi"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Üzüm Nasıl Kurutulur

Üzüm Nasıl Kurutulur, Üzüm, çoğu insanların severek yediği bir meyvedir. Ancak her meyve gibi bu meyvede zamanla bozulacağından dolayı, bu bozulmayı geciktir...
Devamını Oku

Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir

Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir, Bektaşi üzümünün nerelerde yetiştiğine bakmadan önce bu üzüm hakkında biraz bilgi sahibi olalım. Bektaşi üzümü özellikle safa k...
Devamını Oku

Üzüm İlaçlama

Üzüm İlaçlama, Üzüm anayurdu Ege Bölgesi olarak bilinen bir bitki türüdür. Üzüm ağaçlarına asma adı verilir. Asma ağaçlarında oluşan üzüm salkımları üzüm mey...
Devamını Oku

Üzüm Hangi Bölgede Yetişir

Üzüm Hangi Bölgede Yetişir: Üzüm soğukta –40 dereceye kadar dayanabilen bir meyve türüdür. Bu nedenle mevcut meyveler içerisinde üretim alanı çok genişt...
Devamını Oku

Siyah Üzüm Çeşitleri

Siyah üzüm çeşitleri, Siyah üzümün çekirdeğinden kurusuna ve yaprağına kadar şifa deposu olan bir besindir. Siyah üzüm kansızlık, migren, hazımsızlık, yumurt...
Devamını Oku

Çavuş Üzüm

Çavuş Üzüm, Ülkemizin iklim ve toprak yapısı bağcılık için uygun şartlara sahip olduğundan, bazı türleri bazı bölgelere özgü olmakla birlikte, üzümün her çeş...
Devamını Oku

Üzüm Aşısı

Üzüm aşısı, genellikle bitkinin çoğalmasında kullanılan yöntemdir. Bitkinin çeşidinden bir gözün çıkarılması veya kalem ismi verilen bir parça dal parça...
Devamını Oku

Üzüm Çekirdeği Kremi

Üzüm çekirdeği kremi, piyasada birçok bitki ve besin içerikli kremler mevcuttur. Her birinin farklı farklı özellikleri ve yararları vardır. Toplumda yaygın o...
Devamını Oku

Üzüm Cinsleri

Üzüm Cinsleri: Ülkemiz üzüm kültürünün anavatanı olarak kabul edilen bir ülkedir. Anadolu'da üzüm bağcılığın tarihçesi M. Ö. 5000 senesine kadar dayanma...
Devamını Oku

Kan Üzümü

Kan Üzümü, Genellikle tadı güzel olduğundan dolayı insanlar çok fazla tüketim yaparlar. Damak tadına doyum olmaz. Kanüzümü olarak bilinir. Ancak bunun...
Devamını Oku

Köpek Üzümü

Köpek Üzümü, Latince adı Herba solani nigri olan ve ülkemizin bazı yörelerinde safur, it üzümü, yaban asması olarak da bilinen bir bitkidir. Çok fazla ağır o...
Devamını Oku

Besni Üzümü

Besni Üzümü: Güneydoğu bölgemizde yer alan Adıyaman'ın Besni ilçesinde üretimi yapılan ve tüm Türkiye tarafından bilinen meşhur bir üzümdür. Anadolu Yar...
Devamını Oku

Red Globe Üzüm

Red Globe Üzüm, Yapısı itibariyle açık renkli kırmızı habbeleri olan kaliteli bir üzümdür. Üretimi Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi ve Akdeniz kıyılarında yapılm...
Devamını Oku

Üzüm Asması

Üzüm Asması, Ülkemizde dört mevsimin tam anlamıyla yaşanıyor olması, meyve ve sebze çeşitliliğinin artmasına neden olmuştur. Bu eşsiz coğrafyanın bizler...
Devamını Oku

Kuş Üzümü

Kuş üzümü, koyu renkli, çekirdeksiz ve küçük üzümdür. Kuş üzümü yıllardır mutfaklarda güzel yemeklerin ana malzemesi olarak kullanılmaktadır. Esasen kuş üzüm...
Devamını Oku

Çekirdeksiz Üzüm Çeşitleri

Çekirdeksiz Üzüm Çeşitleri, Yurdumuzda iklimin ve toprak özelliklerinin çok olması sebebiyle, çekirdeksiz üzüm yetiştiriciliğinde önemli yere sahiptir. Çekir...
Devamını Oku

Sofralık Üzüm Çeşitleri

Sofralık Üzüm Çeşitleri, ülkemizin ve dünyanın birçok bölgesinde yetiştirilen üzüm birçok alanda kullanılmaktadır. Üzüm yetiştirmek zahmetli olmasına rağmen ...
Devamını Oku

Diyette Kuru Üzüm

Diyette Kuru Üzüm, Kuru üzüm kişiyi uzun süre tok tutmasından ve açlık hissi vermemesinden dolayı diyet programlarında sıklıkla kuru üzüme yer verilir. Kilo ...
Devamını Oku

Kuru Üzüm Çeşitleri

Kuru üzüm çeşitleri, kuru üzüm ülkemizin her bölgesinde yetiştirilebilen bir üründür. Ayrıca kurutulmuş hali dünya ticaretinde önemli bir yere sahip ihraç ür...
Devamını Oku

Üzüm Fidanı

Üzüm Fidanı, Asma şeklinde yetiştirilmeye elverişli olan meyve verimi sağlayan bir fidan türüdür. Birçok iklim ve toprak türüne uyum sağlayan bu fidan özelli...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Üzüm Nasıl Kurutulur
Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir
Üzüm İlaçlama
Üzüm Hangi Bölgede Yetişir
Siyah Üzüm Çeşitleri
Son Forum Konuları
Çavuş Üzümünün Latince Adı Nedir?
Çekirdekli Kırmızı Üzümün Kurusu Neden Yapılmıyor
Kırmızı Üzüm
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024