Besni Üzümü

Besni Üzümü: Güneydoğu bölgemizde yer alan Adıyaman'ın Besni ilçesinde üretimi yapılan ve tüm Türkiye tarafından bilinen meşhur bir üzümdür. Anadolu Yarımadası kültür asmasının anavatanı olarak kabul edilmekte bu bölgede bağcılık ve üzümcülükle uğraşma yaygın ve yoğun bir şekilde yapılmaktadır. Bağcılık işleri çok eski tarihlerden itibaren Besni ekonomisi ve kültüründe önemli bir yer tutmakta olup, ismini Besni ilçesinin adından alan üzüm, değişik türleri vardır.
İlçenin genelinde Besni Üzümü olarak bilinen Peygamber Üzümünün, Besni çevresi dikkate alınırsa 5.000 dekarlık bir alanda yetiştiriciliği yapılır. Bu alanda yaş üzüm üretim rekoltesi ise yaklaşık 8.000-10.000 ton civarındadır.

Besni Üzümünün Üretimi: bu üzüm; kesim, taneleme, yağlama ile kurutma evresinden geçmektedir. Diğer adıyla patos denilen potasyum ile zeytinyağının karışımından elde edilen sıvı karışımıyla yağlanarak kurutulur. Karışıma ilave edilen Zeytinyağının asit oranı 3-4, Patos derecesiyse 15 derece suda ortalama 17 derece olacak şekilde ayarlanır. Sıvıdaki bu oranlar genel olması ile üzüm olgunluğu, sağlamlığı ve hava durumuna göre farklılık gösterir.

Besni Üzümünün Faydaları: Üzümün genel olarak faydalarına göz atacak olursak; üzümde bulunan kalsiyum, potasyum ve demir, minerallerinin, kemiklerin gelişmesi ile kansızlığa, halsizliğe, zayıflığa iyi geldiği, ishali tedavi ettiği bilinmektedir. Zayıf olup da kilo almak isteyen ya da rejim yapmak isteyenlere üzüm tavsiye edilir.
Çünkü üzüm enerji deposu, Protein ile karbonhidratın membasıdır. A, B1, B2, B6, C vitaminlerinin yanında, demir, fosfat, kalsiyum, fosforik asit, organik asitler ve formik asit mineralleri bulundurur. Bir insandaki kalsiyum ihtiyacının 1/5 ile demirin 1/3'ü üzümden karşılanır. Unutkanlığı azaltan etkileri vardır. Diş çürümesini önler. Üzüm içeriğinde %20 oranında kana karışan şeker bulunur. Bu özelliği nedeniyle Besni üzümü beden ve zihni olarak çalışanlara iyi bir besin kaynağıdır. Üzümün besin türü annenin sütüne benzer. Bol miktarda demir minerali ve kan yapar.

Besni Üzümünün Özellikleri: Ağustos ayının ikinci yarısında olgunlaşan Besni üzümünün salkımı silindir ve konik şeklinde, sık yapılı ve iridir. Tane kabuk rengi yeşil sarı, şekli ise kısa ve oval. Ayrıca ince kabuklu ve 2-3 çekirdeklidir. 10 adedinin ağırlığı:250-700 gram gelir.
21.01.2024 16:47:01
Besni Üzümü ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Besni Üzümü Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Besni Üzümü"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Üzüm Nasıl Kurutulur

Üzüm Nasıl Kurutulur, Üzüm, çoğu insanların severek yediği bir meyvedir. Ancak her meyve gibi bu meyvede zamanla bozulacağından dolayı, bu bozulmayı geciktir...
Devamını Oku

Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir

Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir, Bektaşi üzümünün nerelerde yetiştiğine bakmadan önce bu üzüm hakkında biraz bilgi sahibi olalım. Bektaşi üzümü özellikle safa k...
Devamını Oku

Üzüm İlaçlama

Üzüm İlaçlama, Üzüm anayurdu Ege Bölgesi olarak bilinen bir bitki türüdür. Üzüm ağaçlarına asma adı verilir. Asma ağaçlarında oluşan üzüm salkımları üzüm mey...
Devamını Oku

Üzüm Hangi Bölgede Yetişir

Üzüm Hangi Bölgede Yetişir: Üzüm soğukta –40 dereceye kadar dayanabilen bir meyve türüdür. Bu nedenle mevcut meyveler içerisinde üretim alanı çok genişt...
Devamını Oku

Siyah Üzüm Çeşitleri

Siyah üzüm çeşitleri, Siyah üzümün çekirdeğinden kurusuna ve yaprağına kadar şifa deposu olan bir besindir. Siyah üzüm kansızlık, migren, hazımsızlık, yumurt...
Devamını Oku

Çavuş Üzüm

Çavuş Üzüm, Ülkemizin iklim ve toprak yapısı bağcılık için uygun şartlara sahip olduğundan, bazı türleri bazı bölgelere özgü olmakla birlikte, üzümün her çeş...
Devamını Oku

Üzüm Aşısı

Üzüm aşısı, genellikle bitkinin çoğalmasında kullanılan yöntemdir. Bitkinin çeşidinden bir gözün çıkarılması veya kalem ismi verilen bir parça dal parça...
Devamını Oku

Üzüm Çekirdeği Kremi

Üzüm çekirdeği kremi, piyasada birçok bitki ve besin içerikli kremler mevcuttur. Her birinin farklı farklı özellikleri ve yararları vardır. Toplumda yaygın o...
Devamını Oku

Üzüm Cinsleri

Üzüm Cinsleri: Ülkemiz üzüm kültürünün anavatanı olarak kabul edilen bir ülkedir. Anadolu'da üzüm bağcılığın tarihçesi M. Ö. 5000 senesine kadar dayanma...
Devamını Oku

Kan Üzümü

Kan Üzümü, Genellikle tadı güzel olduğundan dolayı insanlar çok fazla tüketim yaparlar. Damak tadına doyum olmaz. Kanüzümü olarak bilinir. Ancak bunun...
Devamını Oku

Köpek Üzümü

Köpek Üzümü, Latince adı Herba solani nigri olan ve ülkemizin bazı yörelerinde safur, it üzümü, yaban asması olarak da bilinen bir bitkidir. Çok fazla ağır o...
Devamını Oku

Red Globe Üzüm

Red Globe Üzüm, Yapısı itibariyle açık renkli kırmızı habbeleri olan kaliteli bir üzümdür. Üretimi Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi ve Akdeniz kıyılarında yapılm...
Devamını Oku

Üzüm Asması

Üzüm Asması, Ülkemizde dört mevsimin tam anlamıyla yaşanıyor olması, meyve ve sebze çeşitliliğinin artmasına neden olmuştur. Bu eşsiz coğrafyanın bizler...
Devamını Oku

Kuş Üzümü

Kuş üzümü, koyu renkli, çekirdeksiz ve küçük üzümdür. Kuş üzümü yıllardır mutfaklarda güzel yemeklerin ana malzemesi olarak kullanılmaktadır. Esasen kuş üzüm...
Devamını Oku

Çekirdeksiz Üzüm Çeşitleri

Çekirdeksiz Üzüm Çeşitleri, Yurdumuzda iklimin ve toprak özelliklerinin çok olması sebebiyle, çekirdeksiz üzüm yetiştiriciliğinde önemli yere sahiptir. Çekir...
Devamını Oku

Sofralık Üzüm Çeşitleri

Sofralık Üzüm Çeşitleri, ülkemizin ve dünyanın birçok bölgesinde yetiştirilen üzüm birçok alanda kullanılmaktadır. Üzüm yetiştirmek zahmetli olmasına rağmen ...
Devamını Oku

Diyette Kuru Üzüm

Diyette Kuru Üzüm, Kuru üzüm kişiyi uzun süre tok tutmasından ve açlık hissi vermemesinden dolayı diyet programlarında sıklıkla kuru üzüme yer verilir. Kilo ...
Devamını Oku

Kuru Üzüm Çeşitleri

Kuru üzüm çeşitleri, kuru üzüm ülkemizin her bölgesinde yetiştirilebilen bir üründür. Ayrıca kurutulmuş hali dünya ticaretinde önemli bir yere sahip ihraç ür...
Devamını Oku

Üzüm Fidanı

Üzüm Fidanı, Asma şeklinde yetiştirilmeye elverişli olan meyve verimi sağlayan bir fidan türüdür. Birçok iklim ve toprak türüne uyum sağlayan bu fidan özelli...
Devamını Oku

Üzüm Pestili

Üzüm Pestili, Üzüm pestili, üzerine badem kırıkları atılan ince yufka gibi olan kurutulmuş meyve ezmesidir. Üzüm pestili çok güzel lezzettir. Zevkle yen...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Üzüm Nasıl Kurutulur
Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir
Üzüm İlaçlama
Üzüm Hangi Bölgede Yetişir
Siyah Üzüm Çeşitleri
Son Forum Konuları
Çavuş Üzümünün Latince Adı Nedir?
Çekirdekli Kırmızı Üzümün Kurusu Neden Yapılmıyor
Kırmızı Üzüm
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024