Bektaşi Üzümü

Bektaşi üzümü, iltihap yok edici etkisiyle, idrar söktürücü, safra kesesini temizleyici, kanı temizleyen etkisiyle sağlığın korunmasında önemli meyveler arasındadır. Küçük taneli olan bektaşi üzümü fosfor, bakır ve potasyum bakımından da zengindir. Sayısı kırkı aşan türleriyle bu meyveyi çeşitli şekillerde tüketebilirsiniz. Taze olarak, jöle, komposto, reçel, çaylara aroma verecek şekilde hazırlayarak bu meyvenin faydalarından sizlerde yararlanmaya başlayabilirsiniz.
Bektaşi üzümü halk arasında frenk üzümü, kurt üzümü diye de bilinir. Moğolistan, Hindistan ve Tibet bölgesinde yoğun şekilde tüketilen bu meyve oralarda Goosebery, Amla adıyla bilinir. Ülkemizinde pek çok yöresinde yetişen bektaşi üzümü oldukça zengin bir C vitamini kaynağıdır. Lezzet olarak üzümü andıran tadı biraz ekşidir. Haziran ayının gelmesiyle olgunlaşan meyvelerin sarı kırmızı küçük taneleri şifa açısından çok kıymetlidir.

Bektaşi üzümü oldukça verimlidir. Hemen her toprak yapısında yetiştiriciliği yapılabilir. Ancak en verimli topraklar yumuşak yapılı, suyun bol olduğu yerlerdir. Özellikle ılıman iklimde kendiliğinden de yetişir. Çin tıbbında alternatif tedavi alanında çok kullanılan bu meyve farklı renkleri ve tadıyla her yaştan kişinin tüketimine uygundur. Bektaşi üzümünün ağaçlarının boyu bir metreyi geçmez. Üzüme benzese de yaprakları tüylüdür. Ağaçlar oldukça bereketli olup, salkımlar halinde meyve verir. Bu meyvenin en önemli özellikleri arasında bir salkımda çok sayıda renge sahip üzümün olmasıdır.
Bu nedenle bektaşi üzümünün görselliği çok fazladır. Bu özelliği nedeniyle pastacılık alanında süslemelerde tercih edilir.

Bektaşi üzümü faydaları nelerdir?


Bektaşi üzümü ayurveda tedavisinde kullanılmaktadır. Antioksidan etkisi yüksek olan meyvede portakalın on katı C vitamini bulunur. Ayrıca B kompleks vitaminleri, A vitamini, demir, fosfor, kalsiyum zenginidir. Kansere karşı koruyuculuğu vardır. Sağlık alanından pek çok faydası sayılabilir. Bunlar arasında;

Bektaşi üzümü saç bakımı: Saçların uzamasına yardımcı olan bu meyve, aynı zamanda saç rengini oluşturan pigment hücrelerini arttıran etkiye sahiptir. Bu nedenle saçların beyazlaşmasını geciktirir, hatta beyazların tekrar renklenmesini sağlar. Bektaşi üzümünden elde edilen yağ bu amaçla çok kullanılmaktadır. Ayrıca meyvenin suyunu saçlara sürmek, taze olarak tüketmekte aynı etkiyi yapar.

Bektaşi üzümü gözlere faydalıdır: Görme yeteneğini güçlendiren, gözdeki miyop, göz tansiyonu, katarakt gibi sorunlara engel olan bektaşi üzümü, antioksidan etkisi ve A vitamini içeriğiyle, uzmanlar tarafından gözler için tavsiye edilmektedir.

Bektaşi üzümü yaşlılık karşıtıdır: bu meyve kemik sağlığına çok faydalıdır. Vücutta kalsiyumun etkin şekilde kullanılmasını sağlar. Protein mekanizması üzerinde de etkilidir. Bu sayede hücre gelişiminde, kas gelişiminde önemli etkiler yapar ve sizleri yaşlılığa karşı korumaya alır.

Adet dönemi sorunlarına iyi gelir: Bektaşi üzümü hem adet düzensizliklerini gidermede hem de bu dönem etkili olan krampları azaltmada faydalıdır.

Bektaşi üzümü diyabete ve kalp hastalıklarına faydalıdır: Kan şekerini düşüren bu meyve, aynı zamanda kötü kolesterolü düşürür. Hafif diüretik etkisiyle yağların çözünerek idrarla dışarıya atılmasını sağlar. Bektaşi üzümü idrar yolu enfeksiyonlarına, rahim ağzı iltihabına iyi gelir, zayıflamada önemli bir destek sağlar. Kalp kaslarını güçlendirir, kalbin kan akımını düzenler, kolesterol birikimini azaltır. Hücrelerin oksijenden en iyi şekilde yararlanmasını sağlar.

Sindirim sorunlarına iyi gelir: Bektaşi üzümü bağırsak hareketlerini arttırarak, kabızlığa çözüm olur. Günümüzde yaygın olan kolon kanserine karşı koruyucudur.

Bektaşi üzümü enfeksiyonlarla savaşır: Antibakteriyel etkisi güçlü olan bu meyve enfeksiyonlardan koruyucu etki gösterir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Beyaz kan hücrelerinin artmasını sağlayarak, toksinlerin dışarıya atılmasında etkili olur.

Bektaşi üzümü anti aging etkisi gösterir: Antioksidan içeriği yüksek olan bu meyve serbest radikallerin azalmasını sağlayarak, ortaya çıkacak sorunlara engel olur. Ciltteki kırışıklıkları, yaşlılık lekelerini önler. Ayrıca romatizmal sorunları giderir.

Bektaşi üzümü taze olarak tüketildiğinde içeriğinde %80 oranında su, karbonhidratlar, protein, mineraller ve lif bulunur. Genel vücut sağlığına önemli faydaları olur. Özellikle mide, solunum, beyin, idrar, kardiovasküler sorunlarına karşı iyi gelir. Tırnakların ve dişlerin sağlıklı olmasını sağlar. Seratonin içerdiği içinde, tüketildiğinde rahatlama sağlar. Bu etkisiyle depresyondan koruyucu etki yapar.
20.01.2024 02:18:34
Bektaşi Üzümü ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Bektaşi Üzümü Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Bektaşi Üzümü"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Üzüm Nasıl Kurutulur

Üzüm Nasıl Kurutulur, Üzüm, çoğu insanların severek yediği bir meyvedir. Ancak her meyve gibi bu meyvede zamanla bozulacağından dolayı, bu bozulmayı geciktir...
Devamını Oku

Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir

Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir, Bektaşi üzümünün nerelerde yetiştiğine bakmadan önce bu üzüm hakkında biraz bilgi sahibi olalım. Bektaşi üzümü özellikle safa k...
Devamını Oku

Üzüm İlaçlama

Üzüm İlaçlama, Üzüm anayurdu Ege Bölgesi olarak bilinen bir bitki türüdür. Üzüm ağaçlarına asma adı verilir. Asma ağaçlarında oluşan üzüm salkımları üzüm mey...
Devamını Oku

Üzüm Hangi Bölgede Yetişir

Üzüm Hangi Bölgede Yetişir: Üzüm soğukta –40 dereceye kadar dayanabilen bir meyve türüdür. Bu nedenle mevcut meyveler içerisinde üretim alanı çok genişt...
Devamını Oku

Siyah Üzüm Çeşitleri

Siyah üzüm çeşitleri, Siyah üzümün çekirdeğinden kurusuna ve yaprağına kadar şifa deposu olan bir besindir. Siyah üzüm kansızlık, migren, hazımsızlık, yumurt...
Devamını Oku

Çavuş Üzüm

Çavuş Üzüm, Ülkemizin iklim ve toprak yapısı bağcılık için uygun şartlara sahip olduğundan, bazı türleri bazı bölgelere özgü olmakla birlikte, üzümün her çeş...
Devamını Oku

Üzüm Aşısı

Üzüm aşısı, genellikle bitkinin çoğalmasında kullanılan yöntemdir. Bitkinin çeşidinden bir gözün çıkarılması veya kalem ismi verilen bir parça dal parça...
Devamını Oku

Üzüm Çekirdeği Kremi

Üzüm çekirdeği kremi, piyasada birçok bitki ve besin içerikli kremler mevcuttur. Her birinin farklı farklı özellikleri ve yararları vardır. Toplumda yaygın o...
Devamını Oku

Üzüm Cinsleri

Üzüm Cinsleri: Ülkemiz üzüm kültürünün anavatanı olarak kabul edilen bir ülkedir. Anadolu'da üzüm bağcılığın tarihçesi M. Ö. 5000 senesine kadar dayanma...
Devamını Oku

Kan Üzümü

Kan Üzümü, Genellikle tadı güzel olduğundan dolayı insanlar çok fazla tüketim yaparlar. Damak tadına doyum olmaz. Kanüzümü olarak bilinir. Ancak bunun...
Devamını Oku

Köpek Üzümü

Köpek Üzümü, Latince adı Herba solani nigri olan ve ülkemizin bazı yörelerinde safur, it üzümü, yaban asması olarak da bilinen bir bitkidir. Çok fazla ağır o...
Devamını Oku

Besni Üzümü

Besni Üzümü: Güneydoğu bölgemizde yer alan Adıyaman'ın Besni ilçesinde üretimi yapılan ve tüm Türkiye tarafından bilinen meşhur bir üzümdür. Anadolu Yar...
Devamını Oku

Red Globe Üzüm

Red Globe Üzüm, Yapısı itibariyle açık renkli kırmızı habbeleri olan kaliteli bir üzümdür. Üretimi Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi ve Akdeniz kıyılarında yapılm...
Devamını Oku

Üzüm Asması

Üzüm Asması, Ülkemizde dört mevsimin tam anlamıyla yaşanıyor olması, meyve ve sebze çeşitliliğinin artmasına neden olmuştur. Bu eşsiz coğrafyanın bizler...
Devamını Oku

Kuş Üzümü

Kuş üzümü, koyu renkli, çekirdeksiz ve küçük üzümdür. Kuş üzümü yıllardır mutfaklarda güzel yemeklerin ana malzemesi olarak kullanılmaktadır. Esasen kuş üzüm...
Devamını Oku

Çekirdeksiz Üzüm Çeşitleri

Çekirdeksiz Üzüm Çeşitleri, Yurdumuzda iklimin ve toprak özelliklerinin çok olması sebebiyle, çekirdeksiz üzüm yetiştiriciliğinde önemli yere sahiptir. Çekir...
Devamını Oku

Sofralık Üzüm Çeşitleri

Sofralık Üzüm Çeşitleri, ülkemizin ve dünyanın birçok bölgesinde yetiştirilen üzüm birçok alanda kullanılmaktadır. Üzüm yetiştirmek zahmetli olmasına rağmen ...
Devamını Oku

Diyette Kuru Üzüm

Diyette Kuru Üzüm, Kuru üzüm kişiyi uzun süre tok tutmasından ve açlık hissi vermemesinden dolayı diyet programlarında sıklıkla kuru üzüme yer verilir. Kilo ...
Devamını Oku

Kuru Üzüm Çeşitleri

Kuru üzüm çeşitleri, kuru üzüm ülkemizin her bölgesinde yetiştirilebilen bir üründür. Ayrıca kurutulmuş hali dünya ticaretinde önemli bir yere sahip ihraç ür...
Devamını Oku

Üzüm Fidanı

Üzüm Fidanı, Asma şeklinde yetiştirilmeye elverişli olan meyve verimi sağlayan bir fidan türüdür. Birçok iklim ve toprak türüne uyum sağlayan bu fidan özelli...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Üzüm Nasıl Kurutulur
Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir
Üzüm İlaçlama
Üzüm Hangi Bölgede Yetişir
Siyah Üzüm Çeşitleri
Son Forum Konuları
Çavuş Üzümünün Latince Adı Nedir?
Çekirdekli Kırmızı Üzümün Kurusu Neden Yapılmıyor
Kırmızı Üzüm
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024