{ "title": "Üzüm Yetiştiriciliği", "image": "https://www.uzumler.gen.tr/images/Uzum-Yetistiriciligi-76647.jpg", "date": "19.01.2024 07:38:16", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Üzüm Yetiştiriciliği, Birçok kişinin severek tükettiği meyveler arasında yer alan üzüm aynı zamanda pekmezi yapılarak da tüketileceği için yetiştiriciliği oldukça yaygın yapılan bir meyvedir. Sağlık açısından faydaları saymakla bitmeyecek kadar çok olan üzüm aynı zamanda şarap, cevizli sucuk, kuru üzüm ve pestil olarak da tüketilir. Ülkemizde en çok da Akdeniz Bölgesinde üzüm yetiştiriciliğiyapılır. Bununla beraber Ege Bölgesinde de oldukça yaygın yetiştirilen üzüm aynı zamanda yurt dışına da ihraç edilmektedir. Zevkli olarak yapılan üzüm yetiştiriciliği bazı yöntemleri bilindiği takdirde oldukça kolay yapılır. Sizde kendiniz üzüm yetiştiriciliği yapmak istiyorsanız bu bilgilerden faydalanabilirsiniz.

Üzüm yetiştiriciliği nasıl yapılır?

Üzümün İklim ve toprak isteği

Toprağın ve asmada yetişecek olan üzüm ile uyum içerisinde olması oldukça önemlidir. Uzun bir gelişme dönemine sahip olan üzüm için en uygun sıcaklık 10 derecedir. Sıcaklık bu dereceye ulaştığında üzümün gelişmesi daha iyi olur. Bu nedenle sonbahar mevsiminde ısının düşmesi ile gelişimi yavaşlayan üzüm asmasının kökleri toprağın derinliğine inmesi nedeniyle yağışın iyi olduğu yerlerde daha iyi yetişir. İlkbahar mevsiminin başlangıcı ve kış mevsiminde yağan yağmurların oldukça yararlı olduğu üzüm asmasının ilkbahar yağışları başlamadan evvel bazı hastalıkları ortaya çıkabilir. Kökleri derine inen bir bitki olması nedeniyle üzüm, yumuşak dokulu topraklarda daha iyi yetişir. Bu nedenle üzüm yetiştiriciliğinde toprağın önemi büyüktür. Su geçiren, derin ve su tutma özelliği yüksek olan topraklardan hoşlanan üzüm asmasının köklerinin gelişmesi açısından uygun topraklarda veremi daha iyi olur. Su geçirir killi topraklar, kalkerli topraklar ve humuslu toprakları üzüm yetiştiriciliği açısından oldukça uygundur.

Üzüm Budama

Gelişimi açısından büyük bir öneme sahip olan üzüm budaması beceri isteyen bir uygulamadır. Bu nedenden dolayı yüksek verim, kalite ve boncuklanma probleminin giderilmesi bakımından doğru budama yapılması gerekir. Yanlış budama üzümünün kalitesinin düşmesine ve verimin azalmasına neden olur. Budama işlemi yaşlı dallar ve sürgünlerden yapılacak kısaltma ve seyreltme ile yapılır. Üzüm yetiştiriciliğinde kış budaması oldukça önemlidir. Kış budamasında sürgün şeklinde meydana gelen dalların çoğunluğu kesilerek çıkarılır. Yaz budaması ise uç alma uygulaması ile yapılır. Üzüm yetiştiriciliğinde her yıl budama yapılmasına ürünün miktarı, kök gelişmesi ve olgunlaşması bakımından önem verilmelidir.

Üzümlerin Sulanması

Üzümün en çok geliştiği dönem olan mayıs haziran aylarında sulamaya önem verilmelidir. Aksi takdirde girişim yavaşlamakla beraber üzüm yaprakları solar. Özellikle de kışın kurak geçtiği mevsimlerde bitki uyanmadan su verimi yapılmalı ve sonra toprak işlenmelidir. Üzümde çiçeklenmeden sonra sulama dikkatli yapılmalıdır. Genellikle karık usulü yapılması gereken sulama işlemi aynı zamanda sprink yöntemi ile de yapılabilir.

Üzüm Gübreleme

Üzümün miktarı ve kalitesinin artması için yapılan gübreleme, üzümde oluşacak hastalıklar ve dona karşı bitkinin gücünün artmasını sağlar. Üzüm yetiştiriciliğinde sonbahar mevsiminde toprak işlenirken fosforlu ve çiftlik gübresi toprakla karıştırılarak verilirken İlkbaharda azotlu gübre tercih edilir.

Üzümlerin Hasat edilmesi

Üzümün türüne göre olgunlaşma suresi farklı olduğundan hasat zamanı değişebilir. Üzümün lezzeti ve şekli yeterli seviyeye ulaştığında hasat yapılabilir. Üzüm yetiştiriciliğinde hasat yapılırken, üzüm tanelerine zarar vermeden olgun olan salkımların alınması gerekir.
" } ] }