{ "title": "Üzüm Yaprağı Sarması", "image": "https://www.uzumler.gen.tr/images/Uzum-Yapragi-Sarmasi-44282.JPG", "date": "20.01.2024 11:17:54", "author": "Gülşen boğa", "article": [ { "article": "Üzüm yaprağı sarması, birçok mutfakta ve ev hanımlarının olmazsa olmazıdır. Üzüm yaprağı sarması birçok kişinin severek tükettiği bu yemek hamarat ellerle yapılınca sofraların renkli görünmesi severek yenilen yaprağın tadını hemen herkes bilir. Yapılışı biraz hamaratlı ellere bakan üzüm yaprağı sarması son derece lezzetli ve görsel olarak da muhteşem bir yemek seçimidir. Ne kadar zahmetli bir yemek olsa da sofralarda keyifle yenilmesi her mutfak hanımını mutlu eder. Bilindiği gibi üzüm yaprağı sarması yaz aylarında asmalardan toplanır kış aylarına hazırlanarak salamura olarak kurulur. Birçok kişinin yaz aylarında hazırlayıp kışa saklanması tabii ki ev hanımlarının tercihi ve damak zevkine kalmıştır. Nasıl seviliyorsa ev hanımları o şekil hazırlığını yapar, salamura olan üzüm yaprağının sarması kışa hazırlığı bol tuzla saklanır ve kış aylarında yapılmadan tuzu giderilerek 1 gün önceden ıslatılarak hazırlanır. Yaz aylarında ise taze toplanmış ekşimsi tadıyla adından çok söz ettiren yaprağın tadı bir başka güzel olmaktadır.