{ "title": "Üzüm Sirkesi", "image": "https://www.uzumler.gen.tr/images/Uzum-Sirkesi-58523.jpg", "date": "19.01.2024 23:13:37", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Üzüm Sirkesi, Eskiden genellikle köylerde büyük toprak kaplar içinde yapılırmış. Daha sonra şehirlere yerleşim sonucu, fabrikalarda sirke üretilmesi ile doğal olarak yapılan sirke tercih edilmez olmuştur. Uzmanlar bile ilaçlara ek olarak bazı hastalıklara sirke tüketimi önermektedir.
Doğal sirke, alışılmışın dışında o kadar da keskin tatlı ve asidik değildir. Yarıca doğal sirkenin sağlığa da birçok faydası vardır. Üzüm sirkesi safrayı giderir, yemek ihtiyacını azaltır, hazmı ve sindirim kolaylaştırır, vücudu zayıflatır. Müzmin öksürük ile nefes darlığı şikâyetleri için faydalıdır, zehirlenmeler için ısıtılarak içilir. Üzüm sirkesi bir miktar suyla karıştırıp içilirse, uykusuzluğa ve yorgunluğa iyi gelir.

Üzüm Sirkesi İçin Kullanılacak Malzemeleri
Üzüm Sirkesi Nasıl Yapılır?

Üzüm sirkesi yapımında, çürük üzüm kısımları ve sapları da kullanılabilir. Üzümün çekirdekli, siyah veya beyaz olması fark etmez. Üzümün yenmeyen kısımları, yani çürüğü ve sapını 5 litre cam kavanozun içine koyun. Plastik kaplar da kullanabilir fakat üzüm sirkesi için sağlık yönünden, cam ya da ahşap malzeme olması daha iyidir. Bir miktar çürük üzüm ve sapı için, 3 ölçü su ilavesi yapın, yani bir ölçü üzüme, 3 katı kadar su eklenebilir. Kavanozun ağzını bir tülbentle kapatın ki, bu hem hava almayı sağlasın hem de içine sinek ve benzeri haşerelerin girmesini önlesin. Ara sıra karıştırmayı ihmal etmeyin. Bir süre sonra üzüm sirkesinin üzerinde beyaz bir katman meydana gelir, bu bir küf değildir, sirkeyi meydana getiren bakterilerin atıklarıdır. Yani bu doğal bir oluşumdur. Sirke 10-15 gün süre ile beklesin, üzüm ve üzüm sapları iyice yumuşayacaktır. Bu sürenin sonunda, sirkeyi ince bir süzgeçten geçirip, süzün. Üzümün cüruflarını iyice sıkıp, üzüm suyunu çıkarın. Geri kalan kuru atıkları çöpe atın veya bir toprağa karıştırın. Elde edilen sirke suyuna ufak bir ekmek içi, birkaç tane nohut ve 1 tatlı kaşığı miktarı tuz (Kaya tuzu, turşu için kullanılan tuz) ilave edin. Tuz sirkenin şarap oluşumunu önler. Kavanozun ağzını sıkıca kapatıp, bu şekilde 40 gün kadar dinlendirin. Üzüm sirkesi ne kadar uzun süre bekletilirse, o denli iyi olur Ayrıca bu sirkenin içine zevke göre tarhun, melisa ya da kekik koyabilirsiniz.

Afiyet olsun.

" } ] }