{ "title": "Üzüm Sarması", "image": "https://www.uzumler.gen.tr/images/Uzum-Sarmasi-21231.jpg", "date": "19.01.2024 20:59:04", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Üzüm Sarması, özellikle üzüm yaprağından hazırlanan sarma büyük küçük herkes tarafından en çok sevilerek tüketilen ve sofraların baş tacı olan lezzetli yemek çeşidinden bir tanesidir. Üzüm sarması özellikle yaz aylarında üzümün körpecik yaprakları kullanılarak yapılmaktadır. Üzüm sarmasını isterseniz kıymalı isterseniz zeytinyağlı olarak kendi damak zevkinize uygun olarak pişirebilirsiniz. Eğer kış aylarında üzüm sarması yemek isterseniz, salamura olarak saklayabilirsiniz. Hamarat hanımlar genellikle kış ayları için her türlü besin maddesini hazırlayarak derin dondurucuda ya da serin ve karanlı bir ortamda muhafaza etmektedir. Üzüm sarması günlük akşam yemeklerinde tercih edilirken, aynı zamanda düğün yemeklerinde, özel misafirlere, hanımların altın gününde, kermeslerde ve daha pek çok özel günde en sık olarak yapılan nefis yemektir. Üzüm sarması biraz zahmetli bir iş olsa da piştikten sonra o mükemmel lezzeti herkesi cezbetmektedir.

Üzüm Sarması İçin Gerekli Olan Malzemeleri
Üzüm Sarması Nasıl Yapılır?

Salamura üzüm yaprağı kullanacaksanız mutlaka ılık suyun içerisinde 3-4 saat kadar bekletmek gerekmektedir. Bekleyen üzüm yapraklarını bol su ile yıkadıktan sonra çok sıkmadan yaprakları ezmeden avuç içinde hafif şekilde sıkın. Taze üzüm yaprağında ise kaynamış sıcak suyun içine taze yaprakları atıp sararıncaya kadar birkaç dakika haşlayın ve ardından soğuk suyun içine atalım. Elimiz ile sıkıp kabın içine alalım. İç harcını hazırlamak için kuru soğanların kabuklarını soyalım ve yemeklik olacak şekilde küp-küp doğrayalım. Daha sonra tavanın içine sıvı yağı ekleyelim, üzerine doğranmış kuru soğanı ve dolmalık fıstıkları ilave edip kavurmaya başlayalım. Soğanların ve fıstıkların rengi pembeleştikten sonra yıkanmış pirinci ilave edelim. Tarçını, tuzunu ve yenibaharı ekleyip karıştıralım. Üzerine bir bardak sıcak su ekleyip kısık ateşte pişirelim. Harç hazır olunca nane ve kuş üzümünü ekleyelim. Yaprakların sap kısımlarını kopardıktan sonra hazırladığımız harçtan bir miktar içine koyduktan sonra sigara böreği gibi saralım. Sardığımız üzüm sarmalarını sıra ile tencereye dizelim en üstüne ekşi olması için limon dilimleri ve sıcak suyunu ilave edelim. Tenceredeki su kaynadıktan sonra ocağın altını kısalım ve suyunu çekinceye kadar pişirelim. Üzüm sarması piştikten sonra servis tabağına alalım.

Afiyet olsun.
" } ] }