{ "title": "Üzüm Pestili", "image": "https://www.uzumler.gen.tr/images/Uzum-Pestili-17338.jpg", "date": "20.01.2024 02:27:07", "author": "omer secgunler", "article": [ { "article": "
Üzüm Pestili, Üzüm pestili, üzerine badem kırıkları atılan ince yufka gibi olan kurutulmuş meyve ezmesidir. Üzüm pestili çok güzel lezzettir. Zevkle yenen üzümden yapılarak kurutulmuş ezmedir. Yapımı eskilere dayanan üzüm pestili meyve tadını saklamanın yöntemlerinden biridir. Üzüm pestili üzüm yetiştiriciliğinin çok olduğu bölgelerde yapılır. Marketlerde satışa sunulmaktadır.

Üzüm Pestili Nasıl Yapılır?

Pestil yapımı için ayrılan üzümlerin çöpleri çok dikkatli olarak temizlenir, iyice yıkanarak temizlenir. Kaynama işlemini yapmak üzere hazırlanan büyük kazan içerisine pestil yapılacak üzümler boşaltılır. Kaynatılarak elde edilen şıra dikkatli olarak süzülür. Elde edilen şıraya yeteri kadar buğday nişastası ilave edilir ve az ateşte yavaş şekilde bulamaç kıvamını alıncaya kadar karıştırılır. Elde edilen bulamaç düz zeminde serili olarak hazır bekleyen beyaz bez üzerine yufka gibi incecik olacak şekilde serilir üzerine kırılarak hazırlanmış badem kırıkları serpilir. Kurutulmak üzere serilen pestilin aynı kalınlıkta olmasına dikkat edilmeli. Birkaç gün içerisinde kurutulan pestil başka bir beyaz bez üzerine ters çevrilerek diğer bezden ayrıştırılır. Ayrışan pestil kare olacak şekilde makasla kesilerek yenmeye hazır hale gelmiş olur üzüm pestili. Üzüm pestili ev dede yapılabilir.

Üzüm Pestili Tüketimi: Üzüm pestili genellikle içerisine ceviz veya fındık konularak tüketilir. Üzüm pestili tereyağı ile kavrularak üzerine yumurta kırılarak tatlısı yapılır. Tüketilen üzüm pestili vücudun bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Üzüm pestili çok önemli enerji kaynağıdır.
" } ] }