{ "title": "Üzüm Nerede Yetişir", "image": "https://www.uzumler.gen.tr/images/Uzum-Nerede-Yetisir-69162.jpg", "date": "20.01.2024 10:06:53", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "Üzüm Nerede Yetişir, Üzüm, insanların binlerce yıldır yetiştirdiği ve meyvelerinden çeşitli yollarla yararlandığı bitkilerin başında gelmektedir. Bilinen tarihte üzümün anavatanı Anadolu ve Kafkaslar olduğudur. Dünya üzerinde en fazla çeşidi olan üzümün 15000 yakın çeşidi olduğu tahmin edilmektedir. Üzümün anavatanı sayılan Anadolu'da ise 1200'e yakın çeşidi olduğu tahmin edilmektedir. Üzüm nerede yetişir sorusuna kısaca, yeşil yapraklı bitkilerin yetiştiği her yerde yetişir cevabı yeterli olacaktır.

Üzüm Nerede Yetişir?

Coğrafi şartlar açısından Anadolu'ya benzerlik gösteren alanlarda yetişebilir. Kışın hava sıcaklığının -35 °C kadar dayanabilmektedir. Bu özelliği ile sert iklime dayanıklı olduğunu göstermektedir. Gelişme ve büyüme dönemlerinde hava sıcaklığı ortalaması 10°C civarında olmasını ister. Günlük hava sıcaklığı ortalaması 10 °C'nin altında olmasında ise gelişme ve büyüme görülmez. Bu istatistiklere göre ilkbahar mevsiminin ortalarında başlayan hava sıcaklığı artışı ile gelişme ve büyüme başlar, yaz sonunda ağustos ayında meyveler olgunlaşır. Eylül ayı sonlarına doğru da hasadı yapılır. Ekim ayı itibarıyla soğuyan havalarla birlikte uykuya geçer. Gelişme ve büyümenin hava sıcaklığının artması ile hızlanır. Bu durum yaz mevsiminin sıcak geçmesini bağlıdır. Üzüm çeşidine göre de sıcaklık arıtışı isteği değişir. Üzümün tatlanması için meyvenin büyüme döneminde günlük hava sıcaklığı ortalaması 20°C civarında olması gereklidir. Bu isteğe cevap verebilecek yerlerde üzüm yetiştirilebilir.

Üzüm Yetişmesi Uygun Toprak Özelliği

Üzümün yetiştiği çubuklar ya da kütükleri yumuşak, su geçirgen ve derinliği olan toprakları sever. Toprağın yumuşak olması köklerin derinlere doğru çil salmasını sağlar. Kökler derine indikçe kurak dönemlerde toprak tabanı suyundan faydalanır. Bu sebeple toprağın yumuşaklığı ve derinliği çok önemlidir. Üzüm yazları sıcak ve az yağışlı olan bölgelerden oldukça hoşlanır. Yağışlı dönemlerde toprağın su geçirgen olması ve tabanda suyu tutması çok önemlidir. Genelde bu özellikleri tüm üzüm çeşitleri sever. Ancak bazı üzüm çeşitleri farklı özelliklerden de hoşlanmaktadır. Örneğin şaraplık üzümler kalker topraklardan hoşlanır. Killi topraklarda da su geçirgen özelliği taşıması şartıyla üzüm yetişebilmektedir. Mineral eksikliği olan topraklarda yeterli gübrelemeyle üzüm yetişebilmektedir. Üzüm humuslu topraklardan pek hoşlanmamasına rağmen bir miktar humus içeren toprakları sever. Kısaca üzüm yazları sıcak ve kurak bölgelerde; derinliği olan, su geçiren ve yumuşak özelliğe sahip topraklarda yetişir.
" } ] }