{ "title": "Üzüm Nasıl Kurutulur", "image": "https://www.uzumler.gen.tr/images/Uzum-Nasil-Kurutulur-23381.jpg", "date": "21.01.2024 02:47:51", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Üzüm Nasıl Kurutulur, Üzüm, çoğu insanların severek yediği bir meyvedir. Ancak her meyve gibi bu meyvede zamanla bozulacağından dolayı, bu bozulmayı geciktirmek ve bu sevilen meyvenin, mevsiminin dışında da tüketilmesini sağlamak amacıyla ve üzümün bazı türlerinin kurutulmaya elverişli olması nedeniyle kurutma yöntemine başvurulur. Kurutulan üzüm ileriki zamanlarda çerez olarak, hoşaf ve bazı yemeklerde kullanılmaktadır. Peki, üzüm nasıl kurutulur? Aşağıdaki satırlarda bu soruyu cevaplandırmaya çalışacağım.

Üzüm Kurutma İşlemi

Üzüm kurutma iki türlü yapılmaktadır. Bunlar doğal usullerle kurutma yöntemi ve bandırma yapılarak kurutma sitemi.

Doğal Usullerle Kurutma

Bu doğal kurutma usulü genel olarak siyah ve çekirdekli üzüm çeşitleri için uygulanır. Bu usulde; hasat edilen üzüm salkım halinde, üzüm bağında güneş alan uygun bir yere toprak üzerine serilir, bir hafta bekletilir. Bir hafta sonra üzüm salkımının diğer yüzü çevrilir bir hafta daha bu şekilde kalan üzümler doğal ortamında kurutulmuş olur. Bazı yerlerde üzüm salkımları ipe dizilerek çardak veya sundurmalarda da kurutulmaktadır.

Bandırma Yapılarak Üzüm Kurutma

Çekirdekli veya çekirdeksiz beyaz üzümlerse bandırma usulüyle kurutulur. Bu usulde gaye, üzüm tanesi üzerinde bulunan mumsu pus katmanının taneden ayrılmasını sağlayıp ayrıca bir miktar çatlama yaptırarak, tanedeki su kaybını hızlandırıp, kurumada çabuklaştırma ve güzel bir renk elde edilir.

Bandırma için sıvı olarak, potasyum karbonat ve buna zeytinyağı eklenmiş şekli bazı zamanda küllü su, zeytinyağı karışımı kullanılır. Bandırma uygulanan üzüm kâğıt, toprak, beton ya da tel sergi üzerinde kurutulur.

Bandırarak Güneşte Kurutma

Bandırma yönteminde üzümler, bir miktar zeytinyağı katılan potas eriyiğe bandırılıp, sonra da güneşe serilerek kurutulur.

Burada Potas eriğinin yerine küllü su eriyiği de kullanılabilir. Ayçiçeği, pamuk kozası kapçığı, asma çubuğu ya da zakkum külü bu iş için daha elverişlidir. Salkım üzümler, delikli bir kap ya da sepetler ile toplu şekilde, bandırma suyu denilen eriyiğin içine 10-12 kez daldırılıp çıkarılır ve suları süzülerek, sergi yerine ya da kerevet üzerine yan serilir, üzümler hiçbir şekilde üst üste konulmaz.

Güneş önüne serilen bu üzümler, 5-8 günde kurur. Kuruma esnasında üzümlere dokunulmaz, ancak temiz ve güzel renkli kurumaları amacıyla bir miktar bandırma suyu serpilir. Üzümlerin kurumasından sonra avuç içinde ovalanıp, sapları çıkarılır, rüzgâra tutularak ve çalkalama makinesinden geçirilmesi ile üzümün çöpü temizlenir. Üzerindeki potası gidermek içinde soğuk su ile yıkanır. Son olarak her katın arasına limon ya da portakal yaprağı serilip, tahta sandıklara sıkı olarak basılır. 4-5 kilo yaş üzümden 1 kilo kuru üzüm alınır.

Bandırmadan Güneşte Kurutma

Bu yöntem yukarıda siyah üzüm kurutma yönteminde yapılan uygulama gibidir. Bu yazımız ile “üzüm nasıl kurutulur” yöntemlerini öğrenmiş olduk.
" } ] }