{ "title": "Üzüm Hoşafı", "image": "https://www.uzumler.gen.tr/images/Uzum-Hosafi-11445.jpg", "date": "19.01.2024 03:09:33", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "Üzüm Hoşafı, Üzüm hoşafı geçmişten günümüze kadar herkesin ağız tadıyla tüketmiş olduğu bir meşrubat türüdür. Üzüm hoşafı soğuk ya da sıcak olarak tüketilebilir. Osmanlı döneminden günümüze kadar paşaların içmiş olduğu ve özel misafirlere sunulan bu içecek lezzet bakımından oldukça üstündür. Yapımı da bir o kadar kolay olan bu meşrubat hoşaf olarak tüketildiğinde yemeklerin yanında sindirimi kolaylaştırması amacıyla servis edilebilir. Hoşaf içeriğinde bulunan üzümün taneler ile ya da sadece suyu içilerek tüketilmektedir. Herkesin ağız tadı farklıdır, üzümün şeker oranı yüksek olduğundan dolayı hoşaf içeriğine şeker koyulması tercih edilmez isterseniz şeker de ilave edebilirsiniz. Bu sizin tercihiniz. Üzüm hoşafı kırmızı üzümün ya da siyah yüzünden yapıldığında hoşafın suyunun rengi daha tatlı bir renk oluşturacak ve hem göze hem de mideye hitap edecektir.

Üzüm Hoşafı Yapımında Kullanılan Malzemeleri
Üzüm Hoşafı Nasıl Yapılır?

Yapılışına ilk olarak malzeme listesinde hazır olan hoşafın ana malzemesi kuru üzümleri ayıklayarak başlayalım. Kuru üzümleri ayıkladıktan sonra bir kaba alalım ve o kaba kuru üzümleri koyalım üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edelim. Bu şekilde üzümleri 5 dakika sıcak su içinde bekletelim. Üzümler birkaç dakika sonra şişecektir. Sıcak su içerisinde bekletilen üzümler bir süzgeçten geçirilir ve tencereye alınır. Tencere içerisine 1 litre soğuk su eklenir. İsteğe göre şeker ilave edilir. Ben üzüm hoşafı yaparken şeker kullanmıyorum. Üzüm zaten yoğun şeker içeriyor gerek duymuyorum. Tencereye üzümler ve şeker koyulduktan sonra yüksek ateşte üzümler yumuşayıncaya kadar kaynatılır. Üzümler yumuşamaya yakın bir çatal yardımıyla kontrol edilir ve yumuşamış ise ocağın altı kısılır. 5 dakika da bu şekilde kaynatılır. Daha sonra ocağın altı kapatılarak üzüm hoşafı ılık ya da soğuk olarak tüketilir.

Afiyet olsun.
" } ] }