{ "title": "Üzüm Fidanı", "image": "https://www.uzumler.gen.tr/images/Uzum-Fidani-29383.jpg", "date": "22.01.2024 01:18:02", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Üzüm Fidanı, Asma şeklinde yetiştirilmeye elverişli olan meyve verimi sağlayan bir fidan türüdür. Birçok iklim ve toprak türüne uyum sağlayan bu fidan özellikle yazlar sıcak ve kurak kışlar ılık ve yağışlı olan bölgelerde sağlıklı bir şekilde büyümektedir. Toprak isteği bakımından ise alüvyon nitelikli alanlarda oldukça verimli bir şekilde kök salmaktadır. Her bölgenin kendine has üzüm fidanı çeşidi vardır. Bu hususta kırmızı, yeşil, sarı ve yapısal olarak farklı ebatlara sahip üzüm fidanları mevcuttur. Hassas yapıya sahip bu meyve fidanı doğru koşullar altında yetiştirildiğinde kaliteli ürün verimi sağlar. Farklı cinslere sahip üzüm fidanları aşılama yöntemiyle başka üzümlerde çoğaltılabilir. Üzüm fidanı, bahçede veya derin saksılarda havadar alanlarda yetiştirilebilir niteliktedir. Bu noktada özellikle geniş bir bağ alanı oluşturulmak isteniyorsa toprak analizinin yapılıp mineral takviyesinin gerekip gerekmediği yönünde bilgi alınması üzüm fidanının ömrünün uzun olması için son derece önemlidir. Bahse konu olan bu fidan zirai satış noktalarında kolaylıkla temin edilebilir.

Üzüm fidanı yetiştirilmesi Mart veya Ekim ayında yapılmaktadır. Gelişmiş asma halindeki üzüm bağından budama sonrasında fidan elde edilebilir. Söz konusu fidanın hastalıklara maruz kalmaması için zirai ilaçlamanın bilinçli bir şekilde Uzman kişiler tarafından yapılması önemlidir. Öte yandan güneş gören alanların tercih edilmesi fidanın kalite oranını arttırarak hızla büyümesine katkı sağlar.

Üzüm Fidanı Bakımı Nasıl Yapılır?

Bağcılık kapsamında değerlendirilen üzüm fidanı bakımı hususunda öncelik fidanın temin edildiği andan itibaren bir süre su içerinde bekletilip köklenmesini sağlamaktır. Ardından toprakla buluşturulan bu fidanın bakımı aşamasında diğer bir aşama ise dikim sonrası üzüm fidanının olumsuz hava koşullarından etkilenmemesi için çıta eşliğinde bir dayanak ile tutunmasının sağlanması gerekir. Diğer yandan bu fidanın bulunduğu alandaki toprak üzerindeki iri yapılı taşların ayıklanması ve belirli aralıklarla toprağa çapa yapılması bakım için önemli etkenlerden biridir. Bununla birlikte haftalık periyotlar dahilinde üzüm fidanının sulanması gerekmektedir. Bakım için en önemli unsurlardan biri de gübreleme seçeneğidir. Üzüm fidanının filizlenip dal budak salması için organik gübrenin toprağa her ay atılması önem teşkil etmektedir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken şey gübreleme sonrasında derhal sulama işleminin yapılması yönündedir. Aksi halde üzüm fidanı kurumaya yüz tutar. Ayrıca zararlı haşerelerin zararının önlenebilmesi adına ilaçlama yapılması da önemlidir. Bahsedilen bu bakımların yapılmasının ardından gelişim gösteren üzüm fidanının kök kısımlara yakın yerlerinde çıkan yan dalların ilkbahar veya sonbahar mevsiminde budama yapılması gerekir. Her mevsim bakıma muhtaç olan üzüm fidanı geliştiğinde de ihmale mahal verilmeden aynı bakım uygulamalarının yapılması gerekmektedir.
" } ] }