{ "title": "Üzüm Budama", "image": "https://www.uzumler.gen.tr/images/Uzum-Budama-59199.jpg", "date": "21.01.2024 10:45:24", "author": "Yücel", "article": [ { "article": "Üzüm budama; üzümbağında doğru ve zamanında budama hem üzümün hem kalitesini hem verim rekoltesini arttırmak amacı ile yapılmaktadır. Zamanında ve uygun şekilde budanmayan üzüm bağında verim kaybının olması da kaçınılmaz olacaktır. Üzüm yetiştiriciliği bilgi, beceri ve tecrübe gerektiren bir iştir ve üzüm budama işi toprak verimliliğinden iklim şartlarına kadar birçok konuya hâkim olmamızı da gerektirir. Üzümün cinsine ve iklim şartlarına uygun budama, bitkinin size azami düzeyde ürün vermesini sağlaması açısından üzüm yetiştiriciliğinde önemli bir yer tutmaktadır. Üzüm budamanın asıl amaçlardan birisi de asmanın gelişimini dengelemek ve verimi arttırmak olduğu da söylenebilir. Genel anlamda bilgi ve tecrübe gerektiren üzüm budama konusu, birçok kişinin tecrübeye dayalı olarak yaptığı, fakat bilimsel metotlarının pek fazla bilinmediği bir gerçektir.

Üzüm budamanın amacı ve budama biçimleri

Üzüm budamanın asıl amacı ise asmanın ürün veren çubuklarının asma üzerinde ve asmalar arasında dengeli olarak ve belli bir sayıda dağıtıp yerleştirmek, toprak işleme, ilaçlama ve hasat dönemleri için kolaylık sağlamak, asma üzerindeki yaprak ve salkım oranını dengede tutmak ve bunun uzun süre korunmasını sağlamaktır. Üzüm budama yapılış zamanına göre, kış budaması ve yaz budaması olarak iki şekilde yapılmaktadır.

Kış budaması; üzümler hasadı sonrası asmalarda yaprakların dökülmesinden taze gözlerin sürmesine kadar geçen dönemde yapılmaktadır. Orta Anadolu gibi don tehlikesi bulunan bölgelerde budama daha geç, Ege ve Akdeniz gibi ılıman iklime sahip don tehlikesi bulunmayan bölgelerde ise daha erken yapılır. Kış budaması sırasında dikkat edilmesi gereken husus, budama sonrası bırakılacak olan dalların gelişme durumudur. Budama sonrası bırakılacak olan dallarının gelişiminin iyi olması, bırakılacak dallarda herhangi bir hastalık belirtisinin olmamasıdır.

Yaz budaması; asmanın büyüme dönemine uygun olarak, yeni sürmüş tomurcukların alınması, yeni sürgünlerin kısaltılması, yaprakların ve dip sürgünlerinin alınması işlemlerine denir. Üzüm bağında uygulanan başlıca yaz budamaları şunlardır.

Filiz alma; asmaların yaşlı bölgelerinden çıkan istenmeyen filizlerin ve salkımı olayan sürgünlerin alınması işlemidir. Bu şekilde salkımı olmayan dallar yerine, asmanın gücünün salkım ve dallara gitmesi sağlanır ve ilkbaharla birlikte son salkımların dallarda görülmesinden hemen sonra yapılır.

Salkım seyreltme; Üzüm asması üzerinde bulunan fazla salkımların tane tutumundan hemen sonra alınarak seyreltilmesi işlemidir. Salkım seyreltme işlemindeki amaç, tane iriliğinin ve verimin arttırılmasıdır. Salkım seyreltme daha çok salkımı çok iri ve sıkı salkımlı çeşitlerde uygulanmaktadır.

Yaprak seyreltme; Güneşlenmenin yeterli düzeyde olmadığı sık dikimlerde çubuğun havalanması, hastalık kontrolünün daha kolay yapılması ve salkımların olgunlaşması için salkım çevresinde bulunan olgunlaşmış yaprakların temizlenmesidir.
" } ] }