{ "title": "Üzüm Asması", "image": "https://www.uzumler.gen.tr/images/Uzum-Asmasi-93796.jpg", "date": "20.01.2024 05:21:29", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Üzüm Asması, Ülkemizde dört mevsimin tam anlamıyla yaşanıyor olması, meyve ve sebze çeşitliliğinin artmasına neden olmuştur. Bu eşsiz coğrafyanın bizleri sunduğu en güzel bitkilerden birisi olan üzüm asması, efsanelere konu olmuş, mitolojik resimlerde, frekslerde ve yer mozaiklerinde süsleme olarak kullanılmıştır.

Bu şekilde kullanımı üzüm asmasının geçmişte de önem verilen tadına doyum olmayan bir meyve olmasının yanında; prenses meyvesi olduğu Kız Kalesi efsanelerinde bahsedilir. Üzüm Asması, Anavatanı Anadolu ve Kafkasya bölgesidir. Kayıtlar M. Ö 5000 yıllarına kadar gitmektedir. Besin değeri oldukça yüksek olan üzüm; glikoz, potasyum ve lif yönünden zengindir.

Üzün Asması Toprağı nasıl olmalıdır? Üzüm asması yumuşak dokulu derin toprakları sever, bu nedenle kökler derinlemesine gider. Daha çok yağışsız ve kurak yerlerde yetişen üzüm asması su tutma kapasitesi fazla topraklarda daha iyi yetişir. Yerli asmalar kireçli topraklara kendini adapte etmiş ve kirece karşı dayanıklıdır. İthal asmaları yetiştirirken toprak seçimine dikkat edilmelidir.

Üzüm asması yetiştirmek için seçilen topraklar, su geçirir olmak kaydıyla killi topraklarda oldukça iyi verim alınır. Kumlu, killi topraklarda verim orta seviyededir. Bu topraklar üzüm kalitesi (Kantite) bakımından yüksek besin içeriğine sahiptir.

Şaraplık asma yetiştirmek için kalkerli topraklar seçilir. Fakat bazı ithal asma üzümleri bu topraklarda yetişmez bu nedenle bilmediğiniz tür için toprak analizi yaptırmanız gerekir. Bununla birlikte humuslu topraklarda asma üzümü iyi olmaz faka yüzde beş on oranında toprakta humus bulunması istenir.

Toprağı hazırlama; Üzüm asmasının ömrü 40 yıldır, bu nedenle bağın titizlikle tesviye yapılarak temizliğinin yapılması gerekir. Unutmayın bakarsanız bağ bakmazsanız dağ olur. Toprağın sert olduğu yerlerde krizma (40 cm. Derin işleme) işleme yapılır. Krizma işlemi sonbaharda yapılır, 40 cm derinlik açan pulluklar kullanılır. Krizma işlemi ile fidan dikimi arasında 2 - 3 aylık bir zaman geçmelidir.

Üzüm asması dikimi; krizma yapılmış bağ; baharın düzeltilerek makina ile aralarına girilecek aralık ve uzunlukta çukur açılır. Her Arazi düz ise doğu batı yönünde; eğimli ise yağmur sularını tutmak için eğime dik olarak hazırlanır. Ekime başlanır, düz bir sıra üzerinde her 2 m. 'ye işaret konur. Bir kürek yardımı ile işaretlenen yerler bir kürek boyu açılır. Yanmış çiftlik gübresi ile kum karışımı çukurun dibine konur. Üzerine budanmış asma fidanı dikilir. 10 cm. Dışarıda kalacak şekilde dikim yapılır, fidanın etrafı kapatılır, can suyu verilir. Diğer sıra için 2,5 m. Ara verilir aynı işlem tekrarlanır.

Üzüm asmasının gübreleme ve sulaması; Çiftlik gübresi daha toprağın sürülme aşamasında, azotlu gübreler ise baharda toprağın işlenmesinden önce verilir. İstenirse ikinci azotlu gübre nisan mayıs aylarında verilir. İhtiyacına göre yeterli seviyede su verilmelidir özellikle temmuz ağustos aylarında suyu eksik edilmemelidir.
" } ] }