{ "title": "Üzüm Ağacı", "image": "https://www.uzumler.gen.tr/images/Uzum-Agaci-59785.jpg", "date": "21.01.2024 06:20:27", "author": "omer secgunler", "article": [ { "article": "Üzüm Ağacı, Üzüm ağacının çeşitleri binlerle ifade edilmektedir. Üzüm ağacının meyvesi üzümdür. Üzüm dünyanın en eski meyve türlerinden biridir. Türkiye üzüm ağacı çeşitliliği bakımından ve üzüm yetiştiriciliğinde en iyi durumdadır. Dünya üzerinde üzüm yetiştiriciliği, elverişli bağcılık kuşağı üzerinde bulunmaktadır. Üzüm ağacının meyvesi üzüm olduğu kadar yaprağı çok faydalı ve sarma yapmakta kullanılır. Sarma sofralarımızın vazgeçilmez yemeklerinden biridir. Türkiye'de Ege, Marmara, Akdeniz ve Güney doğu Anadolu üzüm ağacı çeşidi ve üzüm çeşitliliğinde başta gelen bölgelerimizdir. Tekirdağ ilimizde bağcılık araştırma merkezi bulunmaktadır.

Üzüm Ağacı Faydaları Nelerdir?

Üzüm ağacı, üzüm meyvesi ve yaprağı bakımından çok önemlidir. Üzümde A, B, B2 VE C vitamini bulun maktadır. Vitamin deposu olan üzüm, kurutmalık, şaraplık, pestil, pekmez, konservelik olarak tüketildiğinden yılın her dönemi beslenmede kullanılmaktadır. Üzüm ağacından elde edilen üzümün, çekirdeksiz üzüm, çavuş üzümü, oda karası, ak üzüm, Bornova misketi, Hamburk misketi, horoz karası, müşküle, misket gibi üzüm çeşitlerimiz bulunmaktadır. Üzüm yüksek şeker içermektedir bu nedenle kalori değeri yüksek meyvelerimizdendir. Yemesi oldukça keyiflidir, beğenilerek yenen meyvedir. Demir ve kalsiyum bakımından zengindir. Üzüm karaciğer hastalığına, kansızlık hastalığına, iyi gelir. Tansiyonu kontrol altında tutar, böbrekler ve bağırsak sisteminin düzenli çalışmasını sağlar, kanın temizlenmesini sağlar. Vücuda kuvvet verir, sarılığa karşı iyi gelir, ishal rahatsızlığını keser. Hemoroid rahatsızlığına iyi gelmektedir.

Üzüm Ağacı Kullanım Alanları

Üzüm ağcının yapraklarından çok beğenilen, sofraların vazgeçilmezi olan sarma yemeği yapılmaktadır. Yaprak sarması, zeytin yağlı, etli ve yaprak sarması konservesi yapılarak tüketilir. Üzüm ağacı yaprağı çok lezzetli ve besin değeri yüksek, hafızayı güçlendirici özelliği bulunmaktadır.
" } ] }