{ "title": "Kuru Üzüm", "image": "https://www.uzumler.gen.tr/images/Kuru-Uzum-39852.jpeg", "date": "20.01.2024 15:30:20", "author": "sabahat usal", "article": [ { "article": "Kuru üzüm, taze üzümün toplanıp haşlandıktan sonra kurutulması ile elde edilen kuru üzüm; kuruyemiş çeşidi olarak kabul görülen bir besindir. Rengine bağlı sarı ve siyah türde 2 çeşit kuru üzüm vardır. Çekirdekli ve çekirdeksiz olarak da ayırt edilir. Birçok kişinin severek tükettiği kuru üzüm oldukça faydalı bir atıştırmalıktır. Hatta öyle ki; artık okullarda çocuklara dağıtılmaktadır. Çünkü; kuru meyve tüketimi bilhassa gelişim çağında büyük önem taşır. Ülkemizde üretimi ve tüketimi yaygın olan bir besin türlerinden biridir kuru üzüm. Adeta bir sağlık deposu olarak da dile getirilen kuru üzümü, doğrudan atıştırmalık olarak yiyende var, hoşafını yapıp içen de kek ve kurabiyelerde kullananda. Yalnız içerisindeki şeker oranından dolayı, kilo problemi olanlar için dezavantaj olabilir.

Bünyesinde bol miktarda demir, fosfor, folik asit, magnezyum, potasyum olan kuru üzüm; lif açısından da oldukça zengindir. Ayrıca kalsiyum, sodyum, A ve B1 vitaminleri kuru üzümde bolca bulunur. Özellikle kış aylarında tüketilmesi sağlık yönünden yararlı görülen gıdalar arasında yer almaktadır. Çünkü; vücuda önemli oranda enerji verir. İnsan sağlığı için ne kadar faydalı olduğu araştırmalarla kanıtlanmış olan kuru üzüm; alternatif tıpta da ilaç olarak kullanılmaktadır. Kaliteli bir besin kaynağı olan kuru üzüm, kendi küçük ama marifeti büyük denilecek türde bir besindir. Ayrıca evde rahatlıkla kendi kuru üzümünüzü kendiniz de yapabilirsiniz. Günde bir avuç kuru üzüm tüketilmesi, uzmanlar tarafından da önemle tavsiye edilmektedir.

Kuru üzümün faydaları nelerdir?

Kabızlık: Kuru üzüm çok eski yıllardan bu yana kabızlık sorunu yaşayanlar için etkili bir ev reçetesidir. Bağırsak hareketlerini düzenler, sindirimi kolaylaştırır.

Anemi: Güçlü bir demir kaynağı olan kuru üzüm, kansızlık (Anemi) rahatsızlığında en iyi tedavi yöntemlerinden biridir. Kan yapımında yardımcı olur ve yüksek miktarda \"bakır\" barındırdığından, kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna katkıda bulunur.

Kemik sağlığı: Kemik sağlığı için önemli olan kalsiyum ve bar bileşenleri, kuru üzümde fazlasıyla vardır. Kemik erimesini önler ve kemiklerin daha sağlıklı gelişmesine yardımcı olur.

Göz: Kuru üzümdeki antioksidanlar; katarakt gibi pek çok göz rahatsızlığına iyi gelir ve göz yapısını korur.

Hipertansiyon: Kan basıncının dengelenmesine yardımcı olan kuru üzüm, hipertansiyon rahatsızlığında düşürücü etkisi vardır.

Kanser: Bilhassa kolan kanseri gibi önemli kanser türlerinde koruyuculuğu olan kuru üzüm, antioksidan özelliği sayesinde hücre tahribatını önler.

Kilo. Kalori bakımından yüksek içeriğe sahip kuru üzüm, kilo almak veya kilo vermek isteyenlerin yemek listelerinde de yer almaktadır. Bilhassa diyet yapanlar için, günlük tatlı ihtiyaçlarını karşılar ve uzun bi süre kişiye tokluk duygusu verir.

Libido: Kuru üzüm içerisindeki yarı- esansiyel olan amino asit; özellikle erkeklerde yaşanan cinsel sorunlara oldukça iyi gelir.

Diş: İçeriğindeki fitokimyasal bileşenler sayesinde, diş çürükleri ve diş eti iltihabı rahatsızlıklarında kuru üzüm çok faydalıdır. Sağlıklı ve güçlü dişler için kuru üzüm tüketimi önemlidir.

Karaciğer: Kötü kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olan kuru üzüm, karaciğer sağlığı açısından da etkili ve doğal bir besindir.

Cilt sağlığı: Kuru üzümdeki \"resveratrol\" isimli bileşen; cilde dolgunluk verir, hücre yeniler, kırışıklık ve leke oluşumunu önemli ölçüde önler. Cildin daha parlak ve canlı görünmesine yardımcı olur.

Saç: Demir eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan saç dökülmelerini, düzenli kuru üzüm tüketerek durdurabilirsiniz. Saç diplerini güçlendirir ve kepek oluşumuna engel olur.
" } ] }