{ "title": "Kurt Üzümü Yetiştiriciliği", "image": "https://www.uzumler.gen.tr/images/Kurt-Uzumu-Yetistiriciligi-59723.jpg", "date": "20.01.2024 17:37:30", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Kurt Üzümü Yetiştiriciliği, Kurt üzümü son zamanlarda insanlar arasında çok sevilen, istenen bir meyve haline gelmiştir. Yani bilen kişiler arasında çok popüler olmuştur. Çok yüksek antioksidan deposudur. Kurt üzümü saksıda bahçede ve tarlada yetişebilen bir bitkidir. Ayrıca kurt üzümü çok besleyici ve iyileştirici özelliği sayesinde oldukça değer kazanan bir meyve haline gelmiştir. Her türlü toprak yapısında kolayca yetişebilen ve oldukça dirençli bir bitki yapısına sahiptir. Kurt üzümü meyveleri olgunlaşınca kırmızı renk olmaktadır.

Kurt Üzümü Yetiştiriciliği

Kurt üzümü nemli sahil bölgeleri dışında 200-2000 rakım arasında yüksek bölgelerde kolaylıkla yetişen bir bitki özelliği bulunur. Bu bitkinin yaklaşık ömrü bilinenler arasında 100 yıl kadar olduğudur. Çok hızlı büyüyen ve fidanları dikildiği yıldan itibaren meyve veren bir çalı türü grubudur. Kurt üzümü suyu seven bir bitki olduğu bilinmektedir. Yaz aylarında özellikle yetiştiricilerin mutlaka bitkiyi sulamaları gereklidir. Sulama olarak kurt üzümü damlama sulama ile yapılmalıdır. Yağışların bol olduğu bölgelerde sulama yapılmasına gerek olmamaktadır. Kurt üzümü yetiştiriciliği iki çeşit olarak yapılmaktadır. Bunlardan birincisi çelikleme ve ikincisi ise tohumlama yöntemleridir. Tohum olarak yetiştirilen kurt üzümü ortam ısısı 25 derece ulaştığında yaklaşık olarak 1 haftada çimlenme görülmektedir. Kurt üzümü çimlenme süresi sıcaklık ve hava koşullarına oranla daha da erken olabilmektedir. Kurt üzümü çimlendirilmesi seralarda sürekli kontrol altında tutularak yapılmalıdır.

Kurt Üzümü Yetiştiriciliği Budama

Kurt üzümü budanmasından bahsedecek olursak fidan dikilmesinden sonra yaklaşık olarak 1 metrelik sırıklara bağlanarak yaklaşık 25-30 cm'den fidanların tepelerinden tepe kesimi yapılır. Bunun nedeni ise fidanın gövde yapısının kalınlaşması ve güçlenmesi içindir. Kurt üzümü budanmasında ilk birinci yılında fidan yaklaşık olarak 50-630 cm'den tepe kesimi budaması yapılmalıdır. Fidanın çatal sayısı bitkinin daha güçlü olması için üçe düşürülmelidir. Bu tür budama yapılmaz ise kurt üzümü boyuna uzayıp giden bir bitki olur. Kurt üzümü ikinci yılında budama ise kurt üzümü ağacı yaklaşık olarak 120-130 cm'den sonra tepe budaması yapılmalıdır. Kurt üzümü bitki boyu maksimum 175 cm olmalıdır. Budama zamanına bakıldığında kurt üzümü mart aylarının başlarında yapılmalıdır. Genellikle yaz aylarında budama yapılması bitkinin meyve kalitesini düşürecektir. O sebeple budama mart aylarında yapılmalıdır. Yetiştiricilerin bilmesi gereken önemli bir diğer konu ise kurt üzümü toprak isteğidir. Kurt üzümü toprağı balçık toprak en idealidir. Fakat her tür toprağa uygundur. Bitkiler dikilirken toprak derinliği en az 60 cm olmalıdır. Ayrıca ne kadar derine dikilirse o kadar iyi olacaktır.
" } ] }