{ "title": "Kurt Üzümü Fidanı", "image": "https://www.uzumler.gen.tr/images/Kurt-Uzumu-Fidani-34491.jpeg", "date": "21.01.2024 06:48:39", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Kurt Üzümü Fidanı, Anavatanı Çin olan Moğolistan, Tibet ve Himalaya bölgelerinde yetişen diğer adı 'Goji Berry' olarak bilinen bir fidan türüdür. Dal halinde küçük bir yapıya sahip bu fidan gelişim gösterdiğinde kırmızı taneler halinde salkıma sahiptir. Yumuşak nitelikli bu meyve sağlık bakımından önem teşkil eder. Vücut sağlığı için tüketilen bu üzüm türünün fidanı belli iklim ve toprak şartları altında yetiştirilmektedir. Belli bir sıcaklıkta ve nem oranına sahip olan alanlarda iyi bir şekilde yetiştirilen kurt üzümü fidanı birtakım bakım aşamalarından geçerek verim sağlayabilir.

Kurt Üzümü Fidanı Sulama

Sağlık bakımından son derece faydalı olan kurt üzümü fidan halindeyken belirli periyotlar dahilinde sulamaya ihtiyaç duyar. Özellikle bu fidanın ekimininin yapıldığı andan itibaren can suyu verilmesi önemlidir. Toprağın geçirimli olması su haznesi taşıma kuvveti açısından değer teşkil eder. Sulama olanakları gelişmiş tarım alanlarındaki kurt üzümü fidanı kısa sürede gelişimini tamamlama imkânı bulur. Modern tarımda fiskiye türü sulama gereçlerinin varlığı fidanın tüm gövdesinin sağlıklı bir şekilde eşit derecede gelişimine kaynaklık eder. İlkbahar ve kış mevsiminde suya ihtiyaç duymayan bu bitki özellikle yaz mevsiminde bol suya ihtiyaç duyar. Bu nedenle sıcaklık düzeyi yüksek mevsimde bu fidanın haftalık olarak sulama yapılması gerekmektedir.

Kurt Üzümü Fidanı Gübreleme

Kurt üzümü fidanının dal budak salması için ilkbahar mevsimi başlangıcında gübreleme işlemine tabi tutulması gerekir. Bu hususta fidanın kurumaması açısından gübre miktarının belli dozda ayarlanması önemlidir. Gübreleme yapılmadan önce toprağa çapa işlemi yapılıp toprağın havalandırılmasına imkân sunulmalıdır. Ardından organik gübre kurt üzümü fidanının kök kısmına her alana yayılacak şekilde dağıtılmalıdır. Daha sonra sulama yapılarak gübrelemenin toprakla buluşmasına zemin hazırlanmalıdır.

Kurt Üzümü Fidanı Budama

Asma haline getirilmek istenen kurt üzümü fidanı bakımının düzenli olarak yapılmasından sonra gövde kısımlarda filizlenme oluşur. Söz konusu bu fidanın bodur kalmaması için gövde üzerinde çıkan yan dallara budama yapılması gerekir. Budama Mart veya ekim ayları kapsamı değerlendirilir. Diğer yandan toprak yüzeyindeki iri taşların ve yabani otların toplanması da budama sonucunda olumlu cevap alınması için takviye destek niteliğindedir. Bahse konu teşkil eden kurt üzümü budama zirai tarım araç gereçleriyle yapılmalıdır. Aksi halde bu bitki kurumaya yüz tutabilir.
" } ] }