{ "title": "Kokulu Üzüm", "image": "https://www.uzumler.gen.tr/images/Kokulu-Uzum-68288.jpg", "date": "19.01.2024 23:09:55", "author": "ufuk engin kulak", "article": [ { "article": "Kokulu Üzüm, Yaprak döken, 15 metreye kadar yükselebilen ve oldukça hızlı büyüyen bir üzüm çeşididir. Ülkemizde özellikle Doğu Karadeniz bölgesinde ve 1600 metre rakıma kadar yaygın olarak görülür. Kendine has kokusu ve tadı bulunan meyveleri oldukça yüksek oranda şeker ihtiva eder. Ekşi ve çilek kokulu bir üzümdür. Kalın kabuklu ve siyah renklidir. Esas olarak şiralık olmasının yanı sıra sofralık olarak da değerlendirilmektedir. Olgun meyveleri %6-16 oranında glikoz içerir. Bu yüzden şeker hastalarının aşırı tüketmemesi gerekir. Sarıcı gövdeleri ile yakındaki ağaçlara yad çalılara tutunarak yaşamaya çalışır.

Kokulu Üzümün Faydaları Nelerdir?

Kokulu üzüm sağlık açısından birçok yararı bulunur. Kolesterol düzeyini azaltmaya yardımcı olur. Kan şekerini dengelemesi, kalp sağlığının korunması, öğrenme gibi beyin fonksiyonlarını geliştirmesi, B1 vitamini içermesi bunların başlarında gelir. Ayrıca kokulu üzüm, yaşlanmayı geciktirir. Vücuttaki yağların erimesine yardımcı olur, bağırsak hareketlerini hızlandırır. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Antioksidan deposudur.

Özellikle Karadeniz bölgesinde nemli iklimlerde yetişen kokulu kara üzümün kabuğunda bolca yer alan resveratrol maddesi, üzümün yetişmesini sağladığı gibi, antioksidan, antikanserojen aktivite göstererek insan vücudunda kanserli doku oluşumunu ve gelişimini engellemektedir.

Kokulu üzüm kuru ve yaş olarak tüketilebilir. Özellikle hasat mevsimi sırasında kurutulup, kış aylarında vücudun yüksek enerji ihtiyacını karşılamak üzere tüketilir. Ayrıca pekmez, marmelat ve reçel yapılmak üzere uzun vadeli de değerlendirilmektedir. Taze yapraklarından dolma yapılarak, geleneksel Türk mutfağında yer alır. Başta astım olmak üzere, üst solunum yolları enfeksiyonlarında yararlıdır. Akciğerlerde nem oranını artırarak solunuma yardımcı olur. Kalp krizi riskini düşürür, kanın pıhtılaşmasını engeller. Bunun yanında zengin demir içeriği nedeniyle sağlığımıza birçok yaralı etkisi bulunmaktadır.
" } ] }