{ "title": "Kara Üzüm", "image": "https://www.uzumler.gen.tr/images/Kara-Uzum-89582.jpg", "date": "22.01.2024 01:43:42", "author": "Tuğçenur Bayram", "article": [ { "article": "Kara üzüm, asma meyvesi olarak bilinen üzüm çeşitlerinden bir tanesidir. Ülkemizde genellikle batı tarafında yoğunlaşılan kara üzüm yetiştiriciliği, Güney Doğu Anadolu bölgesinin Antep yöresinde de çok gelişmiştir. Çiftçilerin her hasat mevsiminde yüzünü güldüren kara üzüm yetiştiriciliği, tüm yöre halkı olmak üzere bütün ülkeye şifa dağıtmaktadır. Kış aylarında çok soğuk havalara bile dayanıklı olması sebebiyle üzüm yetiştiricilerinin çoğunlukla tercih ettiği bir üzüm çeşididir. Kara üzüm, salkımından olduğu gibi yapraklarından da faydalanılan bir bitkidir. Asma yaprağı olarak bilinen üzüm yaprağı, yemeklerde; turşularda ve birçok gıda yapımında kullanılmaktadır.

Kara üzüm hasadı tüm yaz boyu istenilen boyuta her ulaştığında toplanabilir fakat salkımı yani üzüm meyvesi sadece Eylül ve Ekim aylarında toplanmaktadır. Faydaları bilimsel olarak ispata dayalı kara üzüm, çekirdekli olup; çekirdeklerinin de faydaları oldukça fazladır.

Kara üzümün faydaları nelerdir?
Kara üzüm çekirdeğinin faydaları nelerdir?
Tamamen doğal şifa kaynağı olan kara üzüm, fermantasyon sonucu kırmızı şarap gibi bazı alkollü içeceklerin yapımında da kullanılmaktadır.
" } ] }