{ "title": "Hangi Bağda Üzüm Yetişmez", "image": "https://www.uzumler.gen.tr/images/Hangi-Bagda-Uzum-Yetismez-55545.JPG", "date": "19.01.2024 18:04:46", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "Hangi Bağda Üzüm Yetişmez, İlk olarak üzümün yetiştiği bağ yapısını sizlere belirtmek isterim. Üzüm genel olarak dağlık alanlarda yetişmektedir. Üzüm bağı kayalık olsa dahi burada verimli üzüm hasat edilecektir. Üzüm bitkisi toprağın humus yapısı vitamin ve mineraller açısından zengin olmasıyla gelişimi iyi olmaktadır. Üzüm ağacı yapısı itibariyle dalları ve köklerinin toprak altında hızlı şekilde ilerlemesiyle toprağa kenetlenir. Üzüm ağacı köklerinin toprak altında uzayarak gelişim göstermesiyle daha fazla üzüm ağacı oluşturacaktır. Üzüm yetiştiriciliği yapan kişilere dağlık alanlarda üzüm bağı oluşturmasının nedeni üzüm ağaçlarının her ortamda yetişmesinden kaynaklıdır.

Hangi bağda üzüm yetişmez hususunda genel olarak daha açıklayıcı bilgiler oluşturarak sizlere yardımcı olacağım. Üzüm bağları dağlık alanlarda oluşturulmasında bakı etkisinden dolayı daha fazla mahsul oluşturmaktadır. Bu sayede üzüm ağacı kökleri daha sağlam bir yapıda olmasıyla verimli hale gelir. Genellikle vitamin ve mineraller açısından zengin olan topraklarda verim diğer topraklara nazaran daha fazla olmaktadır. Burada bilinmesi gereken en önemli husus üzüm ağacının toprak seçiciliği değil bütün topraklarda rahatlıkla yetişmesi olacaktır.

Üzüm bütün bağlarda rahatlıkla yetişmektedir. Üzüm ağaçlarına gerekli bakım yapıldığı takdirde gelişimi daha sağlıklı olacaktır. Çorak tarlalarda bile üzüm yetişir. Üzüm yetiştiriciliği genellikle kırsal alanlarda suyun olmadığı kısımlarda yapılmaktadır. Bunun nedeni üzüm ağaçlarının suya fazla ihtiyaç duymamasındandır. Üzüm bağları terk edilmiş yaylalarda ve buna benzer dağlık alanlarda daha fazla görülmektedir.

Üzüm hangi bağda yetişmez, buna verilecek olan diğer bir yanıt ise yapısı itibariyle kil, kireç olan topraklarda kurulan bağda yetişmemesidir. Bu bağlarda toprağın kil ya da kireçli olmasından dolayı toprak geçirgenliğinin azalmasıyla üzüm ağaçlarının köklerinin gelişme göstermeyerek verim alınamamasından kaynaklanmaktadır.
" } ] }