{ "title": "Çekirdeksiz Üzüm Reçeli", "image": "https://www.uzumler.gen.tr/images/Cekirdeksiz-Uzum-Receli-11768.jpg", "date": "20.01.2024 07:49:37", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "Çekirdeksiz üzüm reçeli; son yıllarda yaygın olarak yapılan reçel türlerinden bir tanesidir. Reçel Türk mutfağında kahvaltı sofralarının vazgeçilmezidir. En klasik reçel türleri vişne, çilek, ayva, incir iken artık sebzelerden hatta karpuz kabuğundan bile değişik reçel imalatı yapılmaktadır. Reçel türlerinin tamamı piyasada hazır olarak satılmaktadır. Ancak pek çoğunun yapımında şeker yerine glikoz kullanılıyor olması evde yapılan reçelleri daha lezzetli kılar. Evde de tüm meyvelerin ve bazı meyvelerin reçeli rahatlıkla yapılabilir. Üzüm reçeli de bunlardan bir tanesidir. Üzüm reçeli hem sarı hem de siyah üzümden yapılır. Ancak en lezzetli reçel çekirdeksiz olarak yetişen üzümden yapılır. Özellikle Manisa ve İzmir yöresinde yetişen üzüm reçel yapımı için en ideal olanıdır.

Çekirdeksiz üzüm reçeli için gerekli malzemeler
Çekirdeksiz Üzüm Reçeli Nasıl Yapılır?

Çekirdeksiz üzümlerin saplarını ayıklayın. Üzümü birkaç su yıkadıktan sonra bir kabın içine boşatın ve üzerine su doldurarak yarım saat bekletin. Çekirdeksiz üzüm reçelinin yapımı çilek reçeli gibi klasik reçel türlerinden farklıdır. Üzüm tıpkı kayısı gibi çabuk pişen bir meyve olduğu için öncelikle reçelin şerbetinin hazırlanması gerekir. Bunun için derin bir tencerenin içine toz şeker ve soğuk suyu ekleyin. Kısık ateşte kaynatmaya başlayın. Şeker eridikten sonra şerbet kıvamın alıncaya kadar kaynatın. Daha sonra üzerine üzüm tanelerini ilave edin. Reçel kaynadıkça üzerinde biriken köpükleri bir kaşıkla toplayıp atın. Böylece reçel daha parlak ve uzun ömürlü olur. Kaynayan reçelin içine limon suyunu ilave edip bir taşım daha kaynatın. Daha sonra ocaktan indirip kavanoza boşaltın. Eğer uzun süre saklamak isterseniz kavanozun kapağını sıcakken kapatıp ters çevirin. Çekirdeksiz üzüm reçeli hazır.
" } ] }