{ "title": "Çekirdekli Kuru Üzüm", "image": "https://www.uzumler.gen.tr/images/Cekirdekli-Kuru-Uzum-54715.jpg", "date": "19.01.2024 15:11:05", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Çekirdekli Kuru Üzüm, Üzüm binlerce yıldır insanlar için bir besin kaynağı olmuştur. Olgunlaşması döneminde üretilen üzümlerin hepsinin taze olarak tüketilmesi imkânsız olmasından dolayı rekoltenin bir kısmı pekmez yapımında, bir kısmı da kurutularak daha sonra tüketilmek amacıyla değerlendirilmektedir. Üzüm üzerine yapılan araştırmalar özellikle çekirdekli kuru üzüm üzerine yoğunlaşmıştır. Üzümün çekirdeğinin insan vücudu üzerine olan pozitif etkileri sebebiyle daha çok tercih edilir hale gelmiştir.

Çekirdekli Kuru Üzüm Besin Değeri

Barındırdığı karbonhidrat ve magnezyum insanlar için iyi bir enerji kaynağıdır. E, B1, B2, C vitaminlerini barındırmaktadır. Bunların dışında madensel tuzlar ve mineraller içermektedir. Özellikle demin minerali kansızlığın en büyük ilacıdır. Lifli yapısı nedeniyle sindirim sistemini de rahatlatmaktadır.

Çekirdekli Kuru Üzüm Faydaları Nelerdir?

İnsan vücudunda yapısal sorunlardan biri de oksidan madde adı verilen serbest radikallerdir. Serbest radikaller etkisiz hale getirilemez ise vücutta kanser oluşumuna sebebiyet vermektedir. Serbest radikalleri, antioksidan maddeler etkisiz hale getirebilmektedir. Üzün çekirdeğinde fitokimyasallar bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi olan pysnojenoldür. Pysnojenol en güçlü antioksidanlardır. Üzüm çekirdeği tüketimi ile vücuda, serbest radikalleri etkisizleştirici antioksidanları alınmış olunur. Üzüm çekirdeğinin tüketimiyle de kanserden korunulur.
" } ] }