{ "title": "Bornova Misketi", "image": "https://www.uzumler.gen.tr/images/Bornova-Misketi-47948.jpg", "date": "20.01.2024 01:04:40", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Bornova Misketi, Eski tarihten beri adı bilinen en eski üzüm türü olan Misketle ilgili öğrenilecek çok şey var. Misket şeklinde isimlendirilen bu üzüm 200'den çok üyesi bulunan ve dünyanın belki de ne büyük üzüm türü olan Muscat'ın ta kendisidir. Misket adının da tanesinin, miskete benzemesiyle alakası yok. Misket adıyla bilinen bu üzüm cinsi eski kaynaklarda Moskhatos olarak geçiyor. Hatta Bodrumlu Herodot tarih kitabı Historia'da Smyrna'nın (İzmir'in) gül ve bal olan kokulu moskhatos üzümünden söz etmesiyle MÖ 5. Yüzyılda Bornova misketinin en eski üzüm adlandırmasına sahip olma onurunu Anadolu'ya bahşetmiştir.

Misket İsminin Kaynağı

Moskhatos adının kaynağı için iki tez bulunuyor. Bunlardan ilk olanı mosca yani sinek isminden geliyor. Sineklerin üzerine çok konduğu ve sevdiği bir üzüm şeklinde biliniyor. Diğeriyse Bornova misketi“misk” kokulu olduğu anlamını taşıyor.

Tarihsel süreçte çok bilinen bu olağanüstü Bornova misketi üzümü soylu bir üzüm 200 kadar cinsi var dedik ya, bunların içerinde 4 misket cinsi soylu olarak biliniyor. Bir üzüme soylu demek, onun yüzlerce yıldan beri aynı topraklarda şaraplık olarak yetiştiriliyor olması anlamına gelir.

Soylu misket üzümünün diğer cinsleri ise Macar Misketi, İskenderiye Misketi, dünyada küçük taneli beyaz misket şeklinde bilinen Bornova Misketi bizim üzüm ve diğerlerinden renk olarak ayrılan ve siyah bir üzüm türü olan Hamburg misketidir. Sıcak iklime sahip Ege Bölgesini seven ve bugün İzmir, Manisa ve Aydın'da üretilen bu Misket üzümü sek ve tatlı şarapların yapımında kullanılır.

Bornova Misketinin Şarabı

Bir zamanlar Bizans ve Osmanlı döneminin göz bebeği olan Bornova misketi bir dönem unutulmuş, ancak son zamanlarda, bilhassa aromatik kokulu şaraplara duyulan ihtiyaç ile yaz ayları içinde verilen değerle daha büyük olan bağlarda yetiştirilmeye başlanmış. Bu üzümden yapılan şaraplar, misket üzümünün kendisi gibi zarif, hafif yapılı olup, taze olduğu dönemde daha çok keyif verir. Esasen Bornova misketinin şarabı, üzümün üretildiği Ege'ye çok benzer. Ege'nin çiçekleri gibi güzel kokuyor ve Ege iklimi gibi de yumuşak. Birkaç sene öncesine kadar adı bile söylenmeyen Misket üzümünün şarapları ne mutlu ki marketlerin raflarında yeniden yerini almaya başladı.

Şarap konusunda Uzman kişiler en başarılı şarap olarak Corvus'un yaptığı Bornova misketini öneriyor. Bornova Misketinden yapılan sek şaraplar, hafif yemekler ile yoğurt, sirke olmayan mezelerle çok güzel içileceği gibi, serin bir yaz şarabı şeklinde tek başına da güzel olmaktadır.
" } ] }