{ "title": "Adakarası", "image": "https://www.uzumler.gen.tr/images/Adakarasi-34975.jpg", "date": "20.01.2024 07:51:13", "author": "Ömer Erdivan", "article": [ { "article": "
Adakarası, asıl yetişme yeri Avşa adası olan bir üzüm türüdür. Şarap üretimi için oldukça yaygın bir kullanım alanı olan bu üzümün enfes bir tadı bulunmaktadır. Siyah bir renk özelliği bulanan bu üzüm ismini renginde dolayı almıştır. Erdek ve Balıkesir yöresinde de yetiştirilmekte olan bu üzümün salkımları kanatlı bir yapıya sahiptir. Üzümler salkımda sık bir şekilde bulunmaktadır ve konik bir yapısı vardır. Anadolu bölgesinde yer alan bazı illerde de yetiştirilmekte olan bu üzümün bakımı pek fazla zahmet istememektedir. İlk bahar aylarında yapraklarını açan adakarası yaz sonlarında meyvesini vermektedir. Ancak yetiştirildiği bölgeye göre üzümün olgunlaşma süresinde değişiklikler meydana gelmektedir. Balıkesir ve Erdek bölgesinde eylül ayının başında yetişmekte olan bu üzüm Anadolu'da eyül ortası ve eylül sonlarında yetişmekte olduğu bilinmektedir. Bunun yanı sıra yetiştiği bölgeye göre de kalitesinde farklılıklar gözlemlenir. Ege bölgesinde yetişen adakarasının tadı daha tatlı bir yapıya sahiptir. Diğer bölgelerden ise tadında değişiklikler görülmektedir. Bunun nedeni ise sıcaklıktır. Sıcak bölgelerden daha kaliteli ve iyi bir şekilde yetişen bu üzüm yaz aylarında sofraların vazgeçilmez yiyecekleri arasında yer almaktadır.

Adakarası özellikleri nelerdir?
" } ] }